Tips & guider

Att bli egenföretagare i en pandemi - hur du lyckas starta ett framgångsrikt företag och vad du vill undvika

2023-11-02

Hörselkåpor, skyddsglasögon, skyddshjälm och arbetshandskar och en ansiktsmask ligger på ett arbetsbord

Coronapandemin har påverkat arbetslivet på olika sätt, kanske speciellt för egenföretagare. Men har coronavågen nödvändigtvis endast påverkat oss negativt? Vi pratade med en av våra anslutna företagare Kenth Sörman som startade markfirman Stockholm Fuktskydd under pandemin.

Hej Kenth! Vad driver du för företag?

Jag driver en markfirma som sysslar med dränering och andra markjobb. Men man kan säga att vi koncentrerar oss till 99% på dräneringar, det är vår kärnverksamhet. Vi startade i mars 2020 och det går väldigt bra, vi är fulltecknade fram till början av september!

Varför ville du bli egenföretagare?

Jag startade Stockholm Fuktskydd tillsammans med en kollega. Vi jobbade tillsammans på ett liknande företag innan men ingen av oss gillade hur man behandlade kunderna där. Vi ville ha en mer transparent dialog med kunden, vara tydliga med vad som ingår i priset och se till att kunderna verkligen fick det dem förväntade sig. Vi kände att vi kunde göra det bättre på egen hand, och så drog vi igång ett eget företag. I juli 2020 var vi igång med verksamheten och sen har vi haft fullt upp sen dess. Min kollega är duktig ute på jobben medan jag är en mer administrativ person, så vi kompletterar varandra bra.

Vilka typer av uppdrag tycker ni bäst om?

Det är dräneringar i och med att vi varit så fulltecknade. Andra markjobb som pool och sånt har blivit sekundärt för att vi helt enkelt inte hinner.

Hur har Offerta påverkat ditt företag?

På ett bra sätt. Jag hade kontakt med Niclas, vår kontaktperson, redan på det förra jobbet så jag visste vad Offerta inbringade när jag jobbade där. Det var ett självklart steg att vi också skulle ansluta oss till Offerta och det har egentligen bara varit positivt, vi svarar på det vi kan och har ett ganska bra gensvar också. Vi har gjort ett antal Offertajobb sen i juli och håller på med ett just nu, det har lett till att vi redan börjat få rekommendationer så det är jätteroligt!

Hur har det varit att starta företag under pandemin?

Det känns faktiskt som att det var en lyckoträff. Det har ju självklart varit tråkigt på andra sätt men just för vårt företag har pandemin inte varit något hinder. Det är så många som jobbar hemma nu och vill ta tag i saker så vi har haft många uppdrag. Sen tror jag dessutom att vi gjorde saker i rätt ordning när vi startade företaget. Vi drog igång Google-annonsering direkt, anslöt oss till Offerta och etablerade både hemsida och Instagram. När det första jobbet sen kom var det bara för oss att gasa.

Vad är det bästa med att driva eget?

Det bästa är att man får bestämma själv hur man ska lägga upp arbetet och hur vi agerar gentemot kunder. Vi har ett upplägg i vårt företag där vi prioriterar att kunden ska känna sig trygg och veta exakt vad de betalar för innan vi drar igång. Det är en hel del dolda kostnader i den här branschen, de kostnaderna vill vi vara transparenta med från start så att det inte dyker upp några överraskningar under projektens gång. Vi ber kunden läsa offerten noggrant och ställa frågor om de undrar något. Det sista vi vill är att någon ska känna sig lurad.

Vad är svårast/tuffast med att driva eget?

Det är den ekonomiska aspekten som man hela tiden behöver hålla koll på, men annars har det inte varit så mycket hinder för vår del och det är verkligen underbart.

Har du något tips till andra som funderar på att starta företag?

Ja, att ha en tydlig och klar plan för sig när man startar upp företaget. Att det gått så bra för oss tror jag beror mycket på det, att vi gjorde saker i rätt ände. Mitt tips är att ha alla typer av offertmallar och hemsidor på plats i den mån det går så att du sen kan koncentrera dig helt på uppdragen. Det sista du vill är att jobba i åtta timmar och sen hålla på med hemsidor, bokföring och annonsering under kvällen. Ha istället en tydlig och klar plan för dig från början och budgetera vad saker och ting kan kosta för att driva de första jobben.

Varför tycker du att man ska ansluta sig till Offerta?

För att det fungerar. Vi använde oss av alla möjliga kanaler och tjänster på det förra företaget, men det som alltid kändes mest proffesionellt var Offerta.

Är du i startgroparna med ditt företag? Då kan det vara skönt att få hjälp att knyta kontakt med de första kunderna. Här kan du ansluta dig till Offerta.

Därför ska du välja Offerta
Få fler kunder
Ta del av uppdrag i din bransch och region via vår app. Välj själv vilka förfrågningar du vill besvara och när.
Kvalitetssäkrat
Vi kontrollerar alla förfrågningar och alla företag som vill ansluta sig till oss. Tryggt för både dig och dina kunder!
Service i världsklass
För att säkra att du får ut maximalt av vår tjänst får du en egen personlig coach som guidar och hjälper dig.