7 tips att tänka på inför utlandsflytten


Att flytta utomlands för en kortare eller längre period innebär en hel planering och förberedelser. En av alla saker att bestämma är vad du ska ta med på din utlandsflytt och hur du ska få med dig alla saker. Vid en långsdistansflytt är det nästan nödvändigt att anlita en flyttfirma som hjälper dig med utlandsflytten så att du får med dig allt du vill ha i säkert förvar. Förutom att bestämma hur du ska göra med din nuvarande bostad och vad du vill ha med dig i flytten finns det en hel del annat som måste ordnas innan flytten kan gå. Här finns 7 tips kring vad mer du bör tänka på innan du flyttar utomlands.

Tänk på detta innan du flyttar utomlands

 1. Avsluta din hemförsäkring, men se till du har en gällande försäkring för din utlandsvistelse. Det kan vara olika beroende på i vilket syfte du flyttar, om du är student, arbetande och så vidare.
 2. Avsluta abonnemang som gas, el, internet, telefon samt kontrakt för kabel-tv.
 3. Adressändra och ange en särskild adress, det vill säga en tillfällig adress i Sverige som posten eftersänds till i ett år. Det kan till exempel vara till en familjemedlem, släkting eller vän.
 4. Om du bor utomlands i mer än ett år ska du fylla i en blankett från Skatteverket ”flyttning till utlandet”. Du ska även kontakta Försäkringskassan och meddela din flytt.
 5. Om du har räkningar kvar i Sverige så kontrollera att du kan betala samtliga över internetbank. I annat fall kan det vara bra att skriva en fullmakt så att exempelvis dina föräldrar kan hjälpa dig med räkningarna.
 6. Se till att du har en gratismail, exempelvis Gmail eller Hotmail som du alltid har tillgång till, istället för en mail som är kopplad till din dator.
 7. Hur länge gäller ditt pass? När du ska få visum måste passet vanligtvis gälla sex månader efter hemresa, så kontrollera detta.

Dags att boka flyttfirma?

Vid utlandsflytt är det extra viktigt att boka flyttfirma i god tid. En bra tumregel är att boka minst fyra veckor innan önskat flyttdatum under lågsäsongen, september-maj. Oftast är sista veckan varje månad populär och blir fullbokad tidigt. Under högsäsongen juni-augusti, är det bra att boka ännu tidigare eftersom vissa veckor blir fullbokade väldigt tidigt.

Om du ska packa ditt bohag själv är det viktigt att packa allt i kartonger eftersom det är lättare för flyttfirman att lasta dina saker och risken för att något skulle gå sönder minskar. Du som kund har en skyldighet gentemot flyttfirman att upplysa dem om eventuella saker som har betydelse för flytten, om det är någonting som kan störa eller hindra flytten på något vis. Se till att börja packa i god tid, detta tar oftast betydligt längre tid än man tror.

Vid en utlandsflytt kanske du behöver hjälp med både flytt och magasinering. Läs mer om vad du ska tänka på när du behöver hjälp med magasinering här.

När du letar efter en flyttfirma är det bra att jämföra offerter från några olika flyttfirmor så att du vet att du får en flyttfirma som kan erbjuda det bästa för just dina behov. Ett grundkrav bör däremot vara att kontrollera att företaget har en ansvarsförsäkring som gäller om någonting skulle gå sönder under flytten samt ett giltigt Yrkestrafiktillstånd. I vissa fall kan det även vara relevant att företaget innehar ett så kallat Blått tillstånd, som talar om att ett företag får bedriva internationell trafik inom EU. Här kan du läsa om fler behörigheter och certifieringar.

Ta in offerter från olika flyttfirmor som jobbar med utlandsflytt för att få fler alternativ att välja mellan. Olika flyttfirmor kommer att ha olika upplägg och förslag för din utlandsflytt. Beskriv dina behov och önskemål så tydligt som möjligt så kommer du också att få bättre och tydligare offerter tillbaka.

Läs mer om pris för en utlandsflytt här.

Ta med följande i din beställning för utlandsflytt:

 • Bostadsort och destination
 • Önskat flyttdatum
 • Antal kvadratmeter och rum
 • Antal våningar och tillgång till hiss
 • Storlek på eventuella förrådsutrymmen
 • Hjälp att bära och packa
 • Flyttkartonger och emballage
 • Magasinering
 • Parkeringsmöjligheter utanför bostaden

Under flyttens gång

Skulle någonting påverka flytten som du borde meddelat flyttfirman på förhand är det upp till dem att agera utifrån vad de tror är bäst för dig. Be att flyttfirman frågar dig direkt om någonting skulle inträffa under flytten så att du får ta ställning till det samt berättar hur de ska agera.

Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig