Guide

Tips kring larm och säkerhet

2023-10-23

Dörr som öppnas med nyckel, barnmatta i bakgrunden

Det ska vara tryggt att vara hemifrån och skönt att komma hem. Det tycker alla. Men att försäkra sig helt och hållet om att inte få inbrott är i det närmaste omöjligt. Det du kan göra är att försvåra för tjuven och göra det mindre attraktivt att bryta sig in hos dig. Om det ändå skulle ske ett inbrott så ska det vara så komplicerat och obehagligt som möjligt för den som bryter sig in. För det första ska du ta hjälp av dina grannar när du åker bort – ha någon som hämtar post, tänder och släcker lampor och skottar eller klipper gräset. Till detta kan givetvis ett hemlarm ge en extra trygghet.

I den här guiden har vi listat det som kan vara bra att tänka på och ta hänsyn till vad gäller larm och säkerhet.

Olika typer av hemlarm

Larm kan fungera på två olika sätt. Antingen har du ett friköpt hemlarm – ett larm som du sköter själv när det är installerat och klart – eller så har du ett hemlarm som är kopplat till en larmcentral. I den första varianten blir bara du själv kontaktad om larmet utlöses medan en väktartjänst eller liknande också blir kontaktad om du har kopplat upp larmet.

Själva larmen fungerar på samma sätt i båda varianterna. Vanligtvis bygger de på magnetkontakter som känner av om dörrar eller fönster öppnas och rörelsedetektorer som märker av rörelse i bostaden.

Du kan även bli kontaktad på olika sätt när larmet går i gång – du kan få ett meddelande eller samtal till telefonen, och i mer avancerade larmsystem med uppsatta kameror kan du till och med få en video-stream av vad som händer i bostaden just nu.

Ta in offerter från larminstallatörer

Eftersom det krävs särskild behörighet ska du alltid anlita elektriker eller larminstallatör när du ska installera larm eller säkerhetssystem i hemmet. Säkerställ då att elektrikern är från ett auktoriserat elinstallationsföretag, eftersom den behörigheten krävs för att få göra elinstallationer. Här kan du läsa mer om behörigheter.

När det kommer till säkerhet och larm kan det vara till stor hjälp att diskutera dina behov med en säkerhetsleverantör för att komma fram till vad du behöver hjälp med. Räcker det med ett enkelt larm, vill du ha kameraövervakning eller kanske sätta upp rökdetektorer?

För bäst resultat är det klokt att ta in offerter från flera larminstallatörer för att få en bild av kostnad och hur arbetet går till.

Bra att ha med i din offertförfrågan:

illustration-list-check

Bostadsort samt önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Bostadstyp

illustration-list-check

Larm- eller låstyp

illustration-list-check

Övrigt - Exempelvis om du har husdjur hemma


Efter det kan du kontakta det företag som är mest intressant och gå in på specifika detaljer om hur du vill sätta upp larmsystemet och vilka behov du har.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj