Tips & guider

Alla kan städa – 5 orättvisa myter om städyrket

2023-05-30

Städerska ska skrubba toalett med toalettborste
Alla kan städa

Precis som med andra praktiska yrken så är städning ett hantverk som det går att bli riktigt duktig på. De som städat länge och har lång erfarenhet av sitt yrke är professionella och sannolikt bättre på att utföra sitt jobb (och dessutom på kortare tid) än vad du själv skulle vara.

"Städa kan alla göra liksom alla kan laga mat eller prata med människor som är i behov av hjälp, men det är ju slutresultatet som är avgörande och där krävs det Ett öga för detaljer, planera städningen så den blir effektiv och faktiskt vilja leverera god service", förklarar Offerta-anslutna städföretaget Stodona AB.

Ingen vill jobba som städare

Det finns en uppfattning om att städyrket skulle vara både slitigt, tråkigt och något som ingen vill syssla med. Städyrket är tungt och det förtjänar allas vår respekt. Men vad många inte tänker på är att städyrket är mycket mer tekniskt än man kan tänka sig. Faktum är att många tycker det är tillfredsställande att jobba med något där man snabbt ser resultat.

Offerta-anslutna städföretaget All Inclusive städ menar att många tror just att det bara är ett skitjobb. "Vilket inte stämmer då hygien är bland de viktigaste delarna i ett fungerande samhälle. Städyrket är en växande bransch, högst underskattad." För Marianne Petersson Mendy som driver den egna städfirman Sankt Pauli Städservice, var det till och med just det praktiska med yrket som lockade samt att kunna styra mer över sina tider som fick henne att lämna kontorsjobbet för att starta eget.

Städning är ett lågstatusyrke med dåliga villkor

Städbranschen har genomgått enorm utveckling de senaste åren och idag har fler än någonsin möjlighet att anlita städhjälp i vardagen. Tack vare rut-avdraget har många pensionärer och barnfamiljer numera möjlighet att anlita hjälp för att få vardagen att gå ihop. Den ökade efterfrågan på städning höjer inte bara städyrkets status utan möjliggör fler jobb och ökar skatteintäkterna. I och med att fler efterfrågar tjänsterna har det också funnits nya möjligheter att starta eget för grupper som saknar tidigare erfarenhet av att driva bolag vilket har vidgat branschen som helhet. Genom Offerta blir det dessutom enklare för konsumenten att jämföra företag och därmed kunna välja de som erbjuder bra villkor för sina anställda och har rätt försäkringar, vilket ställer krav på arbetsgivare.

För Stodona AB finns det flera anledningar till varför det är roligt och givande att driva en städfirma. "Det bästa med att driva ett städbolag är att vi underlättar folks vardag och att få hjälpa personer in på arbetsmarknaden. Att skapa arbete, utbildning och en bra arbetsplats med härliga kollegor så vi tillsammans kan underlätta folks vardag."

Det är “fult” att ha städhjälp, man kan ta hand om sin egen skit

Det är dags att börja se städning som vilken annan tjänst som helst. Det är en förlegad syn att just städning är något vi bör göra själva när vi inte har några problem att tex anlita en elektriker, rörmokare eller andra typer av tjänster som underlättar i vår vardag. Istället för att se ner på städning så uppskatta all den städning som ständigt sker på sjukhus, förskolor och andra platser som vi tar för given. Precis som annan städning så är hemstädning ett professionellt yrke som bör få den uppskattning det förtjänar.

Städare är lata och går inte att lita på

Många oroar sig för att städarna inte gör sitt jobb när de inte är hemma och att de snokar bland ens saker. Det kunde inte vara mer fel, kvalité och kundnöjdhet är ofta topp-prioriteringar hos professionella städfirmor. Många jobbar dessutom hårt för att göra ett bra jobb och kunderna nöjda medan du kan ägna dig åt annat än städning.

"Det roligaste med städyrket måste vara kundernas miner när de ser hur rent deras hem blev och när de visar sin uppskattning vilket är bevis på bra jobb!", berättar Offerta-anslutna städföretaget Mångsysslarna.Men tänk på att anlita en seriös städfirma som är kontrollerad för f-skatt, är skuldfri och inte utnyttjar sin personal. På Offerta kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra olika företags referenser och omdömen innan du väljer rätt.

Är du i städbranschen och får oförtjänt slåss mot alla fördomar och är redo för vettiga kunder? För många kunder är förtroende viktigt för att känna sig bekväma med att anlita en firma. Genom att vara ansluten till Offerta kan kunden jämföra dina omdömen, dina certifikat, offerter och tidigare jobb mot andra företag. Anslut dig till Offerta och gör det enklare och tryggare för dina kunder att välja just ditt företag.

Därför ska du välja Offerta
Få fler kunder
Ta del av uppdrag i din bransch och region via vår app. Välj själv vilka förfrågningar du vill besvara och när.
Kvalitetssäkrat
Vi kontrollerar alla förfrågningar och alla företag som vill ansluta sig till oss. Tryggt för både dig och dina kunder!
Service i världsklass
För att säkra att du får ut maximalt av vår tjänst får du en egen personlig coach som guidar och hjälper dig.