Guide

Håll koll på detta inför din bygg- och grovstädning

2023-10-25

Dammig dammsugare på trägolv i ett renoveringsobjekt med gröna väggar.

Efter en renovering, reparation eller nybyggnation brukar det vara extra stökigt och smutsigt. Då är det bekvämt och praktiskt att anlita en professionell städfirma som tar hand om din bygg- och grovstädning och gör ordentligt rent från golv till tak. För att hitta rätt städfirma som gör ett bra jobb till rätt pris finns det ett antal saker som är bra att tänka på innan du lägger ut din offertförfrågan. Här följer några tips och råd.

Specialiserade städfirmor

Olika städföretag är ofta specialiserade inom olika områden och bygg- eller grovstädning är ett tydligt sådant område, medan exempelvis hemstädning är ett annat. Vid bygg- och grovstädning krävs betydligt tyngre insatser än vid vanlig lokalvård och företaget behöver ha tillgång till robust specialutrustning för att kunna åta sig den riktigt tunga grovstädningen. Därför erbjuder inte alla städfirmor bygg- och grovstädning.

Det betyder inte nödvändigtvis att det är svårare att hitta företag som erbjuder byggstädning, men det kan vara värt att titta närmare på städföretagets inriktning och referenser för att välja rätt. Byggstädning är en tjänst som ofta beställs av företag och då är ofta punktlighet A och O för att ett byggprojekt ska fungera smidigt. Städning som måste göras om efter utförd besiktning kan ställa till problem i flera led.

Vad ingår i en byggstädning?

Till att börja med är det bra att känna till vad man normalt kan förvänta sig av en genomsnittlig bygg- eller grovstädning. Tjänsterna kan variera mellan olika städfirmor och det är därför viktigt att vara överens på förhand om vad som ska ingå. För att kunna jämföra priser och offerter är det bra om du själv specificerar dina eller ditt företags behov redan från början.

Exempel på en byggstädning:

illustration-list-arrow

Golv - Dammsugning och våttorkning samt torkning av golvlister och trösklar. Fönster:Fönsterputsning på alla sidor, avlägsning av tejprester och färg, avtorkning av fönsterkarmar.

illustration-list-arrow

Badrum - Torkning av blandare, kakelväggar och speglar; rengöring av tvättställ, toalettstol, badkar, golvbrunnar, vattenledningar och rör.

illustration-list-arrow

Kök - Torkning av spis, kylskåp och diskmaskin, utvändigt och bakom. In- och utvändig rengöring av skåp, lådor och diskbänk.

illustration-list-arrow

Avtorkning av dörrar och handtag.

illustration-list-arrow

Rengöring av garderober.

illustration-list-arrow

Rengöring av element – framsidor, baksidor och i springor.

illustration-list-arrow

Avtorkning av väggkontakter och strömbrytare.

illustration-list-arrow

Dammtorkning av väggar och tak.

Bra att tänka på

I de allra flesta fall går det naturligtvis att göra upp om ett individuellt städprogram, särskilt om det gäller ett långsiktigt avtal i samband med ett större byggprojekt. Andra saker som kan vara bra att veta innan du bestämmer dig för en städfirma är om de är ansvarsförsäkrade och vilka garantier de erbjuder. Många städföretag erbjuder sig att åtgärda eventuella brister i städningen, men vanligen under förutsättning att bristerna påpekas i god tid. Det kan även vara bra att titta efter relevanta behörigheter såsom SRY Yrkesbevis, SFRO-auktoriserat städföretag, Auktoriserad Serviceentreprenör eller Yrkesbevis Lokalvårdare, PRYL.

Andra saker att ha med i beställningen:

illustration-list-check

Bostadsort

illustration-list-check

Önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Befintligt skick

illustration-list-check

Om städmaterial ska ingå

illustration-list-check

Bortforsling av skräp och byggmaterial

Ju mer noggrant du specificerar ditt uppdrag, desto större är chanserna att få in flera och bra offerter med korrekta prisuppgifter som är enkla att jämföra.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj