Guide

4 läskiga fakta om ditt hem

2023-11-01

Vuxen man dammsuger med två små barn hemma i köket eller vardagsrummet

Ett undanplockat hem upplevs städat, men är det verkligen rent? Faktum är att våra hem är en grogrund för en mängd mikroskopiska organismer, särskilt bakterier. Dessa små, osynliga varelser finns överallt omkring oss, och kan faktiskt påverka vårt hälsotillstånd. Vi listar 4 läskiga faktan om de smutsigaste delarna av ditt hem.

Bakterier från toaletten kan färdas 25 cm när du spolar⁠

Något som många gör, men som du borde sluta med direkt, är att spola toaletten utan att stänga locket! Om du spolar utan att fälla ner locket kan bakterierna färdas cirka 25 cm åt olika håll. De är dessutom kvar i luften i hela 90 minuter efter att du har spolat. Det betyder att bakterierna skulle kunna hamna på din tandborste - så stäng alltid toalocket när du spolar!⁠

Få offerter på hemstädning

Lägg ut uppdrag

Dörrhandtag är bland de smutsigaste ytorna⁠

Eftersom dörrhandtag är svåra att inte ta på med händerna, är de bland de mest smutsiga ytorna i sitt hem - och på offentliga platser. Ändå glömmer många bort att rengöra dem. Om du dessutom glömmer att tvätta händerna när du kommer hem, kan dörrhandtaget potentiellt sprida virus och bakterier och göra dig sjuk. Glöm inte handtagen!⁠

Spegeldörr med dörrhandtag i kvällsljus och skugga av lampa tydligt synlig mot trät

Skärbrädor är fulla av avföring

Ja, du läste rätt. Enligt en studie gjord av Reader's Digest fanns det 200 gånger mer avföringsbakterier på en genomsnittlig skärbräda jämfört med en toalett. Det är alltså extra viktigt att diska skärbrädor noggrant, eftersom de utsätts för mycket slitage och är ett ställe där bakterier frodas.

Skärbrädor av trä är svåra att diska i diskmaskin och blir lätt repiga. Om du använder träskärbrädor bör du tänka en extra gång innan du använder dem till rått kött, då dessa läskiga bakterier är svåra att bli av med. Även om du diskar dina skärbrädor regelbundet räcker inte det, istället behöver du byta ut dem oftare än vad du tror!⁠

Chili hackas på en träskärbräda där gröna blad skymtar i förgrunden

Din säng och kudde är inte särskilt mysiga

Visste du att den genomsnittliga sängen innehåller cirka 1,5 miljoner dammkvalster? Kvalster som är nästintill omöjliga att se, eftersom de är mindre än 1 millimeter långa. Vi tappar därtill nära 4 kg hud varje år, och en del av det hamnar på din kudde ihop med en hel del svett, oljor och bakterier.

Det allmänna rådet är att tvätta lakanen en gång i veckan, alternativt varannan vecka - beroende på hur smutsiga lakanen är (till exempel om du har husdjur, småbarn, duschar före läggdags med mera.) Tvättar du dina sängkläder så ofta, eller är du nu rädd för att gå och lägga dig?

Fler bakteriehärdar i ditt hem

illustration-list-arrow

Tvättsvampen och disktrasan

illustration-list-arrow

Diskhon

illustration-list-arrow

Tandborsthållaren

illustration-list-arrow

Ditt husdjurs matskålar

illustration-list-arrow

Kaffekokaren

illustration-list-arrow

Kranarna

illustration-list-arrow

Bänkskivorna

illustration-list-arrow

Ugnsvreden

Riktigt läskigt va? På Offerta kan du enkelt ta hjälp med städningen och få ditt hem skinande rent. Lägg ut ditt uppdrag och jämför upp till 6 offerter från olika företag.

Kom igång med städningen →

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj