Tips & guider

Fördelar & nackdelar med att vara egenföretagare

2023-05-30

Block ligger på bord med peppig text om att driva företag och vara sin egen chef

Klart du ska starta eget! Visst det kan vara tufft och i de flesta branscher får man höra att man ska ”göra sina hundår” innan man kan börja tjäna pengar på riktigt. Men behöver det vara så? Nej. Många som lever efter just denna oskrivna allmänna sanning slösar enormt mycket kompetens på att gå som anställda istället för att bli egenföretagare. Den som säljer till slutkund är den som kommer tjäna pengar i slutändan.

Det finns så många saker som är toppen med att vara sin egen, till exempel:

Du får jobba med din passion och slippa ångesten som många andra kanske upplever med sin arbetsplats.

Här är det du som styr och kan jobba med det du verkligen vill jobba med. Du får satsa på din dröm.

Du blir din egen chef och slipper en chef som bestämmer vad du ska göra.

Du har mer frihet, kan bestämma själv över ditt arbete och din tid och blir mer flexibel.

Om du spelar dina kort rätt så kan det leda till både en ganska trevlig plånbok i slutet på månaden och en långsiktig trygghet med kapital som räcker till pension och utdelning.

När du väl blir framgångsrik kan du knäppa den där personen som aldrig trodde på dig på näsan. Vilken tillfredställelse, va?

Du har mer kontroll över din yrkesvardag som egenföretagare än vad du har som anställd. Välj när du vill arbeta och delegera bort arbete när du vill åka iväg på semester.

Erfarenheten du skaffar dig genom att stå på egna ben är oslagbar. Om du någon gång skulle vilja gå tillbaka till att bli anställd kommer du vara ännu mer attraktiv på marknaden i och med att du i princip fått axla alla roller inom en organisation. Plus att det visar på ett fruktansvärt driv.

Sedan finns det ju även nackdelar med att vara egenföretagare. Till exempel:

Det här med att balansera jobb och fritid. Det kan vara svårt, framför allt i början när man startar upp sitt egna företag. Men det är inte omöjligt och så småningom hittar du din rutin för att klara av det!

Personal. Det kan vara svårt i början att ha möjlighet och råd att anställa folk vilket resulterar i att man får sköta extremt mycket och många olika uppgifter själv, vilket tar tid - tid man helst hade lagt på annat.

Att dra in jobben själv och faktiskt... tjäna pengar. Detta tar mycket tid och energi och är utan tvekan den mest stressande biten. Utan kunder kommer man inte långt!

Det kan kännas läskigt att sköta sitt eget företag. Idag finns det dock oändligt med digitala verktyg och stöttning för att klara av det på bästa sätt. Det behöver alltså inte vara så avancerat och jobbigt som du föreställer dig. Nackdelarna som vi just beskrev går enkelt att ta skydd mot genom att ansluta sig till olika tjänster, organisationer och genom att använda sig av digitala verktyg som underlättar din vardag, ser till att du får kunder och optimerar din tid (tjänster som till exempel Offerta).

Fördelarna väger definitivt upp för nackdelarna om du väljer att satsa på att bli egenföretagare och har drivet.


Genom att ansluta dig till Offerta tar du del av 80.000 uppdrag till ett värde av cirka 3.5 miljarder årligen. Om du letar efter en lönsam och effektiv marknadsföringskanal är detta perfekt för dig. Men det är inte allt - vi hjälper dig dessutom att effektivisera ditt arbete med vårt digitala säljverktyg. Här kan du bearbeta leads på rätt sätt, chatta med potentiella kunder och skicka offerter med automatisk uppföljning. För att du ska få ut så mycket som möjligt får du även en egen personlig successmanager som följer dig och din resa från start till mål. Är du redo? Skicka iväg en intresseanmälan till Offerta!


Det här kan Offerta göra för dig:

Som anslutet företag hos Offerta skapar du en bevakningsprofil och du väljer själv vilka uppdrag, kundtyper och vilka uppdragsvärden som är intressanta för dig. Det innebär att du enbart blir notifierad om intressanta uppdrag och du kan alltid redigera din bevakningsprofil.

Din skräddarsydda företagsprofil blir synlig via Offerta för potentiella kunder, så vi marknadsför ditt företag åt dig. Du sparar tid och pengar på att slippa marknadsföra dig själv på egen hand.

Vi kontrollerar de förfrågningar som kommer in till Offerta, att de är äkta och kompletta, innan de publiceras, vilket skapar trygghet för dig som företagare.

Vi jämnar ut säsongerna, garanterar ett jämnare arbetsflöde och skapar möjligheter till både framförhållning och planering i ett tidigt skede.

Med Offerta handplockar du de uppdrag som är bäst placerade rent geografiskt. Det är skönt att ha uppdragen inpå knuten och resultatet blir nöjdare kunder eftersom det blir lättare att hålla tider och tidsplaner.

Samtliga företag som är anslutna till Offerta kontrolleras för att se om de uppnår vara grundkrav. Det betyder att du per automatik blir ett tryggare val för kunder när du är ansluten till Offerta och det om något är viktigt för tjänsteföretag just nu.

Vi gör dig mer konkurrenskraftig på marknaden. Undersökningar visar att pålitlighet, omdömen och goda referenser är viktigt för kunderna. Som ansluten till Offerta blir du ett tryggare val för kunden i och med att de tydligt kan gå igenom dina behörigheter, referensjobb och omdömen från tidigare kunder.

Därför ska du välja Offerta
Få fler kunder
Ta del av uppdrag i din bransch och region via vår app. Välj själv vilka förfrågningar du vill besvara och när.
Kvalitetssäkrat
Vi kontrollerar alla förfrågningar och alla företag som vill ansluta sig till oss. Tryggt för både dig och dina kunder!
Service i världsklass
För att säkra att du får ut maximalt av vår tjänst får du en egen personlig coach som guidar och hjälper dig.
Anslut ditt företagAnslut ditt företag