Guide

Fasadtvätt och taktvätt – så gör du

2023-06-12

En man som står på ett tak och tvättar takplattor. Han använder rengöring och vatten.

Har ditt hus förlorat sin forna glans på tak och fasad? Då är det lätt att tänka att en fasadrenovering eller takbyte är den enda lösningen. Det finns faktiskt mer kostnadseffektiva sätt som inte innefattar fullt så omfattande metoder. En fasadtvätt eller taktvätt kan gå långt. 

Här går vi igenom hur du ska tänka kring en stundande taktvätt eller fasadtvätt!

Räcker det att rengöra eller måste jag byta tak?

Taket är husets mössa och måste därför kunna stå emot påfrestningar från både väder och vind. Det är viktigt att kontrollera taket med jämna mellanrum och säkerställa att det fortfarande gör sitt jobb. 

Ett tak kan behöva renoveras av flera olika anledningar. Det kan exempelvis handla om att man vill: 

illustration-list-arrow

Minska energianvändningen genom tilläggsisolering.

illustration-list-arrow

Installera solceller på taket.

illustration-list-arrow

Reparera åldersrelaterade skador som exempelvis läckage.

illustration-list-arrow

Åtgärda byggnadstekniska brister som skapat fukt eller kondens.

illustration-list-arrow

Renovera på grund av om- eller tillbyggnad.

I vissa fall kan det däremot räcka att rengöra och kembehandla eller tvätta och måla taket för att få till önskat resultat. Ett tegeltak kan till exempel hålla i upp till 100 år om det underhålls regelbundet, och därför kan det vara värt att dubbekolla skicket på ditt tak innan du börjar riva ner och göra om helt och hållet. 

När du ska planera för en stundande takrenovering eller takrengöring kan du med fördel ta in en kunnig tjänsteman som kan hjälpa dig avgöra vad som är nästa steg. Tänk på att du kan behöva ansöka om bygglov för vissa typer av takrenoveringar. Om ditt tak skadats på grund av extrema väderfenomen så kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att se om din försäkring täcker skadorna.

Hur tvättar man takpannor?

Våren eller hösten brukar erbjuda de mest optimala förhållanden för takrengöring. Takpannor behöver rengöras korrekt för att inte skadas, speciellt om de fortfarande har sin skyddande försegling kvar. Undvik att använda högtryckstvätt på taket – det kan stjälpa mer än hjälpa. Professionella takläggare vet hur taket ska rengöras på rätt sätt. Vi rekommenderar därför att ta hjälp av proffs och att inte rengöra taket själv, främst på grund av säkerheten men även för bästa resultat. 

Få offerter på taktvätt

Lägg ut uppdragMed åren kan påväxter fastna på ditt tegel- eller betongtak, som till exempel alger, mossa och lav men också löv och barr. Det kan göra att fukt fäster lättare i taket och att materialet nöts, vilket i sin tur orsakar frostsprängning och skador på taket. Därför är det viktigt att ta bort eventuella påväxter från taket och rengöra det med jämna mellanrum. 

Löv och barr kan enkelt borstas bort, men alger, mossa och lav behöver tas bort med hjälp av en professionell rengöringsprodukt. Om du utför taktvättar kontinuerligt och ser till att det är fritt från påväxter kan du ofta sköta det på egen hand, men om ditt tak är illa utsatt kan du ta hjälp av en professionell hantverkare för jobbet. Då brukar man oftast ta bort påväxter, byta ut trasiga takpannor, tömma hängrännor och utföra slutstädning. Till sist kembehandlar många taket för att säkerställa att påväxter är helt döda och inte kommer tillbaka på ett bra tag. 

Vad ska jag tvätta fasaden med?

Att köra en fasadtvätt med jämna mellanrum kan få ditt hus att se nymålat ut även om det har flera år på nacken. Tvättar du ditt hus regelbundet kommer din fasad vara mer välmående, se fräsch ut, ha kvar sin befintliga färg och slippa påväxter av mögel och alger. 

Påväxter som svamp och alger älskar fukt och därför hittar de ofta sin väg till träfasader. Många husägare tvättar sina hus när det är dags att måla om, men idag behöver man i regel tvätta husen oftare än så för att hålla oönskade påväxter borta. Vi rekommenderar att du utför en fasadrengöring varje eller vartannat år för bäst resultat. 

Du kan tvätta din fasad med miljömärkt diskmedel eller såpa lika bra som med allehanda kemikalier. Det brukar vara effektivt även när det kommer till borttagning av påväxter. Om du behöver ta i mer hårdhandskarna kan du testa en miljömärkt alg- och mögeltvätt. 

När en fasadtvätt inte räcker

Vi rekommenderar dig att alltid börja med en fasadtvätt för att se om du kan återfå husfasadens fräschör, och därefter gå vidare till målning om det skulle behövas. Om en fasadrenovering ändå är det bästa alternativet kan du läsa mer om hur du planerar ett byte eller renovering av fasaden i artikeln nedan:Nu hoppas vi att du fått värdefulla tips för hur du ska tänka när det kommer till fasad- och taktvätt. Om du skulle vilja ta in ett proffs för jobbet är du varmt välkommen att beställa in offerter och läsa omdömen på Offertas hantverkare.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj