Pris

Vad kostar en trädgårdsmästare?

2023-05-31

Trädgårdsmästare som beskär en växt

Om du funderar på att ta hjälp av en trädgårdsmästare kan det vara skönt att få en uppfattning om vad det kan kosta. Här går vi igenom vad som är avgörande för prissättning och hur kostnaden skiljer sig åt beroende på vad du vill ha hjälp med.

Priset avgörs beroende på vilken omfattning uppdraget har. Vill du ha hjälp med löpande skötsel såsom gräsklippning, krattning, rensning av ogräs och vattning? Eller handlar det kanske om enstaka plantering eller anläggning, design och planering av delar eller hela din trädgård?

Vilken typ av hjälp behöver du?

Vanligtvis behöver du och trädgårdsmästaren träffas i din trädgård för att diskutera fram en bra lösning innan ett mer exakt pris kan ges.

Löpande skötsel och enstaka planteringar

Om du vill ha regelbunden hjälp med att hålla ordning i din trädgård ser prisbilden lite olika ut beroende på om hur stor din trädgård är och vilken typ av hjälp du vill ha. Oftast tar en trädgårdsfirma betalt per timme. Tillsammans med företaget kan ni prata er fram till hur många timmar som beräknas gå åt med hänsyn till både omfattning av arbete och storlek på trädgården.

Ett ungefärligt timpris för löpande skötsel är ca 600 kronor per timme.
En del trädgårdsfirmor tar istället betalt per arbetsmoment; till exempel för gräsklippning eller klippning av buskar. Då kan priset vara omkring 500 kronor per gång.

Planering och skiss på trädgård

Om du står inför en större omarbetning eller planering av hela din trädgårds disposition och utseende krävs mer arbete för att att ta fram skisser, planer och växtlistor för trädgården. Oftast börjar man med en konsultation, för att sedan få en idéskiss som man går igenom för att slutligen få en färdig ritning på trädgården.

Priset skiljer sig åt beroende på om du nöjer dig med rekommendationer och exempel på vilka växter som kan placeras var eller om du vill ha en helt färdig plan där varje växt är utvald. Oftast betalar man kanske för ett antal arbetstimmar och kommer överens om ungefär vad som ska ingå.

Priset varierar också beroende på hur stor din trädgård är. Eftersom priset beror på flera olika faktorer är det vanligt att trädgårdsfirman lämnar offert efter ett första möte där ni tillsammans gått igenom vad ni skulle vilja ha hjälp med och tittat på de rådande förutsättningarna.

För en tomt som är 1 000 kvm brukar arbetet kosta från omkring 10 000 kronor och uppåt.
Om du endast vill ha ett hembesök för konsultation med råd och tips brukar en trädgårdsarkitekt ta omkring 1500 kronor per timme.

Anläggning av trädgård

En trädgårdsfirma kan ofta även hjälpa till med själva anläggningen av trädgården. Antingen genom egna tjänster eller med hjälp av samarbetspartners och kontakter. Tänk då på att trädgårdsarkitekten ofta tar ut en avgift för projektledning.
Räkna med omkring 1 000 kronor per timme för projektledning och 600 kronor per timme för plantering.

Trädgårdsmästarens erfarenhet avgör kostnaden

Priset på olika tjänster inom trädgård kan också variera beroende på trädgårdsmästarens eller trädgårdsarkitektens erfarenhet. Kontaktar man en nyutexaminerad student eller en nystartad firma är det inte ovanligt att man kan få ett lägre pris än om man vänder sig till en firma med många rekommendationer och referenser.

För att få en bra prisbild är det bra att ta in offerter från flera företag så du kan jämföra priser. Kom ihåg att vissa trädgårdsarbeten ger rätt till rut-avdrag. Hos Skatteverket kan du snabbt ta reda på om ditt trädgårdsuppdrag berättigar rut-avdrag.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj