Guide

Byta fönster - planera rätt inför fönsterbytet

2023-05-30

Katt i öppet fönster

Av olika anledningar kan fönstren i ett hus eller fastighet behöva helt bytas ut eller renoveras för att hålla byggnaden i gott skick. Det finns många olika fönstertyper att välja mellan. Förutom utseende, färg och form spelar även säkerhet och energieffektivitet roll för vilken typ av fönster du ska välja.

Fönster i olika material


Om du vill byta dina fönster för att bättre kunna justera temperaturen i ditt hem, dämpa buller utifrån eller bättre skydda dem från väder och vind är det viktigt att du sätter in rätt typ av fönster som lever upp till dina krav för vad du vill åstadkomma. Olika fönstertyper fyller olika funktioner och du har mycket att vinna på att sätta dig in i vilka fönstertyper som fungerar för dina behov och som dessutom matchar stilen på resten av ditt hus.

För att välja rätt – börja med att ta hänsyn till följande faktorer:


Utseende och design

Det är viktigt att fönstren passar husets stil och arkitektur – det är stor skillnad på en sekelskiftesvilla och en funkisvilla. Fönstrets placering både på insidan och utsidan är också viktig att tänka igenom då dina nya fönster ska passa både fasaden och dina behov.

Funktion och säkerhet

Fundera över om du vill ha fasta eller öppningsbara fönster. Fasta fönster ger ofta en större glasyta men går inte att öppna för att vädra. Om du vill ha öppningsbara fönster är det bra att bestämma åt vilket håll de ska öppnas och om du ska ha samma funktion överallt.

Energieffektivitet

Nya fönster isolerar bättre och sparar därför mycket energi. Normalt brukar man räkna med att 35 procent av värmen i ett hus läcker ut genom fönstren. Så att byta till nya fönster är en investering man tjänar på i längden.

Fönster är en byggprodukt gjorda i levande material, det är därför vanligt att det finns små avvikelser och att fönstren inte ser exakt likadana ut.


Planera ditt fönsterbyte


När du planerar ett fönsterarbete är det bra att börja med att fundera på vilka delar du behöver hjälp med. Fönsterarbeten är ofta olika och kan omfatta både håltagning, val av fönster, montering eller enbart renovering. Tänk på att hantverkaren är specialist inom sitt område och du kan alltid be om råd om du är osäker på allt från val av fönster till montering och underhåll.

Det kan vara bra att kontrollera om företaget har några behörigheter eller certifieringar som är viktiga vid just ditt projekt. Det kan till exempel vara Auktoriserat Fönsterunderhåll eller MTK-auktoriserat företag.

När du bestämt dig för ett fönsterbyte behöver du specificera detaljer och önskemål i en offertförfrågan för att hitta en bra hantverkare som hjälper dig med arbetet. Ju mer detaljerad och tydlig du är med dina förväntningar i din beställning desto bättre förutsättningar finns för ett lyckat samarbete.

Ta med detta i beställningen:

illustration-list-check

Bostadstyp och antal våningar.

illustration-list-check

Om byggställning behövs

illustration-list-check

Arbetets omfattning. Exempelvis byte av fönster, reparation eller renovering.

illustration-list-check

Vilken typ av fönster du har och vilken typ du vill sätta in.

illustration-list-check

Antal fönster i varje storlek

illustration-list-check

Specialfönster, exempelvis takfönster och fönsterdörrar

illustration-list-check

Inköp och transport av nya och gamla fönster

illustration-list-check

Övriga önskemålTänk på att leveranstiden på fönster kan vara upp till 10 veckor och ibland ännu längre. Var ute i god tid så att du slipper onödiga förseningar av ditt projekt.

Lycka till!

Så funkar det

Beskriv uppdraget

Upp till 6 företag hör av sig

Jämför och välj