Guide

4 experttips till dig som ska göra en stor renovering

2023-08-23

Bild på en man och kvinna som sitter och planerar en renovering i ett ljust rum.

Är du i arbetet att planera för en stor renovering? Det kan vara svårt att veta allt man bör tänka på - både inför renoveringen och att välja rätt hantverkare till bäst pris. Vi hjälper dig ett steg på vägen med fyra experttips från proffsen på företaget Svensk Byggsolution! 

Ha en tydlig bild 

Det är viktigt att ha bra ritningar och en tydlig specifikation på vad du vill göra, exempelvis badrumsritningar och köksritningar. På så vis ger du alla hantverkare lika förutsättningar att lämna rätt pris. Du minskar även risken att behöva göra tillägg och ändringsarbeten som kostar ytterligare.⁠ 

Stämmer offerten med din målbild?

Det är viktigt att slutresultatet stämmer överens med vad du tänkt för renoveringen. Det är därför bra att noggrant gå igenom offerten och fundera över om den uppfyller din målbild. Fråga vilka material hantverkaren tänkt använda och ha en dialog om vad som passar bäst. Det är även viktigt att ställa krav på helhetsutförandet, exempelvis hur avfall hanteras, arbetstider, skydd av ytor där hantverkarna jobbar, materialköp med mera. 

Lita på ditt val 

Innan du väljer hantverkare är det viktigt att kolla omdömen och referensprojekt. På så sätt får du en uppfattning om tidigare jobb och resultat som företaget utfört, och om det passar dig och ditt projekt. När du sedan har tagit ett beslut och valt en hantverkare, lita på att de levererar det de har lovat dig. Det gör att hantverkaren får en tillit tillbaka till dig, menar Svensk Byggsolution.

Gör ett schema på projektet

Om du vill få en bättre ekonomisk kontroll på projektet kan du upphandla allt på en gång i ett avtal med entreprenören, och begära att arbetet ska utföras i etapper. Detta är möjligt så länge det inte krockar med annat. Du kan exempelvis välja att badrummet görs i mars 2024 och det angränsande köket i september 2024. Golvläggningen kan sedan utföras i december 2024 och målningen i mars 2025.⁠ På så vis kan både du och hantverkarna fokusera på olika delar av projektet i taget, istället för att ha allt i åtanke samtidigt. 

Bild på en glad anställd på ett byggföretag. Han ger tips inför renovering.

Dessa experttips från Svensk Byggsolution kan hjälpa dig i din planering och vid val av hantverkare. På Offerta kan du jämföra upp till sex offerter från olika hantverkare. Välj sedan det företag som passar just dig och ditt projekt. 

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj