Pris

Hur mycket kostar hemstädning?

2023-05-30

Nybäddad säng med rena påslakan efter hemstädning

Att få hjälp med hemstädningen kan verkligen underlätta vardagen, men vad kostar det egentligen? Innan man bestämmer sig för om hemstädning är något man vill prova, kan det vara skönt att ha en ungefärlig uppfattning av kostnaden och vad som är avgörande för priset. Här har vi gett några exempel på vad en hemstädning kan kosta, vad som avgör priset och vad som är viktigt att tänka på i relation till prissättningen. På så vis kan du förhoppningsvis få en bättre bild av vad hjälp med hemstädning skulle innebära för din ekonomi.

Vad avgör priset för hemstädning?

Grundläggande för priset på en hemstädning är givetvis hur ofta du vill ha städat och i vilken omfattning. Men det finns även en del andra faktorer som kan vara avgörande. Nedan har vi listat det som brukar tas med i beräkningen för vad en hemstädning kostar:

illustration-list-check

Antal kvadratmeter för ytan som ska städas

illustration-list-check

Omfattningen på städningen. Till exempel om du vill att det även ska ingå fönsterputsning eller strykning av kläder i städningen

illustration-list-check

Hur ofta du vill ha städhjälp. Är det ett engångstillfälle eller vill du ha mer regelbunden hjälp; en gång i veckan, varannan vecka, eller en gång i månaden?

illustration-list-check

Om städmaterial ska ingå i priset eller om du ordnar med det på egen hand.

illustration-list-check

Var du bor. En del städfirmor tar med detta som faktor, där det ofta är billigare ju mer centralt du bor.

Kom ihåg att hemstädning ger rätt till rut-avdrag. Det innebär att du kan få upp till 50 000 kronor i avdrag på arbetskostnaden per person och år. För mer information om skatteavdrag, läs vår genomgång av rut-avdrag. Fler tips och råd innan du anlitar en städfirma hittar du här.

Faktiskt pris för hemstädning

För att ge en tydligare bild av vad en hemstädning kan komma att kosta finns här nedan ett exempel. Vi utgår från en lägenhet i Stockholm som är ungefär 70 kvadratmeter, där behovet är en vanlig grundläggande städning utan tillägg och varje städtillfälle tar ca 2-4 timmar:

illustration-list-check

Städning varje vecka: 2 000 - 3 500 kr per månad efter skattereduktion.

illustration-list-check

Städning varannan vecka: 1 500 - 2 200 kr per månad efter skattereduktion

illustration-list-check

Städning en gång per månad: 700 kr - 1 100 kr per månad efter skattereduktion

5 tips när man får prisförslag från städfirmor

När du tar in offerter från städföretag och sedan väljer vilket du ska gå vidare med är det bra att ha följande saker i tankarna:

Ta in flera offerter

Det är alltid bra att ta in flera olika offerter för att jämföra exempelvis pris och omfattning på arbetet.

Ha koll på vad som ingår

Se till att du vet vad som ingår i priset du fått, det ska helst finnas en specifikation på de olika städmomenten samt framgå om städmaterial är inkluderat.

Säkerställ att ni är överens

Säkerställ att ni är överens om huruvida det är ett fast pris eller timpris som gäller. Om ni avtalar timpris kan det även vara bra att stämma av om det är löpande timmar eller ett bestämt antal timmar som debiteras.

Priset

Kontrollera om priset är inklusive moms och rut-avdrag.

Hembesök

Tänk på att en del städfirmor gärna vill bedöma ditt projekt på plats innan de lämnar ett pris. Detta för att priset ska bli så rättvisande som möjligt.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj