Guide

Tips när du ska måla om fasaden

2024-02-28

Målare målar ett hus vitt med pensel strax under taknocken som går i träröd ton.

Att måla om fasaden är en bra investering både för helhetsintrycket, men även för att undvika skador på huset. Kanske vill du byta färg helt eller bättra på den existerande. Vissa väljer att måla om fasaden själv, trots att det är både ett tungt och tidskrävande arbete. Andra väljer att anlita en professionell målare för hela eller delar av projektet. Vi listar några bra tips att tänka på inför målararbetet!

När är det dags att måla om huset?

Olika typer av färg håller olika länge. En fasad med oljetäcklasyr håller normalt i ungefär tio år och moderna akrylatfärger kan hålla runt femton år. Bor du i ett hus målat med Falu rödfärg kan det behöva en ny strykning redan efter fem år. Färgen slits också olika mycket beroende på väder och vind. En hussida vänd mot havet eller solen kräver därför ofta ommålning med lite tätare intervaller.

När färgen börjar flagna, tappat sin lyster eller bleknat och ser sliten ut är det en bra tid att måla om huset. 

Få offerter på fasadmålning

Lägg ut uppdrag

Vad kostar en fasadmålning?

Priset för att låta en målarfirma måla om fasaden varierar mycket. Men två grundläggande faktorer som sätter stor prägel på slutpriset är:

illustration-list-arrow

Husets slitage

illustration-list-arrow

Husets storlek

Det bästa att göra när man står inför ett relativt stort och kostsamt arbete är att begära in flera offerter från olika företag för att kunna jämföra och välja den målarfirma som ger bäst pris - och som har många nöjda kunder. Tänk också på att du får göra ett ROT-avdrag på 30 procent av arbetskostnaden. 

Tips på hur du sköter din fasad  

illustration-list-arrow

Tvätta fasaden varje år för att hålla den fräsch och hel längre. 

illustration-list-arrow

Måla huset när vädret är lagom – det ska varken vara för varmt eller för kallt och det får absolut inte regna. Juli och augusti brukar vara bra månader för att måla om fasaden.

illustration-list-arrow

Vänta inte för länge med att måla om din fasad, ett snyggt och fräscht hus håller uppe marknadsvärdet.

Läs mer om hur du tvättar och sköter din fasad:

Därför bör du anlita en målarfirma

Det finns många fördelar med att anlita en målarfirma när det är dags att måla om fasaden. En professionell målare har den kunskap som krävs för att målningen ska bli riktigt bra. Anlitar du en målare blir förarbetet utfört på ett korrekt sätt.

Du kan också få hjälp att välja rätt färg, både typ av färg och nyans på färgen. Det kan kanske se enkelt ut att måla men även här kommer en målare med erfarenhet att utföra jobbet med en kvalitet som är svår att uppnå själv. Att anlita proffshjälp är ett sätt att garantera ett bra resultat med en snygg fasad som kommer att hålla i många år framöver.

Be om offerter från målarfirmor

Lägg ut uppdrag
Så funkar offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj