Guide

Den ultimata guiden till vårstädningen

2023-05-29

Dagbädd med överkast och kuddar i ljust och grönt, sängbord med vas och gul blomma

Våren är nu i full gång och det härliga ljuset sprider sig med längre dagar och härliga solstrålar. Ljuset faller dock även över smutsiga fönster, dammiga hörn, trista beläggningar och fläckar runt om i hemmet. Det är med andra ord dags att att göra en riktig storstädning av hemmet . För det finns väl ingen skönare känsla när den väl är gjord? Att göra rent hus ökar dessutom livslängden på möbler och inredning och bidrar till färre bakterier och virus och ökad trivsel.

Men det är mycket som ska städas för att göra en ordentlig vårstädning.
Här kommer våra tips för att komma igång och lyckas med vårstädningen som får hemmet att kännas som på nytt igen.


Rensa ut

Steg ett i en lyckad vårstädning är att börja med rensningen. Ut med det gamla och in med det nya. Rensa ur hallen på sånt du inte kommer använda på några månader och häng undan allt som inte hör säsongen till. Men att passa på att tömma förrådet, garaget eller vinden är inte alls dumt. Att göra sig av av med gamla saker och prylar som samlar damm frigör både utrymme och gör själva städningen enklare. Skänk helt och användbart till välgörenhet eller anordna en loppis och återvinn allt som har gjort sitt.


Skapa en checklista

Om ni är flera som vårstädar så är det enklast om ni tillsammans bestämmer vad som ska göras och hur ni ska dela upp det. Ska allt göras under en dag eller ska ni dela upp det under flera tillfällen? Skriv en checklista på allt som ska städas, sorteras och gås igenom så att ni får en tydlig överblick. Många tycker det är både tidskrävande och tråkigt att städa men varför inte se det som en sport där den som kan bocka av flest punkter vinner.


Badrum

En av de stora posterna i en vårstädning är badrummet och till skillnad från den vanliga veckostädningen är det mycket som ska kan och bör städas i ett badrum. Kakel och klinkers bör ses över och fogarna rengöras noggrant, gärna med ättika och bikarbonat för att få bort den gråtrista färgen som ofta blir. Förutom att städa toalett och dusch extra noga kan det vara en idé rensa avlopp i både dusch och handfat. Och glöm inte att rengöra duschdrapperiet eller duschkabinen extra noga från kalk och tvålrester. Har du tvättmaskin kan den behöva rengöras både invändigt och utvändigt liksom eventuell torktumlare eller torkskåp. Passa på att byta ut handdukarna och unna dig en ny tvål eller ett doftljus för en fräsch känsla i det nystädade badrummet.


Kök

I köket finns det precis som i badrummet en hel del som behöver vårstädas. Här behöver du lägga extra fokus på vitvaror som kan behöva avfrostas eller rengöras och ugnen som oftast inte görs ren speciellt ofta. Det kan också vara en god idé att dra fram och rengöra bakom kyl, frys och spis när du ändå är igång. Passa också på att rengöra köksfläkten och byt filter vid behov och gör en storrengöring av mikrovågsugnen. Har du träytor är det en god idé att olja in dessa för att skydda mot vatten och göra de enklare att torka av. Och glöm inte att torka av inuti och ovanpå alla skåp och lådor där det lätt hamnar smulor och damm. Många glömmer också att göra rent inuti diskmaskinen vars filter fångar upp mindre matrester och smuts och behöver rengöras. Sist men inte minst kan det vara en god idé att göra rent sopskåpet och kärl för återvinning.


Sovrum

Vem älskar inte att krypa ner i helt nytvättade lakan? Se till att vädra eller tvätta alla överdrag, madrasskydd och andra textilier i sovrummet. Dammsug och rotera madrassen och tvätta kuddar och täcken. Förr det vanligt att vädra hela linneskåpet men du bör i alla fall unna överkastet en kemtvätt. Om du inte redan rensat i garderoben är det nu hög tid att göra det för att lättare kunna dammsuga ofch torka av. Damma och torka av alla synliga ytor, i byrålådor och skåp och dra gärna ut sängen för att kunna dammsuga längst bakom.


Övriga rum

Skaka alla mattor, prydnadskuddar, plädar och andra textiler och tvätta vid behov. Dammsug och våttorka alla golv och dammtorka av alla ytor, hyllor och lampor. Dammsug eller tvätta sofföverdrag och gardiner och glöm inte att torka av gardinstången. Alla fönster bör tvättas minst 2 gånger per år och vid behov öppnas upp helt för att kunna rengöras grundligt. Passa även på att torka av eventuella persienner. Många glömmer också att städa bakom och runt elementen, på dörrkarmar, lister och fasta hyllor.

Vi vet, att vårstäda är otroligt tidskrävande och det finns få genvägar samtidigt som vi gärna vill ha det gjort. I mångas stressiga vardagsliv kan det dessutom vara svårt att få tiden att räcka till, så att ta hjälp med en storstädning kan därför vara väl investerade pengar för hela familjen. Ni har dessutom möjlighet att skräddarsy era behov beroende på vad ni vill ha hjälp med. Jämför gärna olika företags referenser, omdömen och tjänsteutbud innan du bestämmer dig.

Så fungerar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.
Få offerter gratisFå offerter gratis