Snabbguide av bänkskivor

2017-02-20


Alla ni som någon gång byggt och planerat ett kök VET hur känslokarusellen far mellan hopp och förtvivlan. Å ena sidan, nu ska drömköket bli till, allt kommer att vara nytt och fräscht, kökskrångel, det är snart ett minne blott. Å andra sidan, vilka material passar egentligen ihop och hur mycket pengar måste man lägga för att få till ovan nämnda drömbild. Ingen fara, vi vet hur det känns. Låt oss ge dig en snabbguide i materialval och vad man gör när man totalt har kört fast.

Visualisera med hjälp av moodboards

Slå dig ned, ta ett djupt andetag och en mun full av en kopp kaffe och en godbit. Gör sedan en moodboard för att verkligen få kläm på vad du gillar. Köp en massa kökstidningar och gå loss med saxen, klipp ut precis allt du gillar utan att tänka för mycket. Sätt sedan upp urklippen på ett stort papper, kylskåpet eller en stor anslagstavla och du kommer snart att se ett mönster i vad som verkligen faller dig i smaken.

alt

Renoveringslinjer att gå på

Svart, vitt, grått eller trä må kännas som vanilj, men när det kommer till kök är det ingen idé att ta ut svängarna för mycket om man planerar att sälja en dag. Bestäm er innan för vilken känsla köket ska ha och håll er sedan till det. För mycket materialvalsmix kan skapa obalans i köket och kännas ambivalent.

I ett vitt kök kan man få till en mustig och vacker känsla ändå med färg på såväl köksmaskiner som med stora rustika skärbrädor i trä.

alt

Tar du en mörk linje, gå hela vägen. Svart mot vitt kan upplevas för kontrastrikt även om det är tio poäng om man får till det perfekt.

alt

Grått är rejält snyggt i kök och det finns ett stort utbud. Här kan du anpassa kökets ljus efter säsong och enkelt transformera från vinterns murriga och mysiga färgskala till vårens krispigt fräscha.

alt

Trä är bland det snyggaste som finns, men ett varningens ord innan köket får en hel beklädnad, trä behöver skötas om! Beroende på livsstil och matvanor kan trä i kök kännas mer som en börda än som ett klokt designval i slutändan.

Gör en budget

Kök är en dyr investering man inte gör så många gånger i livet och just därför är det viktigt att vara ekonomisk utan att vara snål. Det finns en hel del saker att spara in på, men bänkskivor är inte en av dem. Det är bättre att lägga lite mer pengar och verkligen få det man vill ha än att för evigt störa sig på att man inte löpte hela renoveringslinan ut. Var sedan öppen med er budget mot både dem som renoverar och dem som hjälper er att välja material. Ta med moodboarden och visa vad du har tänkt dig så att de kan presentera vad som finns i det befintliga sortimentet som kan motsvara både förväntningar och plånbok.

Lycka till och hör av er till oss om ni behöver hjälp för att komma vidare! Hos Offerta kommer du i kontakt med byggproffsen som kan hjälpa dig med ditt nya köksprojekt.

Julia Åsgård
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig