Pris

Vad kostar det att bygga en altan?

2023-06-02

Altan med trädgårdsmöbler

Är du sugen på att bygga en altan men har svårt att uppskatta vad det kostar? Här är några saker som kan vara värda att fundera på för att kunna göra upp en egen budget för ditt altanbygge.

Kostnad för förberedelser

Något som kan påverka kostnaden för ditt altanbygge är i vilket skick marken är i där du vill bygga altanen. Är marken slät behövs kanske bara mindre åtgärder medan man ibland måste gräva ut, ta bort stenar och annat som kan vara i vägen innan arbetet kan börja.

Ju bättre bild du har av vad som behöver göras på din tomt desto bättre uppfattning kan du även få av vad jobbet kommer att kosta.

Pris för material

Fundera på vilken typ av material du vill bygga din altan i. Det kan vara en bra idé att jämföra olika material mot varandra innan du bestämmer dig. Vissa kan vara lättare att arbete med, andra håller längre eller är bara skönare att gå på. Passa också på att jämföra priser mellan olika leverantörer, ibland kan skillnaden vara stor.

Försök att uppskatta hur mycket material som kan gå åt och hur många kvadratmeter du vill att altanen ska vara. Ta även höjd för spill i kanter och hörn. Om du vill ha ett tak eller en inglasad altan kommer materialkostnaden naturligtvis att bli högre.

Arbetskostnad

Vad vill du göra själv och vad behöver du hjälp med? Bestäm dig för om du vill göra vissa delar av arbetet själv eller om du vill anlita en byggfirma för allt arbete från förberedelser till slutförande av altanen.

Att ta hjälp med ditt altanprojekt kommer innebär en högre kostnad än om du gör jobbet själv. Däremot kommer din altan att stå klar betydligt snabbare och du kan vara säker på att den är både rätt och snyggt byggd. Om du dessutom vill dra ut el till lampor eller annat måste du av säkerhetsskäl anlita en elektriker för jobbet.

För att ta reda på vad ditt altanbygge kommer att kosta behöver du ta hänsyn till lite olika faktorer.

Vissa väljer att räkna på en kostnad på 2000-2500 kr per kvadratmeter altan som byggs. Men priset är också beroende på markförhållandena där altan ska byggas samt vilket material som används.

Arbetskostnaden för att bygga en altan brukar ligga på ca 350kr/tim efter rot-avdraget. Eller mellan 1000-1200kr per kvadratmeter altan. Ofta tillkommer markarbete som är exkluderat från själva altankostnaden.

Så beroende på hur din tomt ser ut och hur stor altan du önskar bygga kan din altan där markarbete, arbetskostnad och material inräknat landa på allt mellan 28-60 000 kronor. För att ta reda på vad ditt altanbygge bör du ta in offerter från flera hantverkare och jämföra prisupplägg och arbetskostnad.

Rot-avdrag för altanbygge

Arbetskostnaden för altanbygge är avdragsgill under vissa förutsättningar. Ombyggnad, reparation eller tillbyggnad av altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till rot-avdrag. Altanen ska vara i trä eller på gjuten platta. Plattor på marken räknas till markarbeten och ger inte rätt till rot-avdrag. För mer information kan du läsa vår artikel om hur rot-avdrag fungerar.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj