Tips & guider
Så fungerar rot- & rutavdraget för privatpersoner och företagare
2024-05-30
Rot- och rutavdragen har var en omdiskuterad fråga på den politiska arenan under de två senaste valen. Trots detta så finns det fortfarande många som inte har koll på vad avdragen är och vilka regler som gäller för kunderna och för dig som företagare. Låt oss bryta ned hur avdragen fungerar och hur du som företagare går tillväga, från planering av arbetet till fakturering.
Så fungerar de två skatteavdragen nästan alla kan dra nytta av
Avdragen har potentialen att förenkla livet för mängder av hushåll och kan spara dem åtskilliga tusenlappar om året. Därför är det viktigt att vi som företagare har koll på vad avdragen är, hur man använder dem och också ser till att förklara för kunder att det inte alls är så invecklat som många tror. Tvärtom, rot och rut är enkelt, faktureras av företagaren och kan användas på en bred variation av tjänster till hushållet.
Så används ROT-avdraget
ROT står för Reparation, ombyggnad och tillbyggnad och är ett skatteavdrag som kan användas av den som har anlitat en hantverkare för att utföra en renovering eller byggnation på sitt hus. För att veta exakt vad som täcks av rot kan man rådfråga Skatteverket, men en avgörande faktor är att projektet sker i anslutning till huset. Arbete på ett garage täcks exempelvis bara om garaget har en direkt dörranslutning till huset. Behöver du jämna ut tomten för att bygga ut huset så brukar detta arbete vara avdragsgillt, men behöver du däremot jämna ut tomten för att bygga en separat förrådsbyggnad så brukar detta inte täckas av rot.
Sedan januari 2021 gäller rot-avdraget även vid installation av grön el.
Är du som hantverkare osäker om en specifik tjänst täcks av rot så kan du rådfråga Skatteverket.
Så används Rut-avdraget
Det kan vara lite svårare att få grepp om rutavdraget och exakt vad detta täcker. RUT står för Rengöring, underhåll och tvätt och nämns ofta som ett avdrag för hushållsnära tjänster vilket kan låta lite luddigt. Vad många känner till är att städning, tvätt och flyttkostnader kan dras av mot rut, men det är inte lika allmänt känt att en hel del vitvarureparationer och trädgårdsarbete också kan täckas av rut.
I januari 2021 lanserades nya tjänster som ger rätt till rut-avdrag, mer information kan du hitta på Skatteverket.
Hur mycket kan ROT och RUT dra av på arbetskostnaden?
Reglerna för rot och rut har ändrats lite de senaste åren och fungerar egentligen väldigt enkelt. Avdragen har en fast maxsumma per år och dras av enligt en bestämd procentsats från företagarens arbetskostnad. Avdraget ska redan vara avdraget i fakturan till kunden och betalas sedan till företagaren utav Skatteverket.
Här nedan visar vi en sammanställning på hur mycket av arbetskostnaden som faktiskt kan dras av per år.
Rotavdraget
Med rotavdraget kan du som mest dra av 30% av arbetskostnaden och som mest 50 000 kr per person och år. Den 1 juli i år höjs rotavdraget tillfälligt till max 75 000 kr per person och år. (OBS! Man kan inte dra av mer i rot-avdrag än vad kunden betalat i skatt under inkomståret och du kan bara dra av rot gentemot arbetskostnaden, inte materialkostnad).
Rutavdraget
Med rutavdraget kan du som mest dra av 50% av arbetskostnaden och som mest 75 000 kr per person och år. (OBS! Man kan inte dra av mer i rut-avdrag än vad kunden betalat i skatt under inkomståret. Tänk på att sedan januari 2021 så gäller nya regler för vad som täcks av rut).
Nya regler från och med 1 juli 2024
Från och med den 1 juli höjs rotavdraget tillfälligt med 25 000 kronor och gäller till den sista december 2024. En ytterligare förändring som sker är att taken för vardera avdrag separeras vilket innebär att det blir möjligt att göra avdrag på totalt 150 000 per person och år, istället för tidigare tak på 75 000 kronor per person och år (varav 50 000 kr fick utgöras av rotavdraget). Förändringen innebär att det nu blir möjligt att göra avdrag på 75 000 kronor för rot och 75 000 kronor för rut.
Viktigt att tänka på är att du som företagare måste inneha en F-skattsedel för att använda dig av rot- eller rut-avdrag!
Så använder du som företagare rot- och rutavdrag
För oss är det en självklarhet att företagare i de aktuella branscherna bör föra fram rot och rut som en starkt argument att anlita någon för dessa typer av arbeten och därmed sälja in sina egna tjänster.
En fördel för dina kunder
Vi vet ju själva att det kan räcka med bara det där lilla extra för att landa ett sälj och de här avdragen är i sammanhanget så mycket mer än bara det där lilla extra. Med rätt perspektiv och säljtaktik kan man i stort sett presentera avdraget som en 30 eller 50 procents rabatt på arbetet vilket bör öka ens chanser till fler jobb avsevärt.
Ta fram ett avtal
När du och din kund kommit överens om arbetet som ska utföras tar du fram ett avtal för kunden att godkänna. För att kunna använda rot- eller rutavdraget finns två steg att bocka av:
Är arbetet godkänt för rot- eller rutavdrag?
Börja med att se på skatteverket ifall arbetet är godkänt för att använda rot- eller rutavdraget.
Är kundens bostad godkänd för rot-avdrag?
Efter detta måste du ta reda på om din kunds bostad är godkänd för avdrag. Har du exempelvis en kund som bor i en hyresrätt gäller inte rotavdrag, men rutavdraget går bra att använda. Kunden behöver vara bosatt i Sverige och betala skatt här, eller bo utomlands men beskattas i Sverige samt vara 18 år senast vid årsslutet.
Mer tips och information om hur du vinner kundens förtroende redan i ditt avtal hittar du här:
Så ansöker du om utbetalning av rot- och rutavdrag
När du skickar in din ansökan för utbetalning gäller lite olika saker för respektive avdrag. Vid rutavdrag räcker det med kundens personnummer, men ska du utföra ett arbete med rotavdrag och det är i ett småhus, behöver du även ta reda på fastighetsbeteckningen. En bostadsrätt behöver anges med lägenhetsnummer och bostadsrättsföreningens organisationsnummer.
Kraven på dig som företagare
F-skatt
Som nämnt ovan behöver ditt företag vara godkänt för F-skatt för att du ska kunna ta del av rot- och rutavdraget - se därför till att F-skatten är registrerad innan du utför arbetet.
Ej släkt
För att avdragen ska gälla får du inte vara släkt med kunden.
Endast arbetskostnad
Rot- och rutavdrag gäller endast arbetskonstaden. Kom därför ihåg att skilja på arbetskostnad, material eller övriga utgifter.
När du utför tjänsten, kom ihåg att ha koll på antalet timmar du jobbar - det är nämligen något som måste redovisas vid ansökan om utbetalning för rotavdrag.
Fakturera kunden
När du skapar fakturan till kunden bör du ha med följande uppgifter:
Vem som utfört arbetet
Uppgifter om F-skatt
Kundens personnummer och namn
Typ av arbete som utförts
Vilken tidsperiod arbetet utförts under
Var arbetet är utfört
Fastighetsbeteckningen eller bostadsrättsföreningens organisationsnummer och lägenhetsnummer (gäller rotarbete)
Arbetskostnad, materialkostnad och övriga kostnader
Totala beloppet, exklusive och inklusive moms (även momsens storlek och procentsats)
Storleken på skattereduktionen.
På jakt efter fler kunder?
Skicka in en intresseanmälan till Offerta så hjälper vi till att koppla ihop dig med nya kunder som söker tjänsteföretag.