Guide

Husmorstips för rengöring hemma

2024-06-13

Rengöring av genomskinlig duschvägg med orange tvättsvamp och gul handske. I bakgrunden syns en vitkaklad vägg.

Att hålla det rent och fräscht hemma kan ibland kännas som en oändlig kamp, men med rätt knep behöver det inte vara svårt alls utan faktiskt enkelt och effektivt. Här delar vi med oss av några beprövade husmorstips för att hålla ditt hem skinande rent, med särskilt fokus på badrumsfogarna, kaklet och sängkläderna.

Det bästa sättet att rengöra fogar i badrum

Fogarna i badrummet tenderar att samla på sig både smuts, mögel och kalkavlagringar. Det känns inte bara ofräsch utan kan verkligen vara svårt att få bort. Tre olika metoder för att få dem att se nya ut igen kommer här.

Bikarbonat och ättika:

Blanda bikarbonat med lite vatten till en pasta som du applicera över fogarna. Spraya sedan med ättika över pastan så att det börjar fräsa av att bikarbonaten och ättikan reagerar med varandra. Låt det verka i några minuter och skrubba sedan fogarna med en tandborste eller en skrubborste. Skölj av noggrant med varmt vatten.

Bakpulver och väteperoxid:

En annan variant, som liknar den första men som anses vara extra effektiv mot mögel och svåra fläckar, är att blanda bakpulver och väteperoxid. Applicera på fogarna och låt verka i tio minuter innan du skrubbar fogarna med en borste.

Citronsyra:

Lös upp citronsyra i vatten och applicera sen på fogarna, förslagsvis med en sprayflaska. Låt det sitta i några minuter innan du skrubbar fogarna med en borste. Citronsyra är utmärkt för att lösa upp kalkavlagringar och ger en fräsch doft.

Så gör du rent kakel i badrum och kök på bästa sätt

Kakel i badrummet och köket blir dagligen smutsigt genom stänk av tvålrester, fett och kalk. Här är några effektiva metoder för att få dem skinande rena:

Vatten och vinäger:

Vinäger är utmärkt just för att lösa upp kalk och fett. Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger i en sprayflaska och spraya sen på kaklet. Låt verka i några minuter innan du torkar av med en ren trasa eller svamp.

Bikarbonat:

Strö bikarbonat på en fuktig svamp och skrubba på kaklet. Bikarbonaten fungerar som ett milt slipmedel och kan ta bort smuts utan att repa kaklet. Avsluta med att skölja noggrant med vatten.

Specialrengöringsmedel:

Ett självklart tips, men ett vettigt sådant: Det finns mängder med rengöringsmedel - specificerade för att få bort de mest omöjliga fläckarna. Har du riktigt svåra fläckar eller ordentligt smutsigt kakel kan det vara värt att investera i just ett sånt om de tidigare tipsen inte gör jobbet.

Hur ofta ska du byta sängkläder?

illustration-list-check

Tumregeln: byt lakan varannan vecka

En bra tumregel att förhålla sig till för att hålla det fräscht i sängen är att byta sängkläder minst varannan vecka. Om du svettas mycket på natten eller har allergier kan det vara bra att byta varje vecka.

illustration-list-check

Byt örngott oftare

Örngott däremot kan du byta varje vecka för att minska ansamlingen av döda hudceller och bakterier som kan orsaka akne och allergier.

illustration-list-check

Täcken och kuddar tvättas mer sparsamt

Täcken och kuddar räcker att tvätta några gånger om året för att inte slita på stoppning. Följ tillverkarens instruktioner. Ett bra tips för att slita mindre på kuddar är att tvätta kudden med ett örngott på.

Be om hjälp - jämför alltid flera städfirmor

När du följer husmorstipsen kommer du definitivt se resultatet av ett rent och fräscht hem. Inte nog med att det känns bättre – det bidrar också till en hälsosammare och mer trivsam miljö. Men om det trots allt känns alldeles för motigt att genomföra finns det självklart hjälp att få. Kom ihåg att alltid jämföra flera offerter för att säkra ett bra avtal för just ditt projekt.

Få offerter från städfirmor

Lägg ut uppdrag