Dags att höstsäkra hus & trädgård

2020-09-21


Äntligen höst – dags att ta fram lövkrattan och ta in utemöblerna, för dig som husägare startar säsongen för höstens utomhusprojekt. Men hur är det egentligen med dräneringen av huset, och när ska egentligen fruktträden beskäras? Och behöver man göra något åt fasaden i år eller är det kanske dags att lägga om taket?

För att göra det lite lättare har vi listat några av sakerna som bör så på din to-do-lista i höst:

to-do3
Vinterbona gräsmattan - Rensa och städa upp på tomt och gräsmatta för att hålla mördarsniglar och andra objudna gäster borta som gärna trivs i stora löv-och rishögar. Klipp gräsmattan en sista gång men inte allt för kort och låt sen ett tunt täcke nedfallna löv ligga kvar och skydda gräsmattan. Det går också bra att använda gödsel för mer motståndskraft inför kommande säsong.

to-do2
Få koll på tak och hängrännor - Ha för vana att alltid kolla till tak och hängrännor under hösten. Löv och annat skräp täpper gärna till, så rensa hängrännor innan frosten slår till. När du redan står uppe på stegen kan det vara klokt att passa på och se över taket. Ta bort eventuell mossa och ersätt trasiga takplattor vid behov.

to-do7
Bevara växtligheterna - Rensa bort ogräs i rabatterna och blanda upp en del av jorden med löv för att tillföra extra näring. Se också till att skydda känsliga växter med extra löv kring rötterna. Passa på att plantera härliga lökväxter som blommar till vårvintern redan nu.

to-do8
Ta hand om fruktträd och bärbuskar - Se till att rensa bort all fallfrukt och gallra och klipp ner bärbuskar som fått bär för att maximera kommande års skörd. På hösten beskärs framförallt plommon-och körsbärsträd men även äppelträd tål att beskäras under höstsäsongen.

to-do9
Maximera myset utomhus - På hösten blir det extra viktigt att sätta upp belysning utomhus för att förlänga utomhussäsongen. Det kan också vara nu skymmande träd som stör eftermiddagssolen märks extra mycket. Små träd är inga problem att ta ner själv men när det handlar om stora och framförallt höga träd är det en god idé att anlita ett proffs.

to-do6
Ta hand om dina trädgårdsredskap - Tvätta och serva gräsklippare och andra trädgårdsmaskiner efter säsongen och förvara dem i förrådet. Passa också på att rengöra och olja in spadar och krattor inför kommande säsong. Många krukor fryser också sönder under vintersäsongen, så förvara dessa rätt för att att de undvika frostskador.

Vill du ha hjälp i trädgården? Ibland räcker helt enkelt inte tiden till eller så vill du helt enkelt hellre njuta av hösten på andra sätt än i trädgården. Vi kan hjälpa till med allt från trädgårdsskötsel och trädfällning till dränering och takläggning. Här anlitar du ett proffs till ditt hus och trädgård.

Tuva
Dela den här artikeln


Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig