Pris

Vad kostar det att lägga in golvvärme?

2023-07-04

Närbild på ett par fötter som går barfota över ett brun-grått kakelgolv med golvvärme.

Att installera golvvärme är en effektiv lösning för att skapa en varm och behaglig atmosfär i ditt hem. I den här artikeln tar vi en titt på vad det kan kosta att installera golvvärme och vilka faktorer som kan påverka priset.

Vad kan det kosta att installera golvvärme?

En genomsnittlig kostnad för att lägga in vattenburen golvvärme ligger någonstans omkring 800 kronor per kvadratmeter medan elektrisk golvvärme är något billigare och ligger på runt 500 kronor per kvadratmeter. Däremot är det svårt att ge ett exakt pris på vad en installation av golvvärme kostar, eftersom många olika faktorer påverkar priset. Vi tittar närmare på det nedan.

Vad påverkar priset på golvvärme?

Prislappen för att lägga in golvvärme beror bland annat på vilken typ av golvvärme du väljer, hur stor ytan där golvvärmen ska läggas är, vilket material golvet är av och komplexiteten på systemet som ska läggas in. Ha både materialkostnader, arbetskostnader och övriga kostnader i åtanke när du budgeterar:

Materialkostnader

Vilket typ av system och tillverkare av värmeslingor eller värmemattor vill du ha? Det kommer såklart avgöra kostnaden. Välj gärna produkter av hög kvalitet för att säkerställa en pålitlig och energieffektiv drift. För att optimera effektiviteten och minska värmeförlusterna kan du även behöva installera golvisolering, vilket också innebär en extra kostnad.

Arbetskostnader

Installering av golvvärme kräver teknisk kunskap och expertis, och bör av säkerhetsskäl därför inte vara ditt nästa DIY-projekt. Vi rekommenderar att anlita en professionell golvvärmemontör eller hantverkare för att installera golvvärme – på så sätt kan du säkerställa att installationen går rätt till och att golvvärmen fungerar som den ska. Arbetskostnaderna kan variera beroende på både var du befinner dig och hantverkarens erfarenhet.

Få offerter på golvvärme-installation

Lägg ut uppdrag

Övriga kostnader

Om du redan har ett färdigt golv när det är dags att installera golvvärme, kan du behöva riva golvet eller utföra förberedande arbete inför installationen. Väljer du att installera vattenburen golvvärme krävs en anslutning till ditt befintliga värmesystem eller en separat värmepump. Kom ihåg att ta med kostnaderna även för detta i din beräkning.

Att tänka på vid installation av golvvärme

Att ha kunskap om både driftkostnader och livslängd för olika golvvärmesystem är viktigt när du planerar att installera golvvärme. På så sätt kan du lättare uppskatta vad som är rimligt att betala och ta ett välgrundat beslut. Tänk på att:

illustration-list-arrow

Din befintliga värmeförsörjning påverkar kostnaderna för golvvärmen.

illustration-list-arrow

Inkludera anläggningskostnaden i beräkningen för att få en rättvis uppskattning av driftkostnaden.

illustration-list-arrow

Överväg livslängden vid val av golvvärme. Vattenburen golvvärme har en längre hållbarhet på cirka 40 år medan elburen golvvärme har en något kortare livslängd på cirka 25 år.

Dags att värma upp kyliga golv? Utnyttja ROT-avdraget

För att få ner priset på golvvärmeinstallation kan du dra nytta av ROT-avdraget. Avdraget kan innebära betydande besparingar på arbetskostnaderna. Här kan du läsa mer om hur ROT-avdraget fungerar.

Sugen på att ta hjälp av en hantverkare för jobbet? Hos oss kan du skicka in en förfrågan och jämföra offerter från flera företag. Lycka till med din golvvärmeinstallation och njut av den varma atmosfären i ditt hem!

Så funkar offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj