Guide

Den ultimata guiden till vårstädningen

2024-03-27

Vårstädat och ombonat hem med vitmålad pärlspont och lantlig inredning

Våren är på intåg och det härliga ljuset sprider sig och ger längre dagar. Solstrimmorna faller dock även över smutsiga fönster, dammiga hörn, trista beläggningar och fläckar runt om i hemmet. Det är med andra ord dags att att göra en riktig storstädning av hemmet. Vi listar våra bästa tips för att komma igång och lyckas med vårstädningen.

Det finns väl ingen skönare känsla när städningen väl är gjord? Att göra rent hemma ökar dessutom livslängden på möbler och inredning och bidrar till färre bakterier och virus. För dig som är redo att ge dig på en ordentlig vårstädning kommer våra bästa tips. Men kom ihåg, det är mycket att ta hand om för att lyckas, många väljer att anlita hjälp istället.

Ta in offerter från städfirmor

Lägg ut uppdrag

Startpunkter för att komma igång

illustration-list-arrow

Skapa en checklista

Om ni är flera som vårstädar så är det enklast om ni tillsammans bestämmer vad som ska göras och hur ni ska dela upp det. Ska allt göras under en dag eller ska ni dela upp det under flera tillfällen? Skriv en checklista på allt som ska städas, sorteras och gås igenom så att ni får en tydlig överblick.

illustration-list-arrow

Rensa ut allt som inte hör säsongen till

Ett annat första steg i vårstädning är att börja med rensningen. Ut med det gamla och in med det nya. Rensa ur hallen på sånt du inte kommer använda på några månader och häng undan allt som inte hör säsongen till. Att passa på att tömma förrådet, garaget eller vinden är inte alls dumt. Gör dig av av med gamla saker och prylar som samlar damm så frigör du utrymme och gör själva städningen enklare.

Grovstädning i kök och badrum

Några av de stora posterna i en vårstädning är badrummet och köket. Till skillnad från den vanliga veckostädningen är det mycket som kan och bör göras rent här.


Lyckas med badrummet

illustration-list-check

Gå igenom kakel, klinker och fogar

Kakel och klinkers bör ses över och fogarna rengöras noggrant, gärna med ättika och bikarbonat för att få bort den gråtrista färgen som ofta blir.

illustration-list-check

Rengör toa, dusch och avlopp

Förutom att städa toalett och dusch extra noga kan det vara en idé att rensa avlopp i både dusch och handfat. Och glöm inte att rengöra duschdrapperiet eller duschkabinen extra noga från kalk och tvålrester.

illustration-list-check

Rengör vitvaror

Har du tvättmaskin kan den behöva rengöras både invändigt och utvändigt liksom eventuell torktumlare eller torkskåp.

illustration-list-check

Satsa på fräscha detaljer

Passa på att byta ut handdukarna och unna dig en ny tvål eller ett doftljus för en fräsch känsla i det nystädade badrummet.


Få vårfräscht i köket

illustration-list-check

Frosta av och rengör vitvaror

Här behöver du lägga extra fokus på vitvaror som kan behöva avfrostas eller rengöras och ugnen som oftast inte görs ren speciellt ofta. Passa också på att rengöra köksfläkten och byt filter vid behov och gör en storrengöring av mikrovågsugnen.

illustration-list-check

Glöm inte diskmaskinen

Många glömmer att göra rent inuti diskmaskinen vars filter fångar upp mindre matrester och smuts.

illustration-list-check

Rengör ytorna du aldrig ser

Det kan också vara en god idé att dra fram och rengöra bakom kyl, frys och spis när du ändå är igång. Glöm inte sopskåpet och kärlen för återvinning.

illustration-list-check

Töm, torka ur och placera in

Ett steg som är tidskrävande men så värt det om du orkar: Töm skåp och lådor och torka ut ordentligt både inuti och ovanpå där det lätt hamnar smulor och damm. En bonus är att bara placera in sånt som du verkligen använder i köket. Passa på att göra en minirensning!

illustration-list-check

Ta hand om träytorna

Har du träytor är det en god idé att olja in dessa, både för att skydda mot vatten och för att göra de enklare att torka av.


Satsa på textilier i sovrummet

illustration-list-check

Tvätta och vädra

Vem älskar inte att krypa ner i helt nytvättade lakan? Se till att vädra eller tvätta alla överdrag, madrasskydd och andra textilier i sovrummet. Dammsug och rotera madrassen och tvätta kuddar och täcken. Varför inte hänga upp ett par nya våriga gardiner när du ändå är igång, kanske i linne?


Gör det lilla extra

Det som verkligen ger den där härligt våriga nystartskänslan är när man gör det lilla extra, som du vid en vardagsstädning lätt hoppar över. Förutom att dammsuga och våttorka alla golv och dammtorka av alla ytor, hyllor och lampor - kom ihåg att:

illustration-list-arrow

Skaka och tvätta kuddar och mattor

Skaka alla mattor, prydnadskuddar, plädar och andra textiler och tvätta vid behov.

illustration-list-arrow

Kolla till soffan och gardinerna

Dammsug eller tvätta sofföverdrag och gardiner och glöm inte att torka av gardinstången.

illustration-list-arrow

Putsa fönster

Alla fönster bör tvättas minst 2 gånger per år och vid behov öppnas upp helt för att kunna rengöras grundligt. Passa även på att torka av eventuella persienner.

illustration-list-arrow

Rengöra de små utrymmena

Städa bakom och runt elementen, på dörrkarmar, lister och fasta hyllor.

Anlita proffshjälp

Vi vet, att vårstäda är otroligt tidskrävande och det finns få genvägar - samtidigt som vi gärna vill ha det gjort. I mångas stressiga vardagsliv kan det dessutom vara svårt att få tiden att räcka till, så att ta hjälp med en storstädning kan därför vara väl investerade pengar för hela familjen. Ni har dessutom möjlighet att skräddarsy era behov beroende på vad ni vill ha hjälp med. Hos Offerta kan du jämför gärna olika företags referenser, omdömen och tjänsteutbud innan du bestämmer dig.

Ta in offerter från städfirmor

Lägg ut uppdrag
Så fungerar Offerta
Lägg ut ditt uppdrag

Berätta vad du vill ha hjälp med så skickar vi vidare ditt uppdrag till rätt proffs i rätt bransch.

Företag hör av sig

Ditt uppdrag publiceras och du får svar från upp till 6 företag. Helt gratis och utan att binda dig.

Få jobbet gjort
Jämför & välj ett företag som passar dig. När jobbet är klart, hjälp andra genom att lämna ett omdöme.