Guide

Fuktskador hemma? Så blir du kvitt problemet med hjälp av avfuktning

2023-07-10

Kvinna som tömmer avfuktare i sitt hem för att förhindra fuktskada.

Fukt- och vattenskador är tyvärr vanliga problem som drabbar många hus och fastigheter. Ibland kan läckaget pågå under en lång tid utan att du märker av det. Avfuktning är en effektiv metod för att hantera akuta fuktskador orsakade av läckage. Dessutom är det förebyggande att genomföra avfuktning som en proaktiv åtgärd vid nybyggen.

I den här artikeln förklarar vi hur avfuktning fungerar och vägleder dig i vad du behöver tänka på när du råkat ut för en fuktskada.   

Hur fungerar avfuktning?

En fuktskada torkar inte av sig själv utan behöver avfuktning för att bli helt torr. Det finns flera olika metoder för att avfukta. Vilken metod du väljer beror på vad för typ av fuktskada det handlar om. Misstänker ni att skadan beror på läckage är det bra att även göra en läcksökning för att hitta och åtgärda grunden till problemet. Hemförsäkringen täcker i regel inte fuktskador, men det kan vara bra att ha en försäkring för när företag utför arbete i ditt hem.

Avfuktning i källare

Källaren är en plats som lätt drar åt sig fukt, ofta på grund av fuktig luft som kommer in från en krypgrund. Det är klokt att avfukta en källare som en förebyggande åtgärd för att hålla ytan torr och minska risken för fuktskador. 

Få offerter på avfuktning

Lägg ut uppdrag

Viktiga moment för avfuktning i källare:

illustration-list-arrow

I en källare med flera rum installerar man ofta en avfuktare i det största rummet. Därifrån drar man sedan ventilationsrör genom de mindre rummen. En cirkulerande fläkt i röret säkerställer att avfuktad och torr luft hela tiden cirkulerar i rummet. 

illustration-list-arrow

Avfuktningssystemet ställs in och anpassas utifrån rummets behov av torr luft. 

illustration-list-arrow

En extra avfuktare är bra att ställa in om du har tvättstuga i källaren. Extra mycket fuktig luft cirkulerar där tvätten är på tork.

Där trivs möglet

Mögel trivs i fuktiga och varma miljöer där ventilationen är sämre. Rum som ofta blir drabbade av mögel är badrum, källare och vind. Känner du dålig lukt, trötthet eller allergisymptom kan det vara tecken på att du har mögel i din bostad. Genom att bibehålla torr luft och god ventilation kan du undvika mögel. 

Ta in proffs för hjälp med fuktskador

Om du råkat ut för en mögelskada behöver du professionell hjälp med mögelsanering. De börjar med en fuktutredning för att se hur omfattande mögelskadan är och för att analysera halten av mögelsporer. 

För att undvika att möglet kommer tillbaka är det klokt att ta bort själva orsaken till möglet. Vid en svårare mögelskada kan renovering eller ombyggnation vara nödvändigt. Läs mer om mögelsanering.

Offerta hjälper dig att bli kvitt fukt och mögel!

Så hur kan du enklast hitta företag som får bukt på din fuktskada? På Offerta kan du snabbt och smidigt jämföra olika företag och läsa omdömen. Du får offerter från max sex företag och kan välja det alternativ som passar dig bäst. Lägg ut ditt uppdrag och bli kvitt fukt och mögel, en gång för alla!

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj