Guide

Planera elinstallationen - ta hjälp av en elektriker

2023-05-30

Lampa i vardagsrum med synlig ljuskälla

De flesta arbeten där el är inblandat kräver en behörig elinstallatör. Både för att arbetet ska bli bra utfört och att elen i bostaden ska vara säker. För att få vägledning i ditt beslut har vi samlat lite tips och råd som kan hjälpa dig. Till att börja med är det viktigt att slå fast att du som bostadsägare, eller du som nyttjar en fastighet, är ansvarig för elen – allt från att installationen är korrekt till att de apparater du använder fungerar på rätt sätt. Det finns alltså inget utrymme för genvägar när det kommer till elinstallation.

När behövs behörig elektriker?

När det gäller elarbeten finns det vissa saker som du kan att göra själv om du har tillräcklig kunskap. Detta handlar ofta om mindre saker som att byta proppar och glödlampor, montera skarvsladdar eller byta stickkontakt på elektriska apparater.

Vad gäller mer avancerat elarbete, såsom fasta installationer, att byta ut ett ojordat vägguttag till ett jordat eller installation av golvvärme krävs särskild auktorisation, ett Auktoriserat elinstallationsföretag. Är du det minsta osäker på vad du får eller kan göra – ta reda på vad som gäller för just ditt elarbete.

Hur vet jag att elinstallationen gått rätt till?

När man tar in hjälp för att installera el är det viktigt att allt går rätt till. Både för att dina försäkringar ska gälla om någonting skulle inträffa, men också för att ingen ska komma till skada. Elektrikerns uppgift är att kontrollera att arbetet uppfyller de krav som Elsäkerhetsverket har. Be alltid om någon form av dokumentation på att kontrollen är genomförd. Det är ditt kvitto på att installationen gått rätt till.

Gör en elbesiktning

Om du ska köpa eller bor i ett äldre hus rekommenderar Elsäkerhetsverket dig att besiktiga husets elinstallationer. Ofta är äldre hus inte anpassade till dagens användning av elapparater och kan därför lätt bli överbelastade. Om du ska renovera en äldre fastighet bör du även se över elanläggningen då elmaterial har en begränsad livslängd.

Planera el och belysning

Det du ska göra innan du anlitar en elektriker är att bestämma var du vill ha tillgång till el och hur belysningen ska arrangeras. Gör du exempelvis en större renovering är elarbetet en väsentlig del – både ur praktisk och estetisk synvinkel.

Eluttag

Att ha eluttag på rätt ställen är nödvändigt för att slippa dra sladdar över rummen. Ofta kan det vara bra att ta i lite extra och inte bara ha uttag där du har tv:n och datorn idag. Ge dig chans att kunna flytta och använda elektriska apparater på olika ställen. I köket är det dessutom viktigt att kunna använda el på de flesta arbetsytor. Tänk dock på att inte placera uttagen där de kan vara i vägen för framtida installationer – till exempel om du ska sätta upp en ny köksfläkt.

Belysning

För att ett rum ska fungera på olika sätt krävs tre typer av belysning: arbetsbelysning, allmänbelysning och stämningsbelysning. En del kan åstadkommas med bords- och golvlampor, men för annan belysning krävs taklampor och kanske spotlights av olika slag. Utgå från hur du vill ha ljuset i din bostad och låt det bli din beställning. Fundera också på var du vill ha dimmer och strömbrytare.

När du sedan vet dina behov kommer du lättare kunna kommunicera med en elektriker och göra din plan till verklighet. Är du osäker på vad som är mest praktiskt kan elektrikern komma med bra tips.

Få offerter från elektriker

Lägg ut uppdrag

Ta in offerter från elektriker

En bra offertförfrågan innehåller en tydlig beskrivning av vad du behöver hjälp med. Ju mer information du lämnar om uppdraget desto lättare blir det för företaget att ge en rättvisande offert. För mer information om kostnaden, läs vår artikel om vad det kostar att anlita en elektriker.

Tänk på att uttrycka särskilda önskemål innan ni påbörjar arbetet så att ni har en gemensam bild av arbetet på förhand. När det gäller elinstallationer är det exempelvis viktigt att ange om det är enfas eller trefas i din bostad, om elcentralen är gammal eller ny samt om det är jordat eller ojordat.

Bra att ha med i din beställning:

illustration-list-check

Bostadsort samt önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Nyinstallation eller reparation

illustration-list-check

Arbetets omfattning, exempelvis kabeldragning, belysning, eller eluttag

illustration-list-check

Enfas eller trefas

illustration-list-check

Typ av elcentral

illustration-list-check

Jordat eller ojordat

Ju tydligare du kan beskriva din nuvarande elinstallation och hur du vill ha resultatet desto bättre offerter får du.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj