Pris

Vad kostar fasadrenovering?

2023-10-17

Hus med ljusgrön fasad och tegeltak, vitt staket

Priset för att bygga ny eller renovera en fasad kan variera med tiotusentals kronor beroende på vilket material du väljer och vilket underarbete som måste utföras. Byte av träpanel kan kosta omkring 1 700 kronor per kvadratmeter medan puts av en fasad kan kosta över 2 500 kronor per kvadratmeter. Samtidigt måste du komma ihåg att räkna på den löpande kostnaden. En träfasad, som måste målas om oftare, kan i längden bli dyrare än ett annat underhållsfritt alternativ, som har en dyrare initialkostnad. Här ska vi titta närmare på priset för en fasadrenovering.

Välj rätt material för både hus och plånbok

Självklart påverkar stilen på ditt hus vilket material som passar till fasaden. Fasaden kan kraftigt påverka hur ditt hus ser ut och hur det värderas. Många äldre, fina trähus kläddes med korrugerad plåt på 70-talet och värderas därför idag lägre gentemot hus där man behöll träfasad och snickerier. Även om underhållet där är högre.

Estetik är viktigt för värdet på ett hus oavsett vad som är mer praktiskt. Men från ditt eget perspektiv måste du självklart se till din budget. Vad är mest ekonomiskt? Kom ihåg att räkna på kostnaden över hela fasadens livslängd.

En träfasad kan till exempel behöva målas om vart 10:e år. Om du gör jobbet själv blir det avsevärt billigare än om du hyr in ett företag som gör det åt dig, men det måste fortfarande göras för att fasaden ska hålla. Andra material såsom tegel eller plåt kostar mer till att börja med, men sedan behöver du inte göra något med fasaden på många år. Möjligen kan det behövas en fasadtvätt någon gång ibland.

Gör en kalkyl där du beräknar kostnaden för respektive material över hela livslängden för att jämföra.

Få offerter på fasadrenovering

Lägg ut uppdrag

Välj rätt företag

Ta reda på om det finns relevanta branschorganisationer eller andra certifieringar som gäller för det fasadmaterial som du väljer. Att bara titta på prislappen när du jämför offerter kan bli dyrt i längden. En alltför låg timpenning kan innebära att du får göra om jobbet tidigare än om du betalar för välutbildade byggarbetare i första skedet.

Då det är viktigt att varje detalj i en fasad blir utförd på rätt sätt för att undvika fuktskador bör du kontrollera firmans referenser och även se till att de lämnar garanti på arbetet om du efter en period skulle upptäcka någon form av brist.

Få offerter på fasadrenovering

Lägg ut uppdrag

Betala inte allt i förskott

Många byggföretag begär delbetalning i förväg för renovering av fasader och det kan vara helt okej med tanke på att det handlar om stora jobb med stora materialinköp. Däremot bör du inte slutbetala förrän arbetet är helt färdigt och har besiktas.

Beställ gärna en oberoende besiktning av en annan firma som går igenom arbetet tillsammans med ditt byggföretag så att du är säker på att du betalar för ett jobb som är helt färdigt och utfört enligt konstens alla regler.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj