Pris

Vad är priset för ett hemlarm?

2023-10-23

Grön husfasad på kvällen, huset är larmat

Priset för ett hemlarm beror till stor del på om det är friköpt eller om du hyr utrustningen från ett larmföretag. Om du hyr larmet kan du få installationen för 1 000-2 000 kronor medan ett friköpt larm som du själv äger själv kan kosta upp emot 15 000-20 000 kronor. Priset beror även på vad som ingår i larmet: ett komplett larm med rökdetektorer och kameror kostar mer än om du nöjer dig med magnetkontakter vid fönster och dörrar samt rörelsedetektorer. Du kommer kunna hitta larm i alla prisklasser.

Räkna larmkostnaden över tid

När du räknar på kostnaden för ett hemlarm ska du titta på priset över tid. Ponera att du köper ett larm från ett säkerhetsföretag för 2 000 kronor. I och med detta får du också ett abonnemang för utryckningar och service som kostar, ungefär 250 kronor per månad. Detta innebär att kostnaden för första året i själva verket är 5 000 kronor.

Skulle abonnemanget sträcka sig över längre tid stiger kostnaden såklart, men å andra sidan är det många som vill ha den service och säkerhet som säkerhetsföretaget kan erbjuda. När du skaffar hemlarm med tillhörande abonnemang ska du undersöka om du blir ägare till larmet. Trots att du betalar en startkostnad är det inte säkert att larmet ingår och du får behålla själva larmdosan om abonnemanget avslutas. Ta också reda på om det ingår fri service och fria uppgraderingar av komponenterna i priset.

Väljer du istället att ha ett friköpt larm och sköta det själv blir kostnaden ofta större initialt – och du kommer att få betala en elektriker eller larminstallatör för installation – men då är du fri att göra vad du vill med larmet och kan välja att ansluta dig till en larmtjänst eller bara sköta larmet på egen hand.

Jämför pris hos olika installatörer

När du bestämt dig för vad du vill göra – hyra ett larm eller köpa det – kan du ta in offerter från olika installatörer för att jämföra pris och omfattning på arbetet. Försök att beskriva så noggrant som möjligt vad du vill ha så att priserna blir jämförbara.

Kom också ihåg att du elarbeten och installationer som utförs i bostaden eller tillhörande tomt ger rätt till rot-avdrag. Det innebär att du kan få upp till 50 000 kronor i avdrag på arbetskostnaden per person och år.

Skulle du köpa utrustningen själv krävs det bara arbete från en installatör och du kommer kunna dra av halva kostnaden. För mer information om hur rot-avdraget fungerar kan du läsa vår artikel om rot-avdrag.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj