Guide

Håller ditt hus tätt? - fördelar med bra isolering

2023-08-30

En kvinna som sitter nedbäddad under en filt i en senapsgul soffa. Hon skrattar och håller en mugg i handen.

I och med att uppvärmningskostnaderna har ökat för många är det viktigt att se till att ditt hus behåller värme. Genom att se över sin isolering, och tilläggsisolera där det behövs, kan du enkelt se till att huset inte släpper ut värme. Vi listar fördelarna med att ha en bra isolering samt vad du kan tänka på vid isoleringen.

Varför är isolering viktigt?

illustration-list-check

Energieffektivitet

Isolering minskar värmeförluster, vilket leder till lägre energiförbrukning. Ett välisolerat hus behöver mindre energi för att värmas upp eller kylas ner, vilket resulterar i lägre energiräkningar och minskade klimatpåverkningar.

illustration-list-check

Komfort

Isolering hjälper till att hålla temperaturen jämn inomhus och förhindrar kalldrag. Det skapar en bekväm och trivsam miljö för dig och din familj.

illustration-list-check

Skydd mot fukt

Rätt isolering förhindrar kondensbildning på kalla ytor, vilket minskar risken för fuktproblem och mögelbildning.

illustration-list-check

Hållbarhet

Ett välisolerat hus har ofta en längre livslängd, eftersom det är mindre utsatt för temperaturvariationer och fukt - vilket minskar slitage på byggnadsmaterialen.

illustration-list-check

Fastighetsvärde

Ett välskött och energieffektivt hus har vanligtvis ett högre fastighetsvärde och kan vara mer eftertraktat på bostadsmarknaden.

illustration-list-check

Miljöpåverkan

Genom att minska energiförbrukningen minskar också husets totala klimatpåverkan och bidrar till en mer hållbar miljö.

Det är alltså värt att lägga lite extra tid på att se över sin isolering och se till att sitt hus har en bra sådan. Är du osäker rekommenderar vi att ta hjälp av proffs som hjälper dig med råd och utförande. Med rätt utförande och underhåll kan ditt hus isolering hålla upp till 100 år!

Få offerter på isolering

Lägg ut uppdrag

Förbättra isoleringen med enkla medel

Känner du att ditt hus har ett drag kan du enkelt kolla över isoleringen på dörrar, lister och fönster. Att ha välisolerade dörrar, lister och fönster är viktigt för att bibehålla en behaglig inomhustemperatur, minska energiförbrukning och undvika luftläckage. Med tiden kan tätningslister och material bli slitna eller spricka - vilket kan orsaka oönskade luckor och springor där luft passerar in och ut. Väderförhållanden som regn, snö eller starka vindar kan även ha en negativ påverkan på tätningslisterna över tid. 

Genom att underhålla och, vid behov, uppgradera isoleringen i dörrar, lister och fönster, kan ditt hem bli mer energieffektivt och bekvämt. Ibland kan det även vara så att dina fönster och dörrar är för slitna och behöver bytas ut helt. Läs mer om byte av fönster och dörrar i våra artiklar nedan:

Tilläggsisolera tak och vind

Då varm luft stiger, är det vanligt att en del av husets värme försvinner genom taket. Takisolering är därför ett smart sätt att göra huset mer energieffektivt. Till skillnad från att isolera vindsbjälklaget gör isolering av taket även att vinden blir varm, då den yttre isoleringen av huset blir längs med taket - och därmed ovanför vinden.

Om ditt hus har en dåligt isolerad vind kan det vara värt att även tilläggsisolera den. Genom att isolera vinden kan du också använda den som en mysig boyta!

Tilläggsisolera källare

Precis som med vinden kan din källare fungera som en mysig boyta, och kan därför vara värd att tilläggsisolera. Det bästa sättet att tilläggsisolera en källare är genom utsidan. Genom att placera värmeisoleringen på utsidan blir källarväggen varm och torr, vilket är bra ur fuktsynpunkt. Är källaren torr kan du däremot även isolera den från insidan.

Isolera garaget eller sommarstugan

Att isolera ditt garage eller sommarstuga är en bra investering för att förbättra användbarheten. Innan du börjar isoleringsprocessen bör du först bestämma vad syftet med isoleringen är - ska garaget användas som ett uppvärmt utrymme, en verkstad, förvaring eller något annat ändamål? Ska sommarstugan kunna användas under hösten eller även vinterns kallaste dagar? Ditt syfte med utrymmet påverkar vilken typ av isolering du behöver.

Det finns olika typer av isoleringsmaterial, inklusive lösull, mineralull, cellulosaisolering, polyuretanskum med mera. Välj ett material som passar dina behov och budget.

Läs mer om hur du kan värma upp ditt hem och skapa mysfaktor i vår artikel om braskaminer:

Ventilation

Viktigt att tänka på när du isolerar nya områden är att de måste ha en fungerande ventilation. Ventilationens huvuduppgift är att föra bort dålig, förorenad luft samt tillföra ny, ren luft. Genom att ha en fungerande ventilation förhindrar du även fuktskador och mögelbildning på huset. Vanligt är att installera ventilationsöppningar eller ett mekaniskt ventilationssystem för att säkerställa god luftcirkulation.

Vi rekommenderar att ta hjälp av en professionell hantverkare för installation av ventilation. Eftersom ventilationen är så pass viktig för isoleringen kan ett proffs försäkra dig att allt blir gjort på rätt sätt.

Få hjälp med installering av ventilation

Lägg ut uppdrag

Ta hjälp med isoleringen

För att säkerhetsställa att allt blir rätt med både val och utförande, rekommenderar vi även att ta hjälp med isoleringen. En korrekt installation är avgörande för att uppnå effektiv isolering - och ett varmt, mysigt hem. 

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj