Guide

Fem tips för dig som ska bygga altan

2023-05-31

Altan med dukat trädgårdsbord

En altan kan vara det där extra uterummet man önskar en varm sommarkväll eller för vårens första frukost i den friska morgonluften. Att bygga en altan kan ge både huset och tomten ett lyft, men det är många saker som är bra att tänka igenom innan du sätter igång. Här är fem tips för att ditt altanprojekt ska bli lyckat och gå så smidigt som möjligt.

Ta reda på vilket förarbete som behövs

Kan du bygga altanen direkt på marken eller behöver du hjälp att förbereda för altanen på din tomt? För att altanen ska ligga stabilt på marken behöver underlaget vara stadigt och väl förberett. Kanske behöver du dränera marken under altanen och fylla på med makadam och fiberduk för att göra det hållbart under en lång tid.

Planera hur din altan ska se ut

Försök att planera din nya altan så noga som möjligt. Vill du ha ett trädäck, sten eller annat material. Hur stor ska altanen vara, ska den vara inglasad, ha tak och trappor? Finns det redan en altandörr förberedd i huset eller är det någonting som behöver byggas till? Ju tydligare bild du har av din altan desto lättare och snabbare kommer det gå att få den färdig.


Det kan vara en bra idé att rita upp altanen och fundera över vad det är du vill få plats med och var. Vill du till exempel ha ett större matbord och stolar, en grill, solstolar och blomlådor? Får detta plats på den yta som du räknat med att bygga eller måste du tänka om?


Det kan också vara bra att fundera över om du vill ha tillgång till eluttag och lampor ute på altanen. I så fall behöver du planera för elarbeten och anlita en elektriker som hjälper dig med detta.

Kontrollera om du behöver bygglov

Om du ska bygga till en altan till ditt hus kan det vara bra att kontrollera om du behöver bygglov för altanen. Bygglov kan behövas om:

  • Altanen ska glasas in

  • Altangolvet någonstans är högre än 0,6 meter (1,2 meter i Stockholm) ovanför marken.

  • Du planerar att bygga ett plank runt altanen kan bygglov krävas. Ta reda på vad som gäller i din kommun.

  • Du vill sätta upp ett skärmtak över din altan eller entré där den totala ytan är större än 15 kvadratmeter.

  • Altanen byggs så att det blir ett rum under, till exempel ett förråd.

  • Altanen byggs ovanpå en byggnad.

  • Om altanen är närmare än 4,5 meter från granntomten måste grannarna tillfrågas. Om grannarna inte ger sitt medgivande måste du söka bygglov.

Tänk på att riktlinjerna för när du behöver bygglov skiljer sig åt från kommun till kommun. Ta reda på vad som gäller där du bor.

Sätt upp en tidsplan

När skulle du vilja att altanen är färdig? Sätt upp en realistisk tidsplan för både byggandet av själva altanen, men också förberedelse av marken, ansökan om bygglov och tid för att hitta en hantverkare som hjälper dig.

Det kan vara bra att börja i god tid om du vill kunna njuta av din nya altan i vårsolen.

Vad behöver du hjälp med?

Du kanske behöver hjälp med allt eller bara vissa delar av ditt altanbygge. Beroende på hur mycket du vill göra själv och hur väl förberedd tomten är för din nya altan så kommer du behöva olika mycket hjälp med både förberedelser och byggnation.

Det är alltid bra att ta in offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig för vem du vill anlita. Dels kan priset skilja sig beroende på vem du frågar, men även annan kompetens och personkemi kan vara av värde vid ditt beslut. Det kan vara bra att titta på företagets eventuella behörigheter och certifieringar. Vilka som är relevanta beror såklart på hur ditt projekt ser ut och vilka arbetsmoment som ingår, det kan till exempel behövas ett Auktoriserat elinstallationsföretag eller en Certifierad Fasadentreprenör.

För mer information om vad det kostar, läs vår artikel om pris för att bygga altan.

Ju bättre du kan beskriva ditt uppdrag desto lättare är det för företagen att ge dig en bra och rättvisande offert. Här är några saker som är bra att ha med i din beställning:

illustration-list-check

Altanens storlek

illustration-list-check

Materialval

illustration-list-check

Helentreprenad eller enbart montering

illustration-list-check

Staket, inglasning, tak eller vindskydd

illustration-list-check

Hjälp med förberedelse av tomten, ange i så fall även marktyp

illustration-list-check

Övriga installationer som eluttag och lampor

illustration-list-check

Ritningar om möjligt

illustration-list-check

Finns bygglov om det är nödvändigt

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj