Guide

Fem tips för dig som ska bygga altan

2024-03-27

Kvinna går ner för trappa och njuter av nybggd altan i sommarsolen

En altan kan vara den perfekta platsen att njuta av vårens första frukost i den friska morgonluften, eller det där extra uterummet man önskar en varm sommarkväll. Att bygga en altan kan ge både huset och tomten ett lyft, men det är många saker som är bra att tänka igenom innan du sätter igång. Här är fem tips för att ditt altanprojekt ska bli lyckat och gå så smidigt som möjligt.

Ta reda på vilket förarbete som behövs

Kan du bygga altanen direkt på marken eller behöver du hjälp att förbereda för altanen på din tomt? För att altanen ska ligga stabilt på marken behöver underlaget vara stadigt och väl förberett. Kanske behöver du dränera marken under altanen och fylla på med makadam och fiberduk för att göra det hållbart under en lång tid.

Be om offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Planera hur din altan ska se ut

Försök att planera din nya altan så noga som möjligt. Vill du ha ett trädäck, sten eller annat material. Hur stor ska altanen vara, ska den vara inglasad, ha tak och trappor? Plats för matbord, grill och stolar? Finns det redan en altandörr förberedd i huset eller är det någonting som behöver byggas till? Ju tydligare bild du har av din altan desto lättare och snabbare kommer det gå att få den färdig.

Kontrollera om du behöver bygglov

Om du ska bygga till en altan till ditt hus kan det vara bra att kontrollera om du behöver bygglov för altanen. Bygglov kan behövas om:

illustration-list-arrow

Altanen ska glasas in

illustration-list-arrow

Altangolvet någonstans är högre än 0,6 meter (1,2 meter i Stockholm) ovanför marken.

illustration-list-arrow

Du planerar att bygga ett plank runt altanen kan bygglov krävas. Ta reda på vad som gäller i din kommun.

illustration-list-arrow

Du vill sätta upp ett skärmtak över din altan eller entré där den totala ytan är större än 15 kvadratmeter.

illustration-list-arrow

Altanen byggs så att det blir ett rum under, till exempel ett förråd.

illustration-list-arrow

Altanen byggs ovanpå en byggnad.

illustration-list-arrow

Om altanen är närmare än 4,5 meter från granntomten måste grannarna tillfrågas. Om grannarna inte ger sitt medgivande måste du söka bygglov.

Tänk på att riktlinjerna för när du behöver bygglov skiljer sig åt från kommun till kommun. Ta reda på vad som gäller där du bor.

Sätt upp en tidsplan

När ska altanen vara färdig? Sätt upp en realistisk tidsplan för både byggandet av själva altanen, men också förberedelse av marken, ansökan om bygglov och tid för att hitta en hantverkare som hjälper dig. Det är alltid bra att börja i god tid om du vill kunna njuta av din nya altan i vårsolen.

Anlita hjälp med förberedelser och byggnation

Beroende på hur mycket du vill göra själv och hur väl förberedd tomten är för din nya altan så kommer du behöva olika mycket hjälp från kunniga hantverkare. Det är alltid bra att ta in offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig för vem du vill anlita. Dels kan priset skilja sig åt, men kompetens och personkemi kan också vara av värde vid ditt beslut. Det är också bra att titta på företagets eventuella behörigheter och certifieringar.

Be om offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Ju bättre du kan beskriva ditt uppdrag desto lättare är det för företagen att ge dig en bra och rättvisande offert. Här är några saker som är bra att ha med i din beställning:

illustration-list-check

Altanens storlek

illustration-list-check

Materialval

illustration-list-check

Helentreprenad eller enbart montering

illustration-list-check

Staket, inglasning, tak eller vindskydd

illustration-list-check

Hjälp med förberedelse av tomten, ange i så fall även marktyp

illustration-list-check

Övriga installationer som eluttag och lampor

illustration-list-check

Ritningar om möjligt

illustration-list-check

Finns bygglov om det är nödvändigt

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj