Guide

Tips när du anlitar en homestylingfirma

2023-05-31

Modern och stilren inredning av vardagsrum inför lägenhetsvisning

Alla vill vi göra en bra affär när vi säljer vår bostad. Ibland är det till och med helt avgörande för köpet av den nästkommande bostaden. Många mäklare menar att en bostad som är stylad har bättre möjligheter att säljas snabbare och till ett högre pris. Därför kan det vara en god idé att anlita en homestylingfirma inför din försäljning. Det finns en hel del saker som är värda att tänka på när man anlitar ett företag för homestyling. Vi har samlat lite olika tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.

Varför behövs en homestylingfirma?

En homestylingfirma har till syfte att hjälpa dig att visa upp bostaden från sin bästa sida. Det handlar både om att visa upp bostadens funktion och utrymmen på bästa sätt för att en potentiell köpare ska kunna se möjligheterna och föreställa sig själv att bo och leva i bostaden. Det handlar också om att tilltala den mer emotionella sidan. Att inspirera och locka till att vilja bo i bostaden.

Det kan det vara stor skillnad på vad man personligen trivs med i sitt hem och vad som gör sig bra på bild. En homestyling handlar till stor del om att visa upp bostaden på bild. En professionell homestylingfirma är proffs på just det – att se bostaden genom en kameralins med hjälp av möblering, färg, textilier och andra detaljer.

Ett företag som är verksamma inom homestyling med erfarenhet och goda referenser har oftast utfört homestyling i många olika typer av hem med olika förutsättningar. Det innebär också att de på ett bättre sätt kan se vad som kan lyfta bostaden, oavsett om det är ett modernt hem eller ett hem som inte renoverats på flera år. Man vill ofta skapa en genomtänkt helhet som ska vara tilltalande men inte för personlig. Uttrycket “hemmablind” innebär ju just att man själv har svårt att se på sitt hem med nya ögon.

Så gör du en offertförfrågan för homestyling

Vad gäller homestyling är det viktigt att specificera om du behöver hjälp med en enkel konsultation för att få tips inför en visning eller om du även vill ha hjälp med själva stylingen.

En del homestylingfirmor hjälper även till med projektledning av renovering och magasinering av möbler. Det är heller inte ovanligt att många företag erbjuder paketlösningar där mer eller mindre styling ingår. Genom att specificera vad du skulle vilja ha hjälp med så tydligt som möjligt, får du oftast en mer rättvisande offert. Givetvis kan du också be om ett möte så att företaget på plats kan bedöma vad som borde göras. Nedan har vi listat vad som kan vara bra att ha med i din offertförfrågan på homestylingtjänster.

Bra att ha med i din offertförfrågan:

illustration-list-check

Bostadsort samt önskat start- och slutdatum

illustration-list-check

Antal kvadratmeter och rum

illustration-list-check

Bostadstyp

illustration-list-check

Befintligt skick och inredning

illustration-list-check

Arbetets omfattning: Exempelvis belysning, färgsättning och växter

illustration-list-check

Övriga önskemål


Gör du en detaljerad beskrivning kommer du kunna jämföra kostnaden mellan olika företag. För mer information om pris, läs vår artikel om kostnad för homestyling.

Vad förväntas av dig inför homestylingen?

När du väl bestämt dig för att anlita en homestylingfirma bör du ta reda på vad som förväntas av dig inför själva homestylingen. Se till att du vet om du bör plocka bort några möbler eller städa lägenheten.

Vanligtvis hämtar homestylingfirman sina inredningsdetaljer och möbler efter genomförd försäljning, men de hjälper inte till att ställa i ordning dina saker. Se till att ni är överens om detta så att arbetsprocessen blir så bra som möjligt. Det kan också vara bra att tänka på att ge inredaren kreativ frihet. Inredare jobbar ofta med helheter där allting är utvalt för att fungera tillsammans.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj