Guide

Guide till julstädning

2023-12-01

Ljus som brinner på ett julpyntat bord

Julen närmar sig med rasande fart och snart är det mycket att stå i. Julmagin för med sig en hel del som ska göras, julklappar som ska handlas, mat som ska lagas och ett hem som ska pyntas. Det är inte konstigt att många blir stressade den här tiden på året – och då har vi inte ens nämnt julstädningen.

Steg för steg till ett julstädat hem

Att julstäda är av en annan klass än det vanliga vardagsplockandet. Det kräver sitt fokus och sin tid för att det ska bli riktigt genomgående rent, fint och julgnistrande. Så hur ska man egentligen göra för att verkligen ge sitt hem ett uppsving under juletid?

Vi har tagit fram en enkel översikt för dig att inspireras av med tips och trix kring hur du kan tänka vid städning av hemmets olika rum.

Grunda med steg 1-4

Tar du hellre hjälp av en städfirma?

Lägg ut uppdrag
En ljus soffa med mysiga textilier. En härlig stämning med ljusslingan som slingrar i soffan.
Få översikt med hjälp av en planering

Innan du börjar med själva städningen kan det vara bra att ge dig själv en snabb överblick som hjälper dig planera vad som ska göras. Planeringen ska hjälpa dig prioritera rätt för att få det fint till jul. Fundera på var ni kommer tillbringa mest tid, kanske finns det också platser som du kan städa en bra bit innan själva julafton? Försöka att rangordna var du tycker det är viktigast att städa och sätt mindre fix längre ner på listan. Tex genom att dela upp i "behöver städas" och "vore bra om det städas".

Rensa ut det gamla - gör plats för det nya

Julen kan ofta resultera i ett gäng nya saker, så passa på att göra en gedigen rensning hemma innan jul. Försök att organisera dina saker så att allt har sin självklara plats i ditt hem. Det här steget kommer göra själva städningen lättare att genomföra när du väl sätter igång. Har du svårt att göra dig av med grejer är en annan strategi att packa undan allt du inte vet vad du ska göra av. Samla det i en kartong som du ställer undan tills efter jul.

Dammtorka ytorna uppifrån och ner

Dags att börja städa! Steg 1 efter att du plockat ytorna någorlunda fria är att börja dammtorka. Hyllor, lampor och avställningsytor är alla riktiga dammhärdar. Glöm heller inte överskåp, fönsterbrädor och golvlister. En dammvippa kan med fördel användas för fönsterkarmar, dörrkarmar och ömtåliga föremål medan skåpsluckor, handtag och knoppar enklare torkas av med trasa. Ett bra sätt är att jobba sig uppifrån och ner. Avsluta med att skaka soffkuddarna.

Dammiga ytor man ofta glömmer bort: Bakom element och ovanpå gardinstängerna.

Dammsug golv, mattor och bakom större möbler

När du dammat av alla ytor är det dags för dammsugningen. Dammsug alla golvytor och använd ett speciellt munstycke till mattor. Var extra noga när du dammsuger bakom större möbler som soffan och sängen, här samlas mycket damm som gärna smiter vidare ut i rummet om vi inte kommer åt det. Kom också ihåg att dammsuga bakom dörrar och i klädkammare.

Rum för rum

Grunden till din julstädning är nu genomförd och klar! Det är dags att röra oss rum för rum för att få till julstädningens lilla extra, med avslut i julpiff och dekorationer.

Ett vackert julhem med julgran och dukat bord. På den andra bilder sitter ett barn tillsammans med sin förälder och beundrar julgranen.


Uppfräschning av badrum och tvättstuga

Badrummet är en viktig post i julstädningen, särskilt om ni väntar gästar. Rengör toalett och handfat med rengöringsmedel. Skura golven och torka av allt kakel, en extra bonus är att skrubba rent i badkar och dusch. Putsa upp speglar och kranar och torka av eventuella lister.

Passa också på att diska tandborstmuggen och lägg duschdraperiet i tvätten. Det är detaljerna som bidrar allra mest till den genomfräscha känslan när du är klar.

Gör rent för julstök i köket

Mest att göra under en julstädning är nog i köket. Här sker en stor del av julstöket senare och att skämma bort sig själv med städade ytor kommer göra resten av julens pysslande ännu lite roligare.

Ta hand om dina vitvaror

I och med att mycket mat ska lagas är det bra om spis, ugn och micro blir grundligt rengjorda. Använd med fördel såpa, citron och bikarbonat för miljövänligt rengöring. När mycket mat ska förvaras är det värt att lägga ner tid på att frosta av frysen och rengöra kylskåpet noggrant både in och utvändigt. Passa också på att serva kaffemaskinen eller kalka av kaffebryggaren när du väl är igång.

Gå igenom kökets borglömda vrår

Några platser i köket använder vi flitigt utan att någonsin passa på att städa ur, exempelvis i besticklådan och bland våra skärbrädor. Under diskbänken finns det ofta ett utrymme för sopkärl och återvinning som kan behöva en gedigen rengöring.

Avsluta din köksstädning med att torka golvet.

en härlig rottingbricka på fluffig pläd med tre doftljus en kopp kaffe och kottar.

Svårt att hinna med?

Ta hjälp med städningen

Skapa harmoni i sovrummet

Sovrummet är ofta vårt mest textilbeklädda rum, och är det något som genererar mycket damm så är det just tyg. För att få ordentligt rent i sovrummet kan det vara bra att vädra och skaka alla sängkläder. Tvätta täcken, madrasskydd och kuddar och bädda rent med nya lakan. Att bädda sängen ordentligt med fluffiga täcken, överkast och mjuka kuddar brukar bidra till en harmonisk och städad känsla i sovrummet. Passa på att tvätta rent dina gardiner och eventuellt hänga upp ett par nya som skapar varm och ombonad julkänsla.

Gör plats i hallen

En överbelamrad hall som kryllar av kläder och skor är en riktig klassiker i vintertid, kanske speciellt hos barnfamiljer. Faktum är att det första intrycket av ett hem ofta sätter sin prägel på resterande rum, så i hallen är det därmed främst rensning som krävs. Häng undan jackor och skor som inte hör säsongen till och sortera upp vantar, mössor och halsdukar i korgar. I hallen kan det behöva städas flera gånger under vintern när skor och ytterkläder drar in grus, jord och löv.

Ett dukat bord med julkänsla i ett nystädat hem. Levande ljus, glögg och mjuk pepparkaka.

Dekorera för julstämning

Äntligen dags för pynt! Hur man vill ha sitt hem under jul är förstås en smaksak, men för dig som inte riktigt får till julkänslan har vi några enkla tips.

illustration-list-arrow

Satsa på textilier

Tyg gör en hel del för ett rum och är ett enkelt sätt att skapa en ombonad känsla. Lägg på linnedukar på borden och byt ut kökshanddukarna och grytlapparna. Att skapa julstämning behöver inte handla om röda och gröna detaljer, utan varmvitt och broderi, juliga bonader på väggen eller en fäll i soffan fungerar minst lika bra.

illustration-list-arrow

Addera fler ljuskällor

Under julen är det mysigt när lite extra prylar får åka fram. Sätt ut fler ljusstakar på bordet och skaffa nya stearinljus i mjuka färger. Är julstjärnan på plats i fönstret ännu? Om inte är det nu den åker fram. Sätt fram adventsljusstaken och fäst balkongslingan. Årets mörkaste men mest gnistrande period kan börja.

illustration-list-arrow

Låt julen dofta

Julen är ofta förknippad med dofter. Nejlikor, pepparkaksdeg och granen är bara några av julens härliga stämningshöjare. Ta tillfället att sätta ut ett doftljus i badrummet ihop med en ny lyxig tvål. Sätt fram en julblomma och torka apelsinskivor i ugnen att fästa som en härligt doftande julgirland i fönstret.

Nu är det dags att njuta av ditt vackra och rena hem!

Tar städningen kraft och energi från det som är mysigt med julen?

Det är absolut helt rimligt att man inte hinner med allt som står på att göra-listan. Välj bort några åtaganden och ta hjälp med julstädningen istället. På Offerta kan du jämföra städfirmor och minska stressen (Psst, tiderna innan jul tar slut försvinnande fort, så boka in din städning så snart du kan).

Få hjälp med julstädningen

Ta in offerter
Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj