Guide
Planera byte eller renovering av fasad
2023-05-30
Vid fasadrenovering eller nyanläggning av fasad är det viktigt att du tänker igenom vad som passar ditt hus och även din plånbok. Fasaden är en av de viktigaste delarna av ditt hus. Liksom taket skyddar den byggnaden mot väder och vind. För att resten av huset ska hållas i gott skick är det viktigt att fasaden tas väl om hand. Renovera hellre för tidigt än för sent för att undvika fuktskador. På den här sidan har vi samlat en del tips som hjälper i valet av material till din fasad samt vad du bör tänka på när du väljer ett företag som utför arbetet.
Välj ett material som passar ditt hus
Huset fasad är dess ansikte utåt och bör vara anpassad till husets stil. Dessutom finns i vissa kommuner strikta regler kring vilka material och färger man får använda så att huset passar in i omgivningen. Fråga din lokala byggnadsnämnd om du är osäker på vad som gäller.
Materialet och färgerna bör givetvis också passa din personliga smak. En träfasad eller puts i en ny, spännande färg kan ge ett hus ett helt annorlunda utseende än tidigare. Du bör också fråga dig själv hur mycket underhåll du är beredd att lägga på fasaden. Somliga tycker att det är okej att måla någon gång ibland medan andra föredrar att anlägga en underhållsfri fasad som håller i decennier utan att man behöver tänka på den.
Vid fasadrenovering kan det också vara smart att passa på att tilläggsisolera för att ge huset bättre värmeegenskaper.
För- och nackdelar med olika material
Varje material har givetvis sina för- och nackdelar. Här är några av dem vad gäller de vanligaste fasadmaterialen:
Träpanel
Olika former av träpanel hör till den vanligaste formen av fasad i Sverige. Fördelen med trä är att det brukar vara prisvärt och enkelt att byta en träfasad. Underarbetet är även det relativt lätt att utföra, vilket håller ner kostnaden och gör det lätt att hitta ett företag med rätt kunskap. Nackdelen är att trä ofta kräver mer underhåll. Här måste man tänka på att måla med jämna mellanrum och använda tålig färg som tål svenska väderförhållanden.
Putsad fasad
Puts är även det mycket vanligt, men i Sverige ser man det främst på större hus i stadsmiljö. Puts är väderbeständigt med rätt sorts färg, men kan vara känsligt för sprickor om ditt hus ligger på en tomt som rör på sig. Puts kräver också ett mer komplext underarbete än trä och brukar vara aningen dyrare. Denna typ av fasad gör sig bra på moderna hus med raka linjer då man kan få ytan riktigt jämn och slät.
Plåt
Plåt är inte längre så vanligt som det var för några årtionden sedan, men det är fortfarande ett lika praktiskt alternativ. Installationskostnaden kan visserligen vara hög, men plåt håller länge och är så gott som underhållsfritt. Det är ett bra material om man funderar på att tilläggsisolera utifrån då det är tunt, vilket gör att man i många fall slipper att ändra på fönstren. Plåt finns idag i andra utföranden än den klassiska korrugerade varianten, så det går att få ett modernt och snyggt utseende även med detta material.
Fiberplattor
På marknaden finns också en mängd olika fiberplattor, varav många av dem är tillverkade av återvunna material som plast, marmor eller fiberblandad cement. Den som är mån om miljön kan gärna välja denna typ av material, dels för att de brukar vara relativt underhållsfria och även tack vare att de består av fibrer som annars troligtvis skulle ha hamnat på deponi. Det kommer nog ta ett tag innan dessa typer av material får ordentligt fäste i Sverige, men de kan vara värda att överväga då många av dem dessutom ger ett högre isoleringsvärde till huset.
Vad gör jag med gammal eternit?
Många äldre hus har under mitten av 1900-talet försetts med eternitplattor – ett material som visserligen är relativt underhållsfritt men som medför problem om man vill byta ut fasaden.
Kontakta ett företag som specialiserar sig på sanering av eternit om du vill ta bort den. Det kan vara hälsovådligt om man börjar bryta loss plattorna på grund av det asbestdamm som bildas.
Välj ett företag med rätt kompetens
Det är stor skillnad på att mura eller putsa och jobba med trä respektive plåt. Se till att välja ett företag med rätt kompetens och med hantverkare som är certifierade och har rätt behörigheter för att arbeta med det material du väljer. Det kan till exempel vara bra om hantverkaren är Certifierad Fasadentreprenör enligt SPEF.
Be även om referenser från tidigare kunder så att du kan känna dig säker på att få ett bra och hållbart resultat som skyddar ditt hus i många år framöver.
När du gör din arbetsbeskrivning och ber om offerter ska du försöka beskriva projektet så noga som möjligt. Följande saker är bra att ta med:
Bostadsort samt önskat start- och slutdatum
Bostadstyp
Arbetes omfattning. Exempelvis totalrenovering eller reparation av befintlig fasad
Antal kvadratmeter
Befintligt skick och material
Önskat materialval
Eventuella tilläggsarbeten
Övriga önskemål
Har du fått med så många detaljer som möjligt kommer du kunna jämföra företagen mot varandra. Behöver du en tydligare bild av vad det kan kosta?
Få kontakt med upp till 6 företag nära dig. Gratis och utan att binda dig!
Se om andra kunder gett ris eller ros. Av 48000+ omdömen har 94% satt toppbetyg.
Se om företagen har rätt kompetens - behörigheter & referenser, allt på ett ställe!
Beskriv uppdraget
Upp till 6 företag hör av sig
Jämför och välj