Så fungerar rut-avdraget


Rut-avdraget är en form av skattelättnad som kan användas vid utförande av hushållsnära tjänster i en bostad där du eller dina föräldrar bor eller avvänder som fritidshus. Rut-avdraget gäller för tjänster inom Rengöring, Underhåll och Tvätt. Du kan också få rut-avdrag för barnpassning, omsorgstjänster och vissa typer av trädgårdsarbete.

Rut-avdrag på upp till 25 000 kronor

Från och med den 1 januari 2016 gäller nya regler för rut- och rotavdrag. Olika regler gäller beroende på om du är under eller över 65 år. Den som är under 65 år kan som mest få 25 000 kronor i rut-avdrag per person och år. Tänk på att rut- och rot-avdragen är samma typ av skattelättnad och du kan som mest få totalt 50 000 kr i skattelättnad för rut- och rot tjänster sammanlagt – där alltså som mest 25 000 kronor får utgöras av rut-tjänster. Den som däremot fyllt 65 kan göra rut-avdrag upp till 50 000 kr.

Du kan logga in på Skatteverket för att se hur mycket av ditt rot- och rut-avdrag du använt hittills.

Hur gör jag för att få rut-avdrag?

När du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med en rut-tjänst kommer du själv att få en faktura från företaget på halva arbetskostnaden. Den andra halvan får företaget ansöka om att få direkt från Skatteverket. Rut-avdraget kommer att registreras på dig, men betalas ut direkt till företaget du anlitat. Arbetet för dig själv blir därmed minimalt.

Vem kan få rut-avdrag?

För att ha rätt till rut-avdrag måste du själv ha fyllt 18 år och ha varit obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret. Självklart ska du dessutom ha betalt för en rut-tjänst. Tänk på att företaget du anlitar måste vara godkänd för F-skatt för att du ska kunna få rut-avdrag.
Arbetet får inte heller utföras av en närstående eller ditt eget bolag.

För att du ska kunna få rut-avdrag måste arbetet utföras i din bostad, oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Även fritidshus, garage och förrådsutrymmen räknas till bostaden. Om du har dubbla bostäder får du göra rut-avdrag för båda bostäderna, men fortfarande som högst 25 000 kronor. Du kan även få rut-avdrag för rut-tjänster som utförs i din bostad i ett annat ESS-land.

Preliminärt rut-avdrag

Ditt rut-avdrag är inte fullt genomfört förrän du fått och godkänt din inkomstdeklaration för året. Även om pengarna har betalats ut i förskott är rut-avdraget preliminärt tills det att du godkänt din deklaration.

Eftersom andra avdrag kan göras före rut-avdraget i i din deklaration måste du ha betalat tillräckligt med skatt för att täcka upp för rut-avdraget du begärt. Du kan alltså inte få mer i rut-avdrag än vad du betalat i slutgiltig skatt. Skulle din skatt inte räcka till kan du få ett återkrav från Skatteverket.

Barnpassning och läxläsning

Du kan få rut-avdrag för tjänster som barnpassning och lämning och hämtning från skola och fritidsaktiviteter. Eftersom rut-avdraget inte gäller för hjälp med läxläsning får inte mer än 10 procent av tiden ägnas åt läxläsning vid varje tillfälle.

Om du är osäker på vilka tjänster du får rut-avdrag för kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida.

Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig