Vad kostar en renovering av bostaden?


En renovering innebär ofta insatser av hantverkare med olika typer av kompetens. Ska du renovera kök, badrum och övriga delar av bostaden är chansen stor att många yrkesgrupper behöver involveras i projektet. Generellt kan man säga att de hantverkare du behöver anlita för arbete som kräver viss behörighet är något dyrare.

Timpriser för renovering

Vanligtvis ligger timpris för hantverkare och målare kring 300-450 kronor per timme. Elektriker och kostar 400-550 per timme medan rörmokare och VVS-montörer kan vara något dyrare och ligga upp emot 600 kronor per timme.

Är projektet stort och om du kan anlita en firma som har flera av kompetenserna som krävs har du chans att hålla timpriset nere. Men eftersom renoveringar skiljer sig åt är det svårt att på förhand ge en rättvis bild av vad det kommer kosta för just dig. Utgå istället från vad som krävs och hur du vill att resultatet ska bli. Samla sedan in offerter för att på ett enkelt sätt kunna jämföra kostnad och kompetens hos olika företag.

Kom också ihåg att du kan dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor med rot-avdraget. För mer information om hur det fungerar kan du läsa vår information om rot.

Materialkostnad för renovering

Även vad gäller materialkostnad skiljer sig priserna åt beroende på hur omfattande din renovering är. En del materialkostnader går inte att undvika, medan andra beror på tycke, smak och plånbok. Om det exempelvis krävs att du byter ut nuvarande elsystem eller måste byta ut avloppsrör och liknande är det förknippat med en materialkostnad som inte går att undgå. Det är viktigt att tänka på att man endast bör använda godkänt material som håller dagens byggstandard för att säkerställa att renoveringen ska hålla länge utan problem.

Vad gäller materialval såsom bänkskivor, golv och klinker är det som sagt mer upp till dig själv vad kostnaden blir. En bänkskiva i exklusiv marmor är såklart mycket dyrare än en enklare skiva i laminat. Här gäller det att sätta upp en realistisk budget och välja byggmaterial utifrån den.

Få prisförslag från olika hantverkare

Eftersom priser för renovering utgår mycket från ditt projekt och vad du vill göra rekommenderas att du gör en så tydlig arbetsbeskrivning som möjligt och tar in flera offerter för att jämföra.

Säkerställ att du och företaget har samsyn kring vad som ingår i offerten och vad som ligger utanför. Det är viktigt att du och företaget är överens om vem det är som ska stå för inköpet av material. Ta även reda på vilka materialval hantverkarna räknat på i offerterna. Det finns de som tar ett högre timpris som väljer ett mer kostnadseffektivt material så kika lite extra noga efter detta i offerterna. Fundera på vad som kan tillkomma och hur ni gör med tilläggsarbeten eller om arbetet drar ut på tiden. Det kan också vara nödvändigt att ni tittar på arbetet på plats för att få en så tydlig bild som möjligt av vad som ska ingå i renoveringen.

Kom överens om det är ett fast pris eller timpris som gäller samt hur betalningsvillkoren ser ut. Ska hela beloppet betalas efter att hela arbetet är utfört eller genom olika delbetalningar under arbetets gång

Läs mer om vad som är bra att tänka på inför din renovering.

Dela den här artikeln

Vad behöver du hjälp med?

Offerta mig