Guide

Vårstäda på riktigt - 5 smarta tips

2023-05-31

Två bilder, en med vikta kläder, en hand som skriver en lista

Vårstädar du varje år utan att riktigt få det resultat du önskar? Det kan bero på att du börjar i fel ände. Städning är en konstform som många av oss aldrig lär sig. Här kommer de 5 bästa tipsen för att få ett städat och rent hem med ett resultat som håller. I slutet finner du även två boktips, särskilt utvalda för dig som tycker att det är jobbigt att slänga.

5 tips för ett städat och rent hem

Rensa

Det absolut första du ska göra är att rensa. Vi sparar ofta på saker som inte fyller någon funktion eller ens skänker oss glädje. Allt som kanske kan vara ”bra att ha” kan oftast rensas bort. Ärligt, hur många skjortor har du sparat för att de kan vara bra om du någon gång målar om? Tro oss, du kommer inte behöva så många skjortor den dagen du väl bestämmer dig för att måla om. Kläder, gamla städartiklar, kvitton och kantstött porslin är andra saker som vi ofta sparar, men aldrig använder. Se över vad som är överflödigt i ditt hem och gör dig av med det. "Det är ju inte fel på sakerna, men jag vill inte ha dem." Bra! Ett perfekt tillfälle att skänka till second hand, välgörenhet eller sälja vidare. Om detta steg inte görs ordentligt kommer drömmen om ett riktigt städat och välordnat hem aldrig bli sann.


Tro oss, det är lättare än vad du tror, du måste bara komma igång! Ställ dig frågan, saknar jag något som jag tidigare gjort mig av med? Vi gissar att svaret blir nej.

Sortera

Efter att du rensat och gjort plats för det som du faktiskt använder och tycker om i ditt hem är det dags att sortera. Det finns mängder av smarta förvaringslösningar att anamma i ett litet hem. Se upp bara så att dessa förvaringslösningar inte blir en ny plats där du börjar samla sådant du inte behöver.

Gör klart

Ge inte upp! Att städa ett hem tar sin lilla tid, men ge inte upp. Har du gjort en grundlig städning en gång kommer alla andra städningar bli simpla och extremt tidseffektiva i jämförelse. Se till att alla dina saker får sin bestämda plats och ställ alltid tillbaka saker där de ska stå.

Gör rent

När det kommer till den bit som de flesta av oss förknippar med städning, det vill säga att dammsuga, torka golv, skrubba lister, putsa fönster och så vidare finns det en nyckel; ta hjälp! Ditt hästjobb med att slänga och sortera är över och du förtjänar en paus! Låt ett proffs städa ditt hem skinande rent och du kan hoppa till nästa steg vilket är det roligaste.

Gör plats för det nya

Nu finns det äntligen plats för nytt och grönt! Växter hjälper till att hålla inomhusluften ren och skapar en känsla av liv så satsa på ett gäng växter som faller dig i smaken. Om det var många gamla grejer som rök i släng-fasen har du nu plats att fylla på med nya saker som du tycker om! Akta dig dock för att samla på dig för mycket nytt. Gör endast plats för det du verkligen tycker om och kommer använda många år framöver. Byt slit och släng mot kvalité och det som håller i längden. Köp kläderna till din drömgarderob, den där pläden som perfekt matchar soffan och tekoppen som skänker dig glädje på morgonen i tiotals år framöver. Om du tycker detta är svårt kan du ta hjälp av en homestyler som hjälper dig att hitta din stil.

Boktips!

Tycker du att det är jobbigt att rensa och göra dig av med saker? Då kan vi tipsa om de här två böckerna som kommer förändra ditt sätt att se på saker. Det kanske även är en perfekt present till din släkting eller partner?

Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem skriven av Marie Kondo är en bok såld i över 2 miljoner exemplar! En helt fantastisk bok som guidar dig steg för steg i hur du lär dig städa. För alla som någon gång besökt Japan kommer denna bok dessutom väcka resminnen till liv.

Prylbanta : färre saker, större frihet skriven av Elisabeth Byström och Johan Ernfors. Här får du såväl tips som en konkret livshistoria att inspiras av.

Lycka till med städningen!

Du hittar din nästa städfirma eller homestylist hos oss! Lägg in en förfrågan där du beskriver vad du har för behov och så kommer vi matcha dig med kontrollerade firmor i ditt närområde. Du tar emot upp till sex olika offerter och gör därefter ditt val om du vill gå vidare med dem.

Har du frågor kring vår tjänst är vår kundservice tillgänglig på info@offerta.se - redo att svara på dina frågor!

Så funkar Offerta
Jämför företag

Få kontakt med upp till 6 företag nära dig. Gratis och utan att binda dig!

Gör ett tryggt val

Se om andra kunder gett ris eller ros. Av 48000+ omdömen har 94% satt toppbetyg.

Enkelt att välja rätt

Se om företagen har rätt kompetens - behörigheter & referenser, allt på ett ställe!