Så vill vi inreda köket just nu

2020-10-23


Är vi helt klara med det vita köket? Tidigare har majoriteten av köken som sålts hos tillverkarna varit vita, nu håller uppdelningen på att skifta. Hur vi inreder våra kök har blivit en tydlig trendmarkör och aldrig tidigare har vi inspirerats och vågat vara så personliga i våra köksval som nu. Dessutom har utbudet av kök, färgval och detaljer fullkomligt exploderat. Köket ska inte bara fungera i vardagen utan gärna vara hållbart, ha plats för växter och bestå av naturmaterial och organiska former. Vi kikar på 3 heta kökstrender.

Industriell charm möter jordnära nyanser

BloggbilderFoto: Wrede
För den som vill gå ifrån vitt men ändå behålla en försiktig färg finns många jordnära, beigea toner som passar in i de allra flesta hem. Det finns också en uppsjö av ljust gråa nyanser och smutsigt vita. Varma, dova färger ger en lugnande, mjuk känsla och passar fint tillsammans med detaljer i trä och sten och metall. Färgskalan passar fint på väggar, luckor och skåp och kan enkelt kombineras med ett subtilt kakel och bänkskiva i trä.
Bloggbilder3Foto: Historiska hem
Raka linjer tillsammans med varma detaljer ger en harmonisk känsla.
Bloggbilder2Foto: Svensk fastighetsförmedling & Husmanhagberg
Snyggt med detaljer i svart mot råa materialval och försiktig färg. Matcha tex handtag och kökskran för känslan av ett exklusivt och genomtänkt kök.
Bloggbilder11Foto: Lagerlings
Beigevitt med rustika beslag som ger en lantlig ombonad känsla.

Det färgglada och mörka köket

Bloggbilder15Foto: Husman Hagberg
För den som vågar finns numera många färgstarka och mörka kulörer att välja på. Många nyanser går i grönt och blått men det finns också ett urval av mörkt gråa, dämpade röda och helsvarta kök. Ett dramatiskt svart kök kanske inte passar alla men kan vägas upp med ett helvitt kakel och en annars ljus inredning. De mörka färgerna matchas snyggt med en träbänk eller beslag i metall med glans. Välj en genomgående färg till köket om du längtar efter ett lugnt intryck eller välj olika färg på under-och överskåp för en helt klart en intressantare kökslook. Att kombinera flera olika ytor med varierande struktur eller färger med naturliga inslag som trä och sten sätter också en ny typ av prägel på köket.
Bloggbilder9Foto: Historiska hem
Att många förälskar sig i mörkt blåa nyanser med detaljer i tex mässing är inte så konstigt, kolla bara in köket ovan.

Mörkt gråa nyanser gör sig fint mot en annars minimalistisk inredning som köket nedan med helt plana luckor utan beslag och en bänkskiva som smälter in.
Bloggbilder10Foto: Lagerlings
Bloggbilder12Foto: Historiska hem
Kanske vågar du inreda med ett dramatiskt vinrött kök, det ger köket en väldigt speciell atmosfär och sätter en personlig prägel på hemmet.

Trivsamma träkök

Bloggbilder5Foto: Historiska hem
Nu vill vi ha naturinspirerade kök och kök helt i trä är aktuellt igen. Men glöm tanken på monotona ekkök från 80-och 90-talet där allt smälter samman. Istället för massiva kök går trenden mer åt rena avskalade ytor och minimalistiska linjer. Här får träsorternas skiftningar stå i fokus och skapa en varm och ombonad atmosfär. Här syns luckor och hela skåp i ljusa, mörka och råsågade träsorter tillsammans med vackra detaljer i natursten, gjutjärn och stål. Träet åldras också på ett vackert sätt och håller länge och är på så sätt något för den den miljö-och hållbarsintresserade.

Bloggbilder6 Foto: Lagerlings
Snyggt blir det om man bryter av med bänskiva i vitt, rostfritt och vita överskåp.

Bloggbilder4 Foto: Historiska hem
Perfekt matchat med marmorskivorna till plana träluckor med tydlig karaktär.

Bloggbilder7 Foto: Lagerlings
Luckorna i trä står helt i fokus och ger en varm känsla till ett övrigt minimalistiskt kök.

Vilken stil föredrar du? Köket är hemmets självklara sociala plats och det viktigaste är att du trivs i ditt kök. Våga vara personlig och ta inspiration från andra när du väljer att renovera köket. Det finns egentligen inga rätt eller fel. Ett genomtänkt kök gör det dessutom både roligare och trevligare att laga mat. Beroende på om du bara vill byta ut några köksluckor, ersätta gammal inredning eller göra en omfattande köksrenovering så hittar du all hjälp du behöver hos oss. Gör din förfrågan här! och hitta rätt företag för din köksrenonvering.

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig