Guide

Få hjälp med stensättning - tänk på detta

2023-09-27

Par som är på uteplats som är av stenplattor

Planerar du att lägga sten i trädgården? Att stensätta uteplatsen eller uppfarten kan ge din tomt ett helt nytt intryck. Möjligheterna är många och du kan välja mellan olika material, färg och storlekar. För att stensättningen ska hålla länge är det även viktigt att sätta stenen på rätt sätt. Vi hjälper dig med några tips inför stensättningen!

Välj rätt sten för din trädgård

För det första är det bra att fundera på vilken typ av sten du vill använda. Utöver tycke och smak bör man också ta hänsyn till var stenen ska ligga. Om du exempelvis ska lägga sten på uppfarten är det bra att välja en produkt som är dokumenterat hållfast mot tryck och frostpåverkan.

När du köper sten eller plattor ska det specificeras om de är körbara eller inte, det vill säga om stenen tål vikten av en bil. Ett riktmärke brukar vara att plattorna ska vara 6-7 centimeter tjocka för att du ska kunna lägga dem på uppfarten.

Anlita stensättare eller plattsättare

Är du osäker på hur arbetet ska utföras rekommenderar vi att du tar in offerter från flera företag som kan markarbete. Förklara så ingående som möjligt vad du vill göra så får du den bästa hjälpen till det bästa priset för dig.

Du bör också fundera på i vilken omfattning du vill ha hjälp. Vill du själv utföra något av arbetet eller vill du hellre få hjälp med hela projektet? Många företag utför olika typer av markarbeten och kan hjälpa dig med olika delar av arbetet.

Få offerter på stenläggning

Lägg ut uppdrag


Olika varianter av sten:

Det finns en mängd olika stentyper, former och färgtoner att välja mellan. Vad passar egentligen bäst för din trädgård och syfte?

illustration-list-arrow

Gatsten

Gatsten har en hög hållbarhet och är av samma sort som de som ligger på gator och torg. De finns i olika storlekar och klassisk gatsten i granit är ett vackert material som passar bra på uppfarter samt i trädgårdsgångar. Däremot passar gatsten sämre på uteplatser, eftersom utemöbler kan stå ostadigt på den ojämna ytan.

illustration-list-arrow

Betongplattor

Plattor i betong finns i en mängd olika storlekar, med olika nyanser och finish. De är jämförelsevis billiga och kan snabbt täcka stora ytor. Betong är dessutom hållbart och gör att stensättningen håller länge.

illustration-list-arrow

Tegel

Marktegel är även det ett hållbart material som kan skapa en snygg uppfart eller en trevlig uteplats. Genom att matcha teglet med övrig omgivning blir stensättningen ett smycke i trädgården.

illustration-list-arrow

Natursten och oregelbunden skiffer

Vill du ha ett mer levande intryck i trädgården kan natursten vara rätt val. För att göra stensättningen enkel finns det färdigpassad, oregelbunden sten som sitter på ett nät – ofta i skiffer. Oregelbunden skiffer är en klassisk sten för trädgården. Att den är oregelbunden betyder att ingen stenplatta är den andra lik, vilket ger ett vackert liv åt din uteplats eller trädgårdsgång.

Om du är nyfiken på vad det kostar att få hjälp med stenläggning kan du läsa vår guide nedan:

Innan stenläggningen

Kom ihåg att ett bra underarbete är nödvändigt för att få ett hållbart och snyggt resultat av din stenläggning. Du kan exempelvis inte lägga sten direkt på matjorden. Du måste även ha rätt lutning på stensättningen så att regnvattnet rinner av, speciellt om det är en uteplats intill huset.

För att plattorna ska kunna ligga rakt och stabilt måste underlaget vara helt plant. Sättsand, även kallad sandmjöl, används bland annat vid läggning av markplattor, till exempel på en uppfart. Det lilla utrymme som bildas mellan plattorna måste också fyllas igen för att öka stabiliteten. Här kommer fogsanden in.

I Sverige, där marken fryser på vintern, kommer stenarna att röra på sig om du inte gjort ett bra förarbete. Fogsand är en typ av finkornigt grus som borstas ned i fogarna mellan plattorna. Det gör att hela plattsättningen blir som en enda stor platta - utan fogar. Men det lämnar fortfarande tillräckligt mycket rörelsemån för plattorna, vilket exempelvis är viktigt när en bils tyngd rullar över dem.

Bra att ha med i din offertförfrågan

illustration-list-check

Bostadsort samt önskat start- slutdatum

illustration-list-check

Typ av arbete: exempelvis gångväg, garageuppfart eller uteplats

illustration-list-check

Yta i kvadratmeter

illustration-list-check

Marktyp

illustration-list-check

Nysättning eller reparation

illustration-list-check

Stentyp

illustration-list-check

Övriga önskemål

När du sedan har fått in offerter kan du jämföra pris och arbetsupplägg - och gå vidare med den stensättare som passar bäst för ditt uppdrag.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj