Inredningstrender 2022

2022-01-25


2022 är här och det är dags att kolla in årets inredningstrender. Vi har kikat runt och hittat massor av spännande som händer på inredningsfronten. Häng med på fyra starka trender för 2022.

Det naturnära

Nu förälskar vi oss i mjuka färger som brunt, beigt och natur och lämnar de kalla nyanserna bakom oss. Plats tar ljusa träslag på både möbler och inredning men vi hittar även detaljer i mörkt trä som bryter av snyggt mot det ljusa. Träpanelerna gör comback där vi ser både hela panelväggar och ribbade vertikala trälister. Tänk ljust och skandinaviskt och varma toner för att skapa en harmonisk miljö som håller. Bjud in naturliga detaljer som vass, flätad bast och mjuk teddypäls tillsammans med detaljer med organiska former.
trender20223-1
Härliga trämöbler möter textiler och detaljer i mjuka färger.

trender20222-2
Här samlas tre trender - ljusa naturnära färger tillsammans med organiska inredningsdetaljer och fotölj i teddypäls.

Så inreder du naturnära:

 • Mjuka färger som beige, brunt, natur
 • Ljusa träslag tar mer plats
 • Träpaneler och panelväggar
 • Naturliga detaljer: vass, flätad bast och organiska former

Köket i fokus

Köket har nog aldrig varit så centralt som nu. Nu vill vi ha ett kök som håller, har platsbyggda lösningar och andas funktion. Vi ser fler kök där överskåpen är bortplockade för en luftigare känsla eller där underskåp och överskåp är i olika material. Köksbänken får gärna vara platsbyggd och ta plats, gärna med runda hörn för en mjukare form. Köksön är också påväg tillbaka som kökets mittpunkt. Allt fler köksleverantörerna erbjuder numera byte av beslag, omlackering av luckor eller andra typer av remake på redan existerande kök för den som inte vill byta ut allt. Nu vill vi ha trärena kök där träslagen gärna får synas igen. Här syns både ljusa träkök och luckor i mörka träslag.

trender20224-1
Så snyggt med väggpanelen i ljust trä och knopen!

trend2022
Snyggt med en blandning av vita och mörka skåpsluckor.

trender20225-1
Härlig köksö som får bli kökets mittpunkt tillsammans med trärena luckor

Så inreder du köket:

 • Platsbyggt kök där funktion är i fokus
 • Skippa överskåpen
 • Luckor i ljust trä
 • En maffig köksö som mittpunkt

Pastelle

Lila är färgen på precis allt just nu. Vi såg redan 2021 att olika typer av lila var på uppsving på både inredning, väggar och i modemagasinen. Nu vill vi ha mer färg där hemma som ger oss energi och glädje. Vi inspireras av det poppiga där flera starka färger får samexistera tillsammans med det jordnära. Här finns nyanser som lavendel, syren och ljusa pasteller som mintgrön och ljust gult att förälska sig i. Att använda sig av coulorblocking på väggar, det vill säga att man bryter av en stark färg med en ljusare är en trend som trots växa sig större.

trender20226-1
Så snyggt med pastelliga väggar och hur snyggt är inte kombon träpanel och rosa inrednignsdetaljer?

trend20227

trend20228
Snygga väggar där starka färger bryts av med en ljus kulör.

Så inreder du med pastell:

 • Lila inredningsdetaljer och textilier
 • Färgklickar på möbler och småinredning
 • Detaljer som tillför energi och gör dig glad
 • Ljusa pastellväggar

Hållbarhet är här för att stanna

Hallå marketplace! Leta upp din loka antikaffär, loppis eller secondhand och börja fynda. Leta efter klassiska föremål och gedigna trämöbler som håller i generationer. Stolsitsar och fåtöljer kan få nytt liv genom att kläs om och trämöbler kan slipas och målas för att passa in i din inredning. Nu ställer vi högre krav på leverantörer och fler varumärken börjar få upp ögonen för att göra hållbar inredning. Fokus ligger mer på hållbara material som går att laga och reparera. Att blanda gammalt och nytt ger också ett mer levande hem med personlighet.

trend20229

Så inreder du hållbart:

 • Handla secondhand på nätet eller loppis
 • Fräsha upp existerande eller begagnade möbler med färg
 • Gör en re-make på det du redan har istället för att köpa nytt
 • Satsa på hållbara klassiker

Kommer du haka på någon av årets trender? Om du är sugen på en förändring hjälper vi dig gärna dig att hitta kunniga hantverkare, snickare och målare eller varför inte heminredare? Gör din förfrågan här!

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig