Guide

Så påverkar väggfärger ditt humör

2023-11-02

Två inspirerande bilder av rum med väggfärger i en grön nyans, vilket ger en känsla av friskhet och lugn.

Funderar du på vilka färger du ska välja till ditt hem? Visste du att väggfärger har en stor påverkan på ditt humör och känslan i rummet. Inom färgpsykologi finns det vissa kulörer som sägs ha en särskilt positiv inverkan på ditt humör. Vi listar 6 färger som ger dig och ditt hem en härlig känsla!

Blått

Blå färg medför lugn och avkoppling. Det kan hjälpa till att skapa en känsla av ro i ett rum och minska stress. En behaglig blå kulör passar perfekt till sovrummet exempelvis. 

Läs mer om hur du får till ditt sovrum på bästa sätt:

Grönt

Grönt förknippas ofta med natur och växtlighet, vilket kan ge en känsla av friskhet och lugn. Att vara omgiven av grönt kan också förbättra koncentrationen. Denna färg kan vara ett bra val till ett hemmakontor, eller kanske ett vardagsrum. 

Gult

Gult är en glad och energisk färg som ökar ditt humör. Det kan dock vara en överväldigande väggfärg om den används i stora mängder. Därför kan det vara bäst att använda det som en accentfärg. Experimentera med nyanser och gå hellre mot ljusa och mjuka toner för att hålla en behaglig atmosfär i ditt hem. 

Rosa

Rosa är ofta förknippat med lugn och kärlek. Genom att vara omgiven av rosa kan du skapa en mild och tröstande atmosfär. Vill du inte ha ett helt rosa rum är ett tips att leta efter en mönstrad tapet med rosa som huvudsaklig färg. Kanske en med vackra blommor?

Orange

Orange är en varm och energisk färg som sägs ska öka dina energinivåer och skapa en positiv stämning. Orange är en bra färg för sociala utrymmen, så varför inte måla en orange vägg i matrummet? Om du vill undvika för starka toner kan du välja en mjukare nyans av orange - perfekt som både accentfärg och på väggarna. 

Ljusgrått

Ljusgrått skapar en neutral och lugn bas i ett rum. Det går även att kombinera ljusgrått med andra färger för att skapa olika stämningar. Välj till exempel en ljusgrå nyans på väggarna och ta sedan in värme och färg genom inredning och textil. 

Inspireras av inredningstrender i vår artikel:

Tips när du ska välja färg:

illustration-list-arrow

Vi är olika

Det är viktigt att komma ihåg att olika människor kan reagera olika på samma färg.

illustration-list-arrow

Tänk på rummets syfte

Det är också viktigt att ta hänsyn till rummets syfte när du väljer färg. Till exempel kan lugnande färger vara bra för ett sovrum, medan livliga färger passar bättre för ett lekrum eller kontor där kreativitet är viktigt.

illustration-list-arrow

Välj färg som passar dig

Det bästa är att välja färger som du personligen trivs med och som passar dina behov och din stil.

illustration-list-arrow

Testa innan du bestämmer dig

Prova gärna olika färger och se vilka som ger dig den bästa känslan. Välj ut dina favoritfärger och testa att måla en liten bit av väggen med varje färg.

illustration-list-arrow

Det behöver inte vara allt eller inget

Istället för att måla ett helt rum i färg kan du få in färger genom accentväggar och tapet. Kombinera en lugn ljusgrå med en färgglad, mönstrad tapet genom en halvvägg med ljusgrå pärlspont och tapeten på övre delen av väggen - otroligt populärt och ett snyggt sätt att få in färger som ökar ditt humör. 

Genom Offerta kan du alltid rådfråga och få hjälp av professionella målare. Lägg enkelt ut ditt uppdrag och jämför upp till 6 offerter på målning från olika företag!

Kom igång med glada kulörer

Lägg ut uppdrag
Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj