Tips & guider

Vad är skillnaden mellan rot & rut?

2023-05-29

Tvådelad bild, ena sidan med fönsterputsning och andra sidan med hantverkare som skär i plåt

Så fungerar de två skatteavdragen nästan alla kan dra nytta av

Rot & rut har var en omdiskuterad fråga på den politiska arenan under de två senaste valen och har därefter nästan blivit en självklarhet för många företagare. Trots detta så finns det fortfarande många som inte har koll på vad avdragen är och hur de fungerar. Låt oss bryta ned det tillsammans.

Avdragen har potentialen att förenkla livet för mängder av hushåll och kan spara dem åtskilliga tusenlappar om året. Idag används varken rot eller rut lika flitigt som det skulle kunna och anledningen kanske är just den politiska debatten. Rot & rut känns komplicerat efter att ha hört politiker diskutera avdragens detaljer i tv-rutan.

Därför är det viktigt att vi som företagare har koll på vad avdragen är, hur man använder dem och också ser till att förklara för kunder att det inte alls är så invecklat som många tror. Tvärtom, rot och rut är enkelt, faktureras av företagaren och kan användas på en bred variation av tjänster till hushållet.

För att på enklast möjliga sätt bena ut vad rot & rut egentligen är, så måste vi först veta vad förkortningarna står för.

ROT:   Reparation, ombyggnad och tillbyggnad
RUT:   Rengöring, underhåll och tvätt

ROT

Är ett skatteavdrag som kan användas av den som har anlitat en hantverkare för att utföra en renovering eller byggnation på sitt hus. För att veta exakt vad som täcks av rot kan man rådfråga Skatteverket, men en avgörande faktor är anslutning till huset. Arbete på ett garage täcks exempelvis bara om garaget har en direkt dörranslutning till huset. Behöver du jämna ut tomten för att bygga ut huset så brukar detta arbete vara avdragsgillt, men behöver du däremot jämna ut tomten för att bygga en separat förrådsbyggnad så brukar detta inte täckas av rot.

Sedan januari 2021 gäller rot-avdraget även vid installation av grön el.

Är du som hantverkare osäker om en specifik tjänst täcks av rot så kan du rådfråga Skatteverket.

RUT

Det kan vara lite svårare att få grepp om rut-avdraget och exakt vad detta täcker. Det nämns ofta vid som ett avdrag för hushållsnära tjänster vilket kan låta lite luddigt. Vad många känner till är att städning, tvätt och flyttkostnader kan dras av mot rut, men det är inte lika allmänt känt att en hel del vitvarureparationer och trädgårdsarbete också kan täckas av rut.

I januari 2021 lanserades nya tjänster som ger rätt till rut-avdrag, mer information kan du hitta på Skatteverket.

Hur fungerar det och hur mycket kan dras av?

Reglerna för rot & rut har ändrats lite de senaste åren och fungerar egentligen väldigt enkelt. Avdragen har en fast maxsumma per år och dras av enligt en bestämd procentsats från företagarens arbetskostnad. Avdraget ska redan vara avdraget i fakturan till kunden och betalas sedan till företagaren utav Skatteverket.

Här nedan visar vi en sammanställning på hur mycket av arbetskostnaden som faktiskt kan dras av per år och vilka regler som gäller sedan januari 2021;

ROT:   30% av arbetskostnaden med max 50 000 kr per person och år.
(OBS! Man kan inte dra av mer i rot-avdrag än vad kunden betalat i skatt under inkomståret och du kan bara dra av rot gentemot arbetskostnaden, inte materialkostnad).

RUT:  50% av arbetskostnaden med max 75 000 kr per person och år.
(OBS! Man kan inte dra av mer i rut-avdrag än vad kunden betalat i skatt under inkomståret. Tänk på att sedan januari 2021 så gäller nya regler för vad som täcks av rut).

Viktigt att tänka på är att du som företagare måste inneha en F-skattsedel för att använda dig av rot- eller rut-avdrag!


För oss är det en självklarhet att företagare i de aktuella branscherna bör föra fram rot & rut som en starkt argument att anlita någon för dessa typer av arbeten och därmed sälja in sina egna tjänster.

Vi vet ju själva att det kan räcka med bara det där lilla extra för att landa ett sälj och de här avdragen är i sammanhanget så mycket mer än bara det där lilla extra.

Med rätt perspektiv och säljtaktik kan man i stort sett presentera avdraget som en 30 eller 50 procents rabatt på arbetet vilket bör öka ens chanser till fler jobb avsevärt.

Skicka in en intresseanmälan till Offerta om du är redo att hitta dina kunder!

Därför ska du välja Offerta
Få fler kunder
Ta del av uppdrag i din bransch och region via vår app. Välj själv vilka förfrågningar du vill besvara och när.
Kvalitetssäkrat
Vi kontrollerar alla förfrågningar och alla företag som vill ansluta sig till oss. Tryggt för både dig och dina kunder!
Service i världsklass
För att säkra att du får ut maximalt av vår tjänst får du en egen personlig coach som guidar och hjälper dig.