Guide

Bygglovsritning – bra att tänka på

2023-07-10

Flera vita hus med röda tak i ett villaområde i Sverige. Ovanför husen är en blå himmel.

Dags att söka bygglov? Grattis! Då är du troligtvis på väg in i ett spännande och roligt byggprojekt. För att söka bygglov behöver du en bygglovsritning. Den kan vara lite klurig att ta fram på egen hand och ofta är det värt att ta hjälp av ett proffs.

I den här artikeln guidar vi dig i allt du behöver tänka på kring bygglovsritningen, vad det kostar att ta hjälp och hur det fungerar.

När behövs en bygglovsritning?

En bygglovsritning behövs när du ska ansöka om bygglov hos din kommun. Bygglovet skiljer sig en del beroende på om det är en tillbyggnad eller en nybyggnation du planerar för. Bygga nytt är av förklarliga skäl ofta en lite mer omständlig process än att bygga till. Oavsett om du ska bygga nytt eller bygga till behöver du dock alltid en bygglovsritning.

Få offerter på bygglovsritning

Lägg ut uppdrag

Varför behövs en bygglovsritning och vad ska den innehålla?

För att söka och få beviljat bygglov behöver du kunna visa upp hur bygget ska se ut, vilka mått det är tänkt att ha och hur det ska ligga. Ju mer precis och specifik din ritning är, desto enklare är det för kommunen att fatta ett beslut om bygglov.

I bygglovsritningen ingår ofta:

illustration-list-check

Planritning

illustration-list-check

Situationsplan

illustration-list-check

Markplansritning

illustration-list-check

Sektionsritning

illustration-list-check

Fasadritning

Vad ska jag tänka på när jag behöver hjälp med en bygglovsritning?

Innan du vänder dig till en arkitekt- eller ingenjörsbyrå för att få hjälp med bygglovsritningen behöver du ha koll på vad det är ni ska bygga och hur det är tänkt att se ut. Ju tydligare bild du själv har av bygget, desto enklare är det för en arkitekt eller ingenjör att hjälpa dig med bygglovsritningen.

Det finns vissa aspekter som du måste ta hänsyn till för att överhuvudtaget kunna få bygglov. Fundera över de här frågorna innan du tar hjälp med ritningen: 

illustration-list-arrow

Är bygget tänkt att vara större än 15 kvadratmeter?

illustration-list-arrow

Är bygget tänkt att ligga närmare än 4,5 meter från din tomtgräns?

illustration-list-arrow

Vem är det som ska utföra bygget? 

Vad kostar det?

Priset på en bygglovsritning kan vara allt från tresiffrigt till femsiffrigt. Hur ditt byggprojekt ser ut och hur omfattande det är kommer avgöra vad prislappen landar på. Men kostnaden för bygglovsritningen kan också skilja sig mycket beroende på vem du väljer att samarbeta med. Därför är det alltid bra att ta in offerter från flera olika företag. 

Läs mer om vad det kostar att bygga nytt:

Redo att ta nästa steg med en bygglovsritning?

Offerta är Sveriges största marknadsplats för tjänster. När du skickar en förfrågan via oss får du svar från max sex leverantörer och kan enkelt jämföra de olika företagen, läsa omdömen och välja den som bäst passar dina behov och ditt byggprojekt.

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj