Inspiration

4 inredningstrender

2023-05-31

Ljus inredning i vardagsrum

2022 är här och det är dags att kolla in årets inredningstrender. Vi har kikat runt och hittat massor av spännande som händer på inredningsfronten. Häng med på fyra starka trender för 2022.

Det naturnära

Teddy ljus inredning

Nu förälskar vi oss i mjuka färger som brunt, beigt och natur och lämnar de kalla nyanserna bakom oss. Plats tar ljusa träslag på både möbler och inredning men vi hittar även detaljer i mörkt trä som bryter av snyggt mot det ljusa. Träpanelerna gör comback där vi ser både hela panelväggar och ribbade vertikala trälister. Tänk ljust och skandinaviskt och varma toner för att skapa en harmonisk miljö som håller. Bjud in naturliga detaljer som vass, flätad bast och mjuk teddypäls tillsammans med detaljer med organiska former.

Här samlas tre trender - ljusa naturnära färger tillsammans med organiska inredningsdetaljer och fotölj i teddypäls.

Så inreder du naturnära:

illustration-list-check

Mjuka färger som beige, brunt, natur

illustration-list-check

Ljusa träslag tar mer plats

illustration-list-check

Träpaneler och panelväggar

illustration-list-check

Naturliga detaljer: vass, flätad bast och organiska former

Köket i fokus

Köket har nog aldrig varit så centralt som nu. Nu vill vi ha ett kök som håller, har platsbyggda lösningar och andas funktion. Vi ser fler kök där överskåpen är bortplockade för en luftigare känsla eller där underskåp och överskåp är i olika material. Köksbänken får gärna vara platsbyggd och ta plats, gärna med runda hörn för en mjukare form. Köksön är också påväg tillbaka som kökets mittpunkt. Allt fler köksleverantörerna erbjuder numera byte av beslag, omlackering av luckor eller andra typer av remake på redan existerande kök för den som inte vill byta ut allt. Nu vill vi ha trärena kök där träslagen gärna får synas igen. Här syns både ljusa träkök och luckor i mörka träslag.

Trä kök


Så inreder du köket:

illustration-list-check

Platsbyggt kök där funktion är i fokus

illustration-list-check

Skippa överskåpen

illustration-list-check

Luckor i ljust trä

illustration-list-check

En maffig köksö som mittpunkt

Pastell

Lila är färgen på precis allt just nu. Vi såg redan 2021 att olika typer av lila var på uppsving på både inredning, väggar och i modemagasinen. Nu vill vi ha mer färg där hemma som ger oss energi och glädje. Vi inspireras av det poppiga där flera starka färger får samexistera tillsammans med det jordnära. Här finns nyanser som lavendel, syren och ljusa pasteller som mintgrön och ljust gult att förälska sig i. Att använda sig av coulorblocking på väggar, det vill säga att man bryter av en stark färg med en ljusare är en trend som trots växa sig större.

Rosa och terracotta målade väggar


Så inreder du med pastell:

illustration-list-check

Lila inredningsdetaljer och textilier

illustration-list-check

Färgklickar på möbler och småinredning

illustration-list-check

Detaljer som tillför energi och gör dig glad

illustration-list-check

Ljusa pastellväggar

Hållbarhet är här för att stanna

Hallå marketplace! Leta upp din loka antikaffär, loppis eller secondhand och börja fynda. Leta efter klassiska föremål och gedigna trämöbler som håller i generationer. Stolsitsar och fåtöljer kan få nytt liv genom att kläs om och trämöbler kan slipas och målas för att passa in i din inredning. Nu ställer vi högre krav på leverantörer och fler varumärken börjar få upp ögonen för att göra hållbar inredning. Fokus ligger mer på hållbara material som går att laga och reparera. Att blanda gammalt och nytt ger också ett mer levande hem med personlighet.

Second hand möbler

Så inreder du hållbart:

illustration-list-check

Handla secondhand på nätet eller loppis

illustration-list-check

Fräscha upp existerande eller begagnade möbler med färg

illustration-list-check

Gör en re-make på det du redan har istället för att köpa nytt

illustration-list-check

Satsa på hållbara klassiker

Kommer du haka på någon av årets trender? Om du är sugen på en förändring hjälper vi dig gärna dig att hitta kunniga hantverkare, snickare och målare eller varför inte heminredare?

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj