Pris

Vad kostar det att byta tak?

2023-08-10

Gult hus med tegeltak och grönskande trädgård

Att ge ett exakt pris på vad det kostar att byta tak är svårt. Saker som spelar in är storlek på taket, hur taket är utformat, nuvarande skick och naturligtvis vilken typ av tak du väljer. Därför är det viktigt att du så noga som möjligt specificerar i din offertförfrågan hur just ditt takprojekt ser ut.

När du sedan har fått in offerter och bestämt dig för att undersöka ett företag närmre är det klokt att låta en hantverkare bedöma ditt projekt på plats innan du får ett slutgiltigt prisförslag. Detta för att priset ska bli så rättvisande som möjligt.

Här nedan finns en lista på de detaljer som avgör vad det i slutändan kommer kosta att byta tak.

Detaljer som avgör priset på nytt tak

Status på nuvarande tak

Ju tidigare du byter tak desto bättre är det. Skulle taket vara i dåligt skick och du behöver byta råspont och ett läckage kanske har hunnit skada andra delar av konstruktionen kommer arbetet att kräva en större insats än om du är ute i god tid. Detta gör projektet dyrare.


Storlek på tak

Ett större tak kostar naturligtvis mer än ett litet, men å andra sidan kan du få ”mängdrabatt” på en stor takyta.

Takegenskaper


Ju mer vinklar och vrår taket har desto längre tid tar det att lägga. Med andra ord är det inte enbart själva takytan som är avgörande för kostnader.

Materialval

Kostnaden beror på vilken typ av tak du väljer. De vanligaste varianterna är traditionellt tegeltak, betongpannor och plåt.

Tegelpannor

Många som har äldre hus och vill ha det i originalskick väljer de klassiska tegelpannorna av lera. Det betraktas oftast som det snyggaste alternativet, och blir bara vackrare med åren. Tegelpannor är också det dyraste alternativet.

Betongpannor

Att välja betongpannor är ett billigare alternativ och kan sänka totalkostnaden för ditt nya tak. Dessutom har tekniken gått framåt och idag kan du få betongpannor som är snygga och passar de flesta hus.

Plåttak

Plåttak är det billigaste alternativet ur materialsynpunkt, men även arbetet brukar bli billigare då det går snabbt att lägga.

Kringkostnader

Förutom det som nämnts ovan brukar det tillkomma andra kostnader. Det kan vara allt ifrån ställningsbygge och transporter till eventuellt plåtslagararbete och snickeri, vilket påverkar det totala slutpriset.

Tänk på att du har rätt till rot-avdrag på arbete för takläggning.


Ta in offerter på takläggning

Eftersom en takläggning är ett stort projekt gäller det att försöka få en detaljerad offert och sedan gå igenom alla steg i arbetet tillsammans med hantverkaren. Ibland kan prisförslaget skilja sig betydligt mellan olika företag baserat på vilken typ av material de räknat på. Se till att materialvalet i stora drag överensstämmer med dina önskemål när du jämför olika alternativ. Kontrollera alltid vad som kan tillkomma, hur ni gör med tilläggsarbeten eller om arbetet drar ut på tiden.

Säkerställ att ni är överens om huruvida det är ett fast pris eller timpris som gäller. Om ni avtalar timpris kan det även vara bra att stämma av om det är löpande timmar eller ett bestämt antal timmar som debiteras. Kontrollera också att moms ingår i priset. I offerter till privatpersoner ska moms alltid ingå.

Vid större projekt som också ofta handlar om stora summor pengar kan det vara aktuellt med ett antal delbetalningar under arbetets gång. Däremot är det inte att föredra att betala hela summan i förskott.

Få offerter på takläggning

Lägg ut uppdrag
Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj