Guide

Täta ditt hem och sänk elkostnaden

2024-06-25

Hängränna med istappar

Energikostnaderna för uppvärmning av bostaden är något som många tampas med. Bor man i hus, i en äldre lägenhet och kanske dessutom på en lägre våning brukar det bli extra tydligt under vintern hur väl hemmet faktiskt håller värmen. Ett välisolerat hem med bra ventilation kostar mindre att värma upp, så att täta inför vinterhalvåret kan därför spara dig många tusenlappar.

Bor du i bostadsrätt finns vanligtvis en förening att luta sig mot ifall att det behövs en större investering, men för dig som bor i hus ska vi reda ut vilka åtgärder som skulle kunna krävas.

Steg 1 - Be ett proffs kontrollera huset

Som ett första steg kan det vara bra att ta in experthjälp för att kontrollera hur det faktiskt står till med ditt hem. Att täta lister och säkra upp takrännor kanske faktiskt inte är vad som borde prioriteras för att ni ska få upp värmen - och att investera i något som i slutändan inte hjälpte blir en onödig kostnad. Är det kallt inne - be ett proffs ta fram en konkret åtgärdsplan.

Ta in offerter på isolering

Lägg ut uppdrag

Vanliga orsaker till en dyr elräkning

illustration-list-arrow

Taket, eller fasaden behöver tätas

Att det tränger in fukt genom taket och väggarna gör förstås ett boende riktigt rått och kallt - hur mycket ni än skruvar upp elementen. Ett fuktgenomslag är ett så pass allvarligt problem att det behöver åtgärdas med en gång, fukt som börjat tränga ner i husgrunden blir nämligen ett dyrt problem att ta hand om, vanliga åtgärder är att avfukta huset eller att täta skarvar eller andra läckor.

illustration-list-arrow

Det är dags att dränera

Takrännorna är till för att avleda vatten och på så sätt skydda ett hus och husgrunden tillsammans med takpannorna. För att fungera behöver de vara korrekt monterade och se till att vattnet avleds från huset - något som ett företag kan hjälpa er att kontrollera och förbättra vid behov. Om vattnet inte avleds från huset på ett korrekt sätt kan det vara dags att dränera om.

Låt en dräneringsfirma göra en bedömning

Lägg ut uppdrag
illustration-list-arrow

Varmluft försvinner ut genom taket

När varm luft stiger förloras ofta en del av husets värme genom taket. Ett bra sätt att öka husets energieffektivitet är därför att isolera taket, en åtgärd som dessutom brukar göra vinden varm, till skillnad från att isolera vindsbjälklaget.

illustration-list-arrow

Fönster och dörrar behöver nya tätningslister

Ett väldigt effektivt sätt att spara energi och dra ner rejält på kostnaden är att se över isoleringen på dörrar och fönster. Här kan det läcka ut en hel del varmluft om det finns glipor eller gammal isolering som inte längre håller. I vissa fall är det tätningslisten som blivit för gammal, vilket brukar vara hyfsat billigt att åtgärda. Är det däremot fönstret eller dörren som inte längre håller den standard som krävs för att värmen ska hållas kvar inne i huset behöver de bytas ut helt och hållet.

illustration-list-arrow

Ventilationen fungerar inte som den ska

Man kan säga att rätt isolering går hand i hand med bra ventilation. När väggar, tak och fönsterlister är tätade kan det vara bra att se över att ventilationen fungerar som den ska - det förhindrar nämligen fuktskador och mögelbildning i huset. En vanlig åtgärd är att installera ventilationsöppningar eller mekaniska ventilationssystem som säkrar en god luftcirkulation.

Ta in offerter från ventilationsfirmor

Lägg ut uppdrag

Så mycket kan du spara

De exakta siffrorna du kan spara in i elkostnader genom att täta ditt hus baseras naturligtvis på hur ditt startläge ser ut. Men generellt brukar man se att det går att spara omkring 10 000 kronor om året. Att förhindra uppkomsten av fuktskador kan vara värt det tiodubbla.

Kan jag täta mitt hus på egen hand?

Vi rekommenderar att du undviker att täta huset själv, det kan bli så onödigt dyrt i slutändan om det inte görs på rätt sätt.

Ta hjälp av någon som kan - skicka in din förfrågan till Offerta redan idag!

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj