Guide

Tips när du ska anlita rörmokare och VVS-installatörer

2023-05-31

VVS kontrollerar element

Funderar du på att renovera badrummet, har du fått problem med ett avlopp eller vill du installera en ny gaspanna? Då kan det vara en god idé att anlita hantverkare som är specialiserade inom VVS, rör och gas. För att få vägledning i ditt beslut har vi samlat lite tips och råd som kan hjälpa dig.

Gemensamt för dessa arbetsuppgifter är att det inte är något man tar sig an utan rätt utbildning, kunskap eller behörighet. Fel installation kan innebära stora problem, kostsamma försäkringsärenden och i vissa fall direkt fara.

Hitta rörmokare för VVS, rör och gas

När du letar hantverkare är det givetvis viktigt att vara så tydlig som möjligt med vad arbetet avser. Ange till exempel om det rör sig om hushållsspis, gaspanna, avlopp, kulvertrör, badrum eller något annat. På så sätt kommer du i kontakt med rätt expert på området, oavsett om det är en rörmokare för badrummet eller en auktoriserad gasinstallatör för att installera en gasspis.

Om du har möjlighet är det också bra att specificera omfattningen av jobbet – antal rör du behöver hjälp med och vilken typ av fastighet det gäller. Ofta börjar dock ett rörarbete med inspektion. Det kan vara svårt att själv avgöra statusen på exempelvis ett avloppsrör, så att ta in en expert som avgör behoven är viktigt för alla bostadsägare.

Många företag erbjuder dessutom helhetslösningar vid större projekt där de projektleder allt VVS-arbete vid ett husbygge eller totalrenovering. Det kan vara skönt att ha någon som kvalitetssäkrar allt arbete inom området och ser till att det blir fackmannamässigt utfört.

Få offerter från kvalitetssäkrade firmor

Om du kan beskriva uppdraget så detaljerat som möjligt är det också större chans att får rättvisande offerter. På så vis kan du enkelt jämföra olika företags kostnadsförslag och kompetens. För en djupdykning i vad det kan kosta – läs vår artikel om pris för rörmokare och VVS-installatörer.

Det kan också vara en god idé att bifoga bilder på dina rör så att företagen direkt får en bättre bild av projektet. Har du önskemål om att det ska vara en lokal entreprenör kan du skriva det i din offertförfrågan.

Bra att ha med i din offertförfrågan:

illustration-list-check

Bostadsort och önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Bostadstyp

illustration-list-check

Typ av arbete

illustration-list-check

Installation eller reparation

illustration-list-check

Antal rör

illustration-list-check

Arbetes omfattning, exempelvis omdragning av rör eller nyinstallation

illustration-list-check

Inköp och transport av material


För att på bästa sätt jämföra de olika offerterna är det bra att inte bara titta på de olika företagens kostnadsförslag, utan även på eventuella omdömen, referenser och behörigheter. När du tar emot offerter från företag som är anslutna till Offerta kan du enkelt jämföra samtliga av dess aspekter.

Här nedan kan du se några av dem som kan vara relevanta vid VVS-arbeten:

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj