Guide

Att tänka på när du ska anlita en städfirma

2023-05-30

Närbild på hand som håller i en korg med rengöringsverktyg och städartiklar

Alla har vi känt att det är svårt att få tiden att räcka till och städning är bara ett av alla moment vi på ett eller annat sätt behöver få in i vardagen. Att anlita av en städfirma för att få hjälp med hemstädning kan då vara till stor hjälp och frigöra tid till annat.

Oavsett om det rör sig om ett enstaka tillfälle eller mer regelbunden städning är det viktigt att hitta en städfirma som man känner förtroende för och är nöjd med. För att göra det lite lättare har vi samlat en del tips i en checklista, så att du vet vad som är bra att tänka igenom inför att du ska anlita en städfirma.

Hur ofta vill du ha städhjälp?

Börja med att fundera på hur ofta du vill ha städhjälp. De flesta städfirmor erbjuder hemstädning både i abonnemangsform och för enstaka tillfällen. För abonnemang kan man oftast välja om man vill ha städning varje vecka, varannan vecka eller var fjärde vecka, så det är lätt att hitta en frekvens som man tycker passar ens behov.

Om du vill prova på hemstädning för första gången kanske du vill börja med att ha städning lite mer sällan först för att känna av behovet. Tänk i så fall på att kontrollera hur uppsägningstiden eller möjligheterna att ändra i abonnemanget ser ut.

Få offerter på hemstädning

Lägg ut uppdrag

Vilken typ av städhjälp vill du ha?

Nästa sak att ta ställning till är vad du vill att städningen ska omfatta. I de flesta städabonnemang ingår ett visst antal städmoment som finns specificerade. Om företaget inte har en beskrivning av vad som ingår så kan det vara en god idé att be om det. På så vis blir det tydligt för er båda vad som förväntas, och risken för enkla missförstånd kan undvikas.

Vanliga moment som ingår är till exempel dammsugning, dammtorkning, tömning av papperskorgar, avtorkning av vitvaror och rengöring av badkar. Titta igenom de olika företagens specifikationer och fundera på om du vill ha hjälp med något extra, såsom bäddning av sängar, strykning av kläder eller fönsterputsning.

Saker att ta med i offertförfrågan

När du tänkt igenom vilken typ av hjälp du behöver och hur ofta finns det ytterligare information som är bra att ta med i din offertförfrågan för att städfirmorna ska kunna kunna lämna en offert till dig. Följande saker kan hjälpa städföretagen att ge dig ett bra prisförslag:

illustration-list-check

Bostadsort, önskat start- och slutdatum samt tid

illustration-list-check

Antal kvadratmeter och rum

illustration-list-check

Bostadstyp

illustration-list-check

Hur ofta städningen ska ske

illustration-list-check

Vad som ska ingå i städningen

illustration-list-check

Om städmaterial ska ingå

illustration-list-check

Ange även vilken typ av golv du har samt om det finns mattor eller andra textilier som ska städas.

illustration-list-check

Om du har husdjur

illustration-list-check

Om du önskar fast pris eller timpris

illustration-list-check

Om du har andra önskemål, till exempel att det alltid ska vara samma person som städar eller att städfirman har sekretessavtal.

När du tar emot offerter kan det vara bra att se över företagets behörigheter. För städfirmor kan det vara relevant att ha någon av följande behörigheter:

Träffa din nya städfirma

När du tagit in offerter och valt en städfirma kan ni bestämma möte hemma hos dig så ni får träffas och får en personlig kontakt. Förtroende är särskilt viktigt vid hemstädning då städningen oftast utförs när du inte är närvarande. Ta gärna reda på om städfirman har några kvalitetsstämplar, försäkringar eller miljömärkningar som är bra för dig som konsument att känna till.

Om det finns larm är det naturligtvis viktigt att, när ni kommit överens om offerten, ange såväl larmkod som instruktion om vem företaget ringer vid felhantering av larmet. Tänk på att om du inte har tänkt vara hemma under städningarna behöver ni stämma av hur ni hanterar nyckelutlämning. Här kan du läsa mer om hur du hanterar utlåningen av din hemnycklar och vad som gäller då.

Glöm inte att beskriva var städförråd och dammsugare finns. Du som kund har skyldighet att informera städfirman om eventuella skador och problem som redan finns där städningen ska utföras. Det kan till exempel vara ett fönster som inte går att öppna eller en eller något liknande.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj