Pris

Vad kostar det att måla om huset?

2023-06-14

Ett stort grått hus med vita lister och fönster. Utanför är en grön trädgård med små träd.

Att måla om huset kan göra stor skillnad för utseendet på ditt hus, samtidigt som det ger ett bra skydd från väder och vind och minskar risken för mögel och fukt. Dessutom ökar det också värdet på ditt hus om du någon gång ska sälja. Men vad kostar det egentligen att måla om huset och vad påverkar priset? Det går vi igenom här!

Flera faktorer påverkar priset

Priset på att måla om fasaden varierar stort beroende på flera faktorer, bland annat husets storlek och form, skicket på fasaden, fasadtyp och vilken typ av färg och målarfirma du väljer. Något annat som påverkar prislappen är förberedelserna inför själva målningen, till exempel att tvätta och reparera eventuella skador på fasaden. Ju mer arbete som krävs innan målningen, desto högre blir priset. En träfasad kräver till exempel mer förarbete än andra fasader.

Om din fasad är i dåligt skick kan det vara värt att byta ut eller renovera fasaden:

Olika fasadtyper kräver olika underhåll 

Olika fasadtyper kräver olika typer av underhåll och kostar olika mycket. Ett trähus är till exempel känsligare mot väder och vind och kan behöva målas om ungefär var tionde år, medan betong och putsfasad har längre livslängd, en livslängd på ungefär 15 år. En tegelfasad behöver möjligtvis inte vara målad, och kräver i så fall inget underhåll. Eternitfasader är i regel underhållsfria, men går att måla med specialfärg, vilket färghandeln har koll på.

Högkvalitativ färg mer prisvärt

Vad du väljer för färg och tillverkare påverkar priset. Det finns nämligen olika kvaliteter på färg och ju högre kvalitet desto högre pris. Det kan vara värt att investera i en färg av högre kvalitet för målning utomhus. Högkvalitativ färg har längre livslängd och ger ett bättre skydd. Färger har också olika täckningsförmåga. Billigare färg har ofta sämre täckningsförmåga och kräver därför flera färgdragningar. För att komma billigast undan väljer du en färg som är i samma kulör och typ som din tidigare och som passar underlaget.

Få offerter från målare

Lägg ut uppdrag

Låt målerifirman köpa in färg

Ett tips är att låta målarfirman du anlitar köpa in färg och material, då de oftast har rabatt hos byggvaruhus och färghandlar. Dessutom kan du känna dig trygg med att en yrkeskunnig väljer rätt sorts färg. Olika fasader behöver nämligen olika typer av färger.

Vill du måla om eller tapetsera inomhus? I det här inlägget går vi igenom vad det kostar och vad som påverkar priset.

Vad kostar fasadmålning per kvadratmeter?

Priset för att anlita en målare varierar beroende på var i landet du bor. Det är ofta billigare i mindre städer än i större städer, men generellt brukar det kosta runt 350 kr i timmen per kvadratmeter efter rot-avdrag. Denna prisuppgift gäller arbetskostnaden och inkluderar inte material, eventuella reparationer eller annat arbete som behöver göras innan målningen. Hur många timmar det tar att måla beror på vilken typ av fasad du har och vilket underarbete som behöver göras. Läs mer om hur rot-avdrag fungerar

En klok investering

Att måla om huset kan vara en bra investering för både utseendet och hållbarheten på fasaden. Bäst resultat får du om målningen sker under de varmare månaderna på året, men helst inte i direkt solljus och inte heller när det är för varmt ute. 

Tar du in offerter får du en mer detaljerad bild av vad som ingår i priset och hur mycket arbete som behöver utföras innan målningen kan starta. Kostnaden för arbetet kan skilja sig mycket beroende på vilken målerifirma du anlitar, därför är det bäst att ta in offerter från flera måleriföretag. 

Använd gärna vår kostnadsfria tjänst för att ta in offerter från flera erfarna målare.

Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj