Förvandla lantstället med enkla knep

2022-05-18


Stuga, torp eller fritidshus, du är inte ensam om att drömma efter lantställe där lugn och ro, natur och enkelhet står i fokus. Om du funderar på en stuga eller redan har lagt beslag på en husdröm så kanske du oroar dig för hur du ska få din nya sommarstuga bebolig. Ofta behöver man tyvärr kompromissa en del på det estisika för att ha råd. Men med relativt liten budget kan du förvandla ett gammalt hus till en charmig dröm. Vi berättar hur!

1.

Problem: Väggarna är hemska, vad gör jag?
Har du en tråkig träpanel, bjälkar eller timmer så har du faktiskt dragit en vinstlott även om det kanske inte ser ut så. Det gör de nämligen enkelt att skapa den där riktigt mysiga lantstilen med vitmålad träpanel som är lite lagom kantstött. För mycket trä kan nämligen bli lite väl mörkt ibland och det du vill undvika är bastukänslan. Måla i vita, naturnära och pastelliga färger med tydliga penseldrag eller vitlasera träpanelen för en snygg lantlig finish. Har ditt nya torp begåvats med slitna tapeter finns det renoveringstapet att sätta upp innan du målar över. Du kan också gå all in och tapetsera med en lantlig tapet från tex Morris eller Boråstapeter (tips!).

Bloggbilder5

2.

Problem: Toaletten är hemskt tråkig, golvet är nött och allt känns gammalt och slitet
Det finns en hel del knep att ta till här. Är det vanliga väggar kan du alltid måla dem, våtrumsutrymmen och plastgolv ska man dock vara försiktigare med. Kanske har du råd att lägga klinker men kan behålla väggarna? Oavsett blir badrummet som nytt med lite vit, grå färg eller mustigare färger som mörkblått och mörkgrönt. Du kan även leka med dekorplast för att skapa ytor på väggarna som påminner om kakel. Byt sedan ut det där gamla trasiga badrumsskåpet mot en stor, romantisk guldspegel och dekorera väggarna med härliga tavlor och ramar så har du fått till den där personliga prägeln i badrummet också!
torp5

3.

Problem: Köket är gammalt och slitet med en gammal spis
Det finns enkla knep att ta till för att fräscha upp ett lantligt kök. Kanske får det att måla om luckorna och byta beslag. Men bevara den gamla vedspisen och försök anamma det rustika. Ett fritidskök kommer inte användas som ett vanligt kök så oftast räcker det att bättre på det befintliga istället för att riva ut och göra nytt. Missmatcha möbler och material och dekorera med roliga, finurliga fynd från loppisar för att sätta den rätta känslan.
torp3

4.

Problem: I vissa rum är det gamla platsgolv som har varit med alldeles för länge
Det postitiva är att många linoleumgolv och platsmattor är att de gå att måla, perfekt för dig som snabbt vill färsha upp. Men om golven är allt för slitna kan det vara en god ide att kika om det döljer sig ett plankgolv därunder. Om du hittar ett trägolv under så slipa och olja in det i och med att de ofta har en ganska rå yta och för att ta hand om det på bästa sätt. Oftast går det också att måla vitt eller ljust grått för en rustik och hemtrevlig känsla. Det kan också gå att sätta in ett klickgolv direkt på plastmattan för en känsla av ett gediget trägolv. Vill du köra budget så kan du enkelt dra in massor av härliga trasmattor som täcker stora delar av golvet men som ändå bidrar till en lantlig charm.
Bloggbilder4

5.

Trädgården övergiven och igenvuxen
Många gånger är trägården lämnad åt sitt öde, ofta med mycket ogräs som följd. Börja med att klippa gräsmattan ofta för att få rena ytor. Upptäck vad som finns i rabatter och rama in odlingar. Börja planera efter hur ljuset faller, var är solen, var vill man sitta och fika? Ta ner träd som skuggar och anlägg grusgånger eller lägg stenplattor för att enkelt rama in olika platser. Låt trädgården ta tid och växa fram.
Bloggbilder2

6

Vad ska vi göra åt den åtgågna utsidan?
Fasader som är hårt åtsatta av väder och vind kan behöva skrapas och målas för att få längre livslängd. Ofta går det utmärkt att byta ut delar av panelen iställer för att renovera hela fasaden. Börja med att undersöka skicket och se vad som behöver göras för att huset ska hålla tätt.
torp2

Har du lite tid men vill ha ditt drömställe klart till semestern? På Offerta.se finns mängder av duktiga företag som gärna hjälper dig med både det ena och det andra. Hitta bra målare och hantverkare - lägg upp din förfrågan nu!

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig