Pris

Hur mycket kostar en OVK-besiktning?

2023-05-19

ventialtionssystem som kan ovk-besiktigas

Kostnaden för en OVK-besiktning beror bland annat på arbetets omfattning och vilken typ av fastighet och ventilationssystem det handlar om. En OVK-besiktning av ett enklare ventilationssystem i en mindre bostad bör inte kosta mer än ett par tusen kronor medan en besiktning i ett flerfamiljshus med flera lägenheter givetvis blir dyrare. Många företag erbjuder fasta priser för OVK i flerfamiljshus med upp till ett visst antal lägenheter så att det blir lättare för dig som fastighetsägare att förutse kostnaden.

Högre behörighet betyder högre pris

I vissa fall tar OVK-besiktningsmannen istället betalt per timme, då det kan vara svårt att avgöra hur lång tid det kommer att ta att besikta ett system. Timpriserna varierar bland annat beroende på vilken kompetens som krävs. Kortfattat kan man säga att högre kompetens vanligen resulterar i ett högre pris. Det finns två typer av behörighet bland OVK-besiktningsmän: N och K.

En besiktningsman med behörighet N får endast utföra besiktning i fastigheter med FX-, F- eller S-ventilation samt en- och tvåfamiljsbostäder med FT- eller FTX-ventilation. En besiktningsman med den högre behörigheten K får utföra OVK i allt typer av fastigheter och ventilationssystem. Läs mer om detta i vår guide.


Priset per timme för en besiktningsman med K-behörighet brukar vara ca 600-800 kr.

Pris per lägenhet, timme eller fast pris?

Somliga företag föredrar att sätta priser baserat på antalet lägenheter istället för ett fast pris för hela fastigheten. Det kan vara en fördel om du har ett större antal lägenheter då priset per lägenhet då brukar sjunka.

Att ta betalt per timme förekommer i vissa fall, men för dig som kund lönar det sig oftast bara när det handlar om mindre ventilationssystem där du vet att underhållet har skötts väl och att kontrollen kommer att gå snabbt.

Fast pris är vanligtvis att föredra för OVK-besiktning – så att det inte dyker upp oförutsedda kostnader i fall något skulle ta längre tid än först beräknat. Med en tydlig beskrivning av hur ditt ventilationssystem ser ut bör du också kunna få ett rättvist beräknat fast pris av de företag du begär offert från.

Jämför priser från olika besiktningsföretag

Priserna för OVK-besiktning kan variera stort. Besiktningsmän som har den högre behörigheten tar vanligen betalt för sin kompetens, även om det gäller enklare besiktningar, så det brukar löna sig att ta in offerter från ett flertal olika företag för att jämföra.

Se också till att alla extrakostnader presenteras i offerten såsom resekostnad, eventuell grundavgift och att det står tydligt beskrivet att kostnaden gäller för den typ av besiktning som behövs i din fastighet.

När ska jag betala?

OVK-besiktning brukar betalas när arbetet väl är utfört så att du har fått en kopia av besiktningsprotokollet. Betalning i förskott är ovanligt och bör endast göras i form av en delbetalning för att bekräfta din bokning.

Om du som beställer är privatperson bör du vara noga med att kontrollera att priset som anges är inklusive moms.

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj