Vad kostar det att renovera badrummet?


En badrumsrenovering för ofta med sig en hel del kostnader både i material och i arbetskostnad eftersom arbetsmomenten är kritiska och till stor del kräver specialistkunskap samtidigt som arbetet ofta tar flera veckor att färdigställa.

En badrumsrenovering kan kosta allt mellan 150 000 till över 300 000 beroende på badrummets storlek och vilka material du väljer. För att du ska kunna planera din badrumsrenovering och beräkna ett ungefärligt pris på din renovering finns det ett antal saker du måste ha i åtanke.

Här går vi igenom kostnadsposterna för att ge en ungefärlig bild av totalkostnaden för badrumsrenoveringen och underlätta för dig att sätta en budget för jobbet.

Inredning och materialkostnad

Bestäm vilken typ av badrumsinredning du vill ha och ta reda på kostnader och leveranstider från de olika leverantörerna du planerar att använda för dina inköp. Vad din inredning kommer att kosta beror helt på hur stort badrum du har, vilka material du väljer och vilken inredning du vill ha. Därför kan det vara en bra idé att göra en egen lista på all inredning och övrigt material du vill ha i ditt nya badrum för att få en bättre uppfattning om prisnivån.

Bestäm om du vill ha kakel och klinkers eller våtrumsmatta. Vilket du väljer kommer att ha betydelse både för materialkostnaden och för arbetskostnaden. Generellt är kakel och klinker både dyrare att köpa in och att montera. Uppskatta antalet kvadratmeter i badrummet och ta höjd för spill i hörn och skarvar.

Utöver badrumsinredningen får du räkna med övrig materialkostnad med allt från underarbete på väggar, golv och tak till tätskikt och övrigt material som kommer att användas i din renovering.

Arbetskostnad

En badrumsrenovering kräver dessutom en hel del specialistkunskap som exempelvis våtrumsbehörighet och ofta även ett auktoriserat VVS-företag samt behöriga elektriker som hjälper till med mer eller mindre under renoveringen.

Dessa specialistkunskaper är nödvändiga för en badrumsrenovering, men du får räkna med en dyrare timkostnad för att anlita personer med rätt behörighet. Detta gör i sin tur att arbetskostnaden kan bli en relativt stor del av den totala kostnaden för en badrumsrenovering.

I en grov kalkyl kan du räkna med att arbetskostnaden för en badrumsrenovering, efter rot-avdraget, står för en nästan lika stor del som material och inredning för ett normalt badrum.

Fast pris eller timpris?

Du bestämmer själv om du vill ha ett fast pris från byggfirman eller om du till anlita dem med ett löpande timpris. Det är också bra att ha avtalat om vad som gäller med eventuella tilläggsarbeten och vad som gäller om arbetet dra ut på tiden av någon anledning.

Vid större projekt som också ofta handlar om stora summor pengar kan det vara aktuellt med ett antal delbetalningar under arbetets gång. Däremot är det inte att föredra att betala hela summan i förskott.

Rot-avdrag

Du kan få rot-avdrag på upp till 50 000 kronor för arbetskostnaden vid en badrumsrenovering. För mer information om reglerna, läs vår artikel om rot-avdrag. Spara alltid fakturor du får av företaget samt kvitton på egna inköp till din badrumsrenovering. Det kan behövas den dag du säljer bostaden och ska räkna på reavinstskatt.

Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig