Pris

Vad kostar det att anlita kakelsättare eller plattsättare?

2023-12-07

Badrum med grönt kakel och ett handfat med dekorerande växter på sidan

Dags att kakla om hemma? Att lägga klinker eller kakel är inget man gör själv i en handvändning. Det kräver stor kunskap och precision. Att välja kakel eller klinker till exempelvis badrum eller kök är däremot väldigt roligt att göra. Själva jobbet kan du istället överlåta till proffsen, oftast kakelsättare eller plattsättare.

Vi går igenom vad du behöver tänka på när det kommer till platt- eller kakelsättning, vad det kostar, och hur du hittar den bästa hantverkaren för jobbet.

Klinker och kakel – vad är skillnaden?

Klinker och kakel är egentligen samma sak, men man brukar säga klinker om det som läggs på golvet och kakel om det som sätts på väggarna. Det finns en uppsjö av klinkers och kakel att välja på när det kommer till storlek, material, utseende, form och tålighet. Klinker och kakel är ofta keramiska plattor och brukar vara ett billigare alternativ än riktig natursten. 

Granitkeramik är en klinkertyp som blir allt vanligare och sätts oftast på både golv och vägg – inomhus och utomhus. Plattorna är mycket naturtrogna men är dock inte gjorda av naturstenen granit. Namnet syftar till att materialet är lika hårt som naturstenen granit, även om det egentligen är en produkt tillverkad av upphettad och pressad porslinslera.

Hur vet jag om det är klinker jag ska ha på golvet?

Klinker är ett material som passar särskilt bra i hall, kök och badrum eftersom det är extremt slittåligt och klarar av hård belastning. Det är lättskött och tål både smuts och väta. Dessutom tål klinkers de flesta rengöringsmedel, till skillnad från natursten. Den enda eventuella nackdelen är att det kan bli kallt att gå på, men det går jättebra att ha golvvärme under klinker, både vattenburen och elektrisk. Det rekommenderar vi för maximal trivsel!

Vad kostar det att lägga kakel och klinkers?

Frågan kring plattsättningens pris har inget hundraprocentigt svar. Vissa hantverkare offererar pris per timme och andra ett fast pris för hela jobbet. Du kan förstås be om det du känner dig mest bekväm med. Att delbetala allteftersom uppdraget blir klart är helt okej om du och din plattsättare är överens om upplägget, men vi rekommenderar aldrig att förskottsbetala.

Plattsättarens pris är väldigt svårt att uppskatta utan att ta del av hela din planerade renovering. Det som är bra är att rot-avdraget kan ge dig 30 procents reducering på arbetskostnaden. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och vad som krävs för att du ska vara berättigad till rot-avdrag. 

På ett ungefär brukar arbetskostnaden för en duktig plattsättare ligga på 350 kr / timme efter rot-avdrag. Tänk på att materialkostnaden då inte är inräknad. Priset för själva stenen brukar oftast anges i kronor per kvadratmeter.

Vad påverkar priset när man anlitar en plattsättare?

Priset skiljer sig mellan olika företag och därför är det smart att ta in offerter från flera företag, men oavsett vilket företag du väljer påverkar flera faktorer priset på att sätta kakel eller klinker. Bland annat kan en plattsättares pris vara beroende av:

illustration-list-arrow

Hur stora golv- och väggytor det är

illustration-list-arrow

Vad du har valt för material och utseende

illustration-list-arrow

Om det finns befintligt golv som ska rivas

illustration-list-arrow

Om golvet behöver flytspacklas 

illustration-list-arrow

Om du vill ha golvvärme och i så fall vilken typ

Tips för att hålla nere kostnaderna

Förutom att ta in offerter från flera företag för att säkerställa ett bra pris kan du utföra vissa förarbeten själv, som till exempel rivning. Du kan även spana efter aktuella kampanjer för att få ett förmånligt pris på kakel eller klinkers. 

Att tänka på vid val av plattsättare

Kontrollera gärna att företaget är ett så kallat auktoriserat golvföretag, då är de våtrumscertifierade per automatik. Att vara ett auktoriserat golvföretag är dock inget krav för en fackmannamässigt genomförd kakelsättning. Däremot om det gäller våtrum, framförallt om du ska kakla badrum, ska du alltid se till att anlita GVK-auktoriserade hantverkare. Det ger dig en garanti på att de följer branschens regler för tätskikt i våtrum. När jobbet är färdigt ska du be om ett så kallat våtrumsintyg, det är bra att ha om något ändå skulle strula framöver eller när du ska sälja din fastighet.

Nu hoppas vi att du har fått en bättre uppskattning av vad som påverkar vad det kostar att anlita en plattsättare. Innan du börjar ta in offerter från olika kakelsättare är det en god idé att specificera de faktorer som kan komma att påverka kostnaden. Här kan du jämföra offerter.

Lycka till!

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj