Pris

Bygga staket på tomten – vad kostar det?

2023-07-21

Ett vackert, vitt staket runt en tomt med blommande buskar i olika färger.

Går du i tankarna att bygga staket runt din tomt? Att sätta upp ett staket kan skapa en privat och avskild tomt eller uteplats, samtidigt som det kan vara ett bra skydd mot insyn. Men vad kostar det att bygga staket, och hur nära tomtgränsen får man sätta upp staketet? Vi går igenom detaljerna.

Vad kostar det att bygga staket?

Kostnaden för att bygga staket varierar stort beroende på en rad olika faktorer. Priset kan ligga mellan 300-600 kronor per timme, eller 1000-2200 kronor per löpmeter. Priset avgörs av flera saker, bland annat vilket material du väljer, om ett gammalt staket behöver nedmonteras innan det nya kan byggas, om det behövs grävning eller schaktning, eller om du exempelvis vill montera in en grind.

Staket i metall eller staket i trä

Staket i metall, som till exempel smide, kommer ofta med en högre prislapp jämfört med staket i trä. Ett staket i metall kan gå på tusenlappar per kvadratmeter, medan staket i trä kan röra sig om hundralappar per kvadratmeter.

De båda materialen har sina egna fördelar. Ett staket i trä kan skapa en naturlig, värmande känsla, medan ett staket i metall kan ge en mer modern och elegant estetik. Det beror helt på vilken känsla och stil du vill ha!

Hur nära tomtgränsen får jag sätta staket?

Om staketet ska ligga närmare än 4,5 meter från grannens tomt behöver du ansöka om bygglov och få grannens godkännande. Reglerna för hur nära tomtgränsen du kan sätta upp ett staket kan däremot variera mellan olika kommuner. Därför är det bra att kontrollera med din kommun innan du påbörjar ditt projekt. Glöm inte heller att du behöver ansöka om bygglov om ditt staket är tänkt att bli högre än 1,8 meter.

Det finns även andra regler du kan behöva ta hänsyn till. Till exempel hur du ska förankra staketet, och hur staketet får se ut och vara byggt av, om det är synligt från gatan. Vårt tips är att ta hjälp av en professionell hantverkare, som kan hjälpa dig reda ut vilka regler som gäller för just ditt staket.

Få offerter från hantverkare

Lägg ut uppdrag

Får jag göra ROT-avdrag på bygge av staket?

Enligt Skatteverket gäller ROT-avdrag för arbete på eller i nära anslutning till fastigheten, vilket betyder att det omfattar altanräcken, balkongräcken och trappräcken som ansluts till huset. Fristående staket och grindar omfattas däremot inte av ROT-avdraget. 

Att jämföra offerter lönar sig!

För att se till att du får bästa möjliga pris för ditt staketprojekt, rekommenderar vi att du jämför flera olika firmor. Hos oss på Offerta kan du jämföra priser och kvalitet från olika företag.

Att bygga staket runt din tomt behöver inte vara svårt. Med rätt planering, kunskap och verktyg kan du skapa en vacker och härlig oas!

Så funkar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj