Guide

Drömmer du om en egen pool?

2023-06-19

Två barn med rosa glasögon och färgglada badringar badar i en pool

Det är populärt med pool! Varma sommardagar och ändrade semestervanor har fått fler än någonsin att överväga en egen pool på tomten. För visst är det skönt att slippa trängsel på badstranden och ha nära till ett svalkande dopp?

Men det är inte bara härligt med pool, fördelarna är många. Förutom att det höjer värdet på din bostad, är många pooler lättskötta, klimatsmarta och effektiva investeringar som definitivt höjer livskvalitén. Har du barn är det också ett säkert sätt att främja både lek och vattenvana.

Vi har samlat 4 saker som kan vara bra att ha med sig när man funderar på att bygga pool!

Var ska poolen placeras?

Det första ni behöver fundera över om ni ska bygga pool är var den ska placeras. Det kan vara smart att placera poolen på ett mer insynsskyddat område av tomten för att slippa nyfikna förbipasserande. Det kan även vara mysigt att ha poolen på altanen för att skapa ett härligt poolområde med solstolar, matbord och relax.

Vilken typ av pool ska ni ha?

Det finns båda ouppvärmda och uppvärmda pooler. För att maximera badsäsongen krävs uppvärmning av vattnet för en behaglig badtemperatur. Det går att värma upp poolen genom solceller eller solfångare. Det går även att koppla den till ett vattenburet system i huset.

Nästa sak att ta ställning till är om poolen ska byggas ovanför mark och exempelvis ställas på altanen, eller om den ska grävas ner. För att skapa känslan av en nedgrävd pool är ett tips att välja en pool ovan jord, som ni bygger ett trädäck runtomkring.

En pool ovan jord är ofta ett billigare alternativ och kräver i regel mindre arbetsinsats. Däremot kräver denna pool ett jämnt underlag, vilket ibland kan vara svårt att få till i en trädgård. Fördelen med en nergrävd pool är att den inte påverkar rymden eller skymmer sikten i trädgården.

Hur stor ska den vara?

Börja med att fundera över poolens syfte. Vill ni ha en pool med bubbelfunktion för relax? Då kan en mindre, rund pool passa bra. Vill ni ha en större pool för barnfamiljen eller för träningssim? Då kan en rektangulär, större modell passa bättre.

Numera går det att få pooler i en mängd olika former och det är bara fantasin som sätter gränser. Prova att lägga ut t.ex. vattenslangen i samma form och storlek som ni tänkt er för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.

Vem ska bygga den och när?

Vissa väljer att bygga pool på egen hand medan många väljer att ta hjälp för att säkerställa att allt blir rätt. Vilket ni väljer hänger mycket ihop med vilken typ av pool ni vill bygga.

Fundera också över när det passar er att genomföra poolbygget, kanske vill ni vara nära och hålla ett öga på vad som händer? Då är semestern ett utmärkt tillfälle att starta poolbygget på. Visst kan det kännas tråkigt att inte kunna använda den direkt, men resultatet kommer vara värt väntan. Om ni satsar på att använda poolen under nästa säsong kan ni med fördel påbörja poolbygget även på sensommaren.

Få offerter på poolbygge

Lägg ut uppdrag

Går ni i pooltankar?

Faktum är att det inte längre är lika dyrt eller svårt att skaffa en egen pool som tidigare. Studsmatta i all ära, men en pool är både roligare och mer uppskattat för både barn och vuxna och en investering som håller bra mycket längre.

Läs mer om vad det kostar att bygga en pool:


Att bygga en pool själv kan innefatta allt från grävning, montering, rörmokeri, elinstallation och iordningställande runtomkring. Att ta hjälp med sitt poolbygge är därför inte särskilt ovanligt.

Så fungerar Offerta

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj