Guide

Förverkliga din husdröm med ett attefallshus!

2023-07-27

Ett grått attefallshus med trevlig uteplats i en grönskande trädgård.

Går du i tankarna på att utöka din bostad med ett attefallshus? Från och med den 1 mars 2020 infördes nya regler för nybyggnad av attefallshus. Dessa uppdaterades och förenklades sedan den 1 augusti 2020. Vi guidar dig genom regler för attefallshus och tips på saker att tänka på vid bygget!

När får du bygga ett attefallshus?

Du som har ett en- eller tvåbostadshus, förutom en friggebod på högst 15 m²,  får uppföra attefallshus utan bygglov. Innan du börjar bygga måste du däremot göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Sedan är det bara att köra på! 

Ytterligare regler att ha i åtanke:

illustration-list-check

Du får bygga attefallshus på 30 m², oavsett vad huset ska användas till och vilka funktioner du önskar.

illustration-list-check

Du får även bygga flera attefallshus, men alla attefallshus som du har byggt på tomten får vara högst 30 m² tillsammans.

illustration-list-check

Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter och byggas 4,5 meter från tomtgräns.

illustration-list-check

Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga utan bygglov. I fall som dessa tillåts ofta en placering ned till 1 meter från tomtgräns.

illustration-list-check

För att ansöka om attefallshus krävs en huvudbyggnad på fastigheten. Samtidigt går det bra att bygga ett attefallshus på en obebyggd tomt, men då är det inte formellt ett attefallshus - utan en bygglovspliktig huvudbyggnad på 30 m².

För att försäkra dig om att alla regler uppfylls rekommenderar vi att anlita professionella hantverkare. På Offerta kan du jämföra upp till sex offerter och få bästa pris för just ditt uppdrag. 

Få offerter på attefallshus

Lägg ut uppdrag

Varför bygga ett attefallshus?

Ett attefallshus är ett bra sätt för dig att skapa utrymme utanför din huvudbyggnad. Du kan bland annat använda ditt attefallshus som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller exempelvis som förråd, gäststuga, växthus eller garage (komplementbyggnad). 

Om du bygger ett attefallshus med kök och badrum vid din permanenta bostad räknas huset som ett komplementbostadshus, och ska därför uppfylla de krav som ställs på ett permanentboende. Det måste exempelvis vara tillgänglighetsanpassat.

Attefallshuset måste även vara fristående och du får inte bygga ihop det med huvudbyggnaden eller med en annan byggnad. Vill du ändå skapa en känsla av samband mellan attefallshuset och huvudbyggnaden är ett tips att  bygga en altan eller en pergola mellan husen. En pergola räknas inte som tak om den har minst 50 % luftgenomsläpp.

Är du redo att förverkliga din husdröm i miniatyr?

Här är lite olika alternativ att tänka på för dig som planerar för ett attefallshus: 

illustration-list-arrow

Ett helt färdigt hus

För dig som vill ha ditt hus snabbt och enkelt finns det helt färdigställda attefallshus som levereras direkt till din tomt. Husen är kompletta och målade och behöver ofta bara anslutas till befintligt el-och vattensystem. Smidigt för dig som inte är särskilt händig. Det kan däremot kosta upp mot tre gånger mer än att bygga huset från grunden.

illustration-list-arrow

Byggsats med färdiga ritningar

Vill du få klart ditt hus relativt snabbt tipsar vi om att välja en byggsats med färdiga ritningar. Husen kommer ofta i färdiga element och är enkla att sätta upp. Nackdelen är att du själv har mindre utrymme för att påverka slutresultatet. Här finns det stora fördelar med att jämföra olika leverantörer som ofta erbjuder olika typer av färdiga lösningar.

illustration-list-arrow

Egenbyggt attefallshus

Är du händig? Då kan du spara in en hel del och påverka prislappen genom att vara med och snickra. Du kan också anpassa huset allt eftersom det växer fram och göra egna kreativa lösningar. Det finns också mycket att spara in på att jämföra material från olika byggvaruhus och utvärdera olika tillvägagångssätt. 

Oavsett hur du går tillväga med ditt attefallshus rekommenderar vi att ta hjälp av eller rådfråga professionella hantverkare. På Offerta kan du enkelt lägga ut ditt uppdrag och jämföra offerter från olika företag - på så sätt får du rätt hjälp för just din husdröm! 

Ta hjälp av kunniga hantverkare, snickare och byggproffs genom att lägga ut ditt uppdrag här.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj